Στους York House Gardens στο Τουίκεναμ του δυτικού Λονδίνου, υπάρχουν μερικά αγάλματα για τα οποία κανείς δεν ξέρει ποιος τα δημιούργησε ή αν είναι σωστά τοποθετημένα, πόσο μάλλον το πραγματικό όνομα του έργου.
Οι "Γυμνές Κυρίες" είναι μια ομάδα αγαλμάτων με ασυνήθιστη τοποθέτηση, που αποτελείται από οκτώ θαλάσσιες νύμφες λαξευμένες από λευκό μάρμαρο στην κορυφή ενός βραχόκηπου. Μια γυμνή κυρία στέκεται πάνω σε δύο άλογα, ενώ οι συντρόφισσές της τεντώνουν τα χέρια προς το μέρος της, ενώ μια από αυτές προσφέρει ένα μαργαριτάρι. Λόγω όμως των περίεργων συνθηκών υπό τις οποίες βρέθηκαν τα αγάλματα στον κήπο, η ταυτότητα του δημιουργού τους χάνεται στους αιώνες.
Τα αγάλματα, που σήμερα βρίσκονται σε έναν δημόσιο κήπο στο York House, αρχικά ήταν ιδιοκτησία ενός διαβόητου απατεώνα, του Whitaker Wright, που αυτοκτόνησε το 1904 μετά την καταδίκη του. Μετά το θάνατό του, κατάσχεσαν την περιουσία του την οποία και δημοπράτησαν, συμπεριλαμβανομένων και των αγαλμάτων. Το 1906, τα αγάλματα μεταφέρθηκαν στο York House, όπου έλαβαν χώρα πολλά κοινωνικά πάρτι που διοργανώθηκαν από τον ήταν Ινδό χρηματοδότη και φιλάνθρωπο στις Βρετανικές Ινδίες, σερ Ratanji Jamsetji Tata. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, απέκτησαν το όνομά τους τα αγάλματα.
Όταν τα αγάλματα αφαιρέθηκαν, δεν κρατήθηκαν σημειώσεις για την αρχική τους διάταξη, οπότε οι σχεδιαστές του κήπου του York House απλώς μάντευαν πώς έπρεπε να στηθούν οι Ωκεανίδες. Υπάρχει κάποια πρόταση ότι ένα ή δύο από αυτά προήλθαν από άλλο σύμπλεγμα αγαλμάτων και δεν ανήκουν στο σιντριβάνι. Όταν έφτασαν ήταν 20 χρόνια παραμελημένα και είχαν βανδαλιστεί, αλλά αποκαταστάθηκαν στην παλιά τους δόξα.
Το 1924 ο χώρος περιήλθε στην ιδιοκτησία του Συμβουλίου του Τουίκεναμ, το οποίο τον άνοιξε ως δημόσιο πάρκο. Οι επισκέπτες σοκαρίστηκαν και ενθουσιάστηκαν από τις μυστηριώδεις Ωκεανίδες στο σιντριβάνι. Υποτίθεται ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η αντανάκλαση του σεληνόφωτος στο λευκό μάρμαρο λειτουργούσε ως ένα βολικό ορόσημο για τα βομβαρδιστικά που πετούσαν από πάνω και, όταν το Λονδίνο θέσπισε μπλακ άουτ, τα αγάλματα καλύφθηκαν με γκρίζα λάσπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου