Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Βρέθηκε η πρώτη μούμια με δεμένη πληγή

Οι επιστήμονες βρήκαν το πρώτο παράδειγμα δεμένης πληγής σε μουμιοποιημένο σώμα από την αρχαία Αίγυπτο, που απεικονίζεται στην φωτογραφία (δεξιά) σε σάρωση που δείχνει τον επίδεσμο. [Credit:Elsevier (2021)]

Επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο καταγεγραμμένο παράδειγμα πληγής σε μούμια μικρού κοριτσιού, που θα μπορούσε να δώσει νέες γνώσεις για τις αρχαίες ιατρικές πρακτικές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανακάλυψαν τους

επιδέσμους σε μούμια- νέου κοριτσιού έως 4 ετών που πέθανε πριν 2.000 χρόνια. To ύφασμα ήταν τυλιγμένο γύρω από μια πληγή που έδειχνε σημάδια λοίμωξης, ανέφερε η έρευνα.

Το εύρημα δίνει στοιχεία για το πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αντιμετώπιζαν τέτοιες λοιμώξεις ή αποστήματα.

Ο Albert Zink, επικεφαλής του Institute for Mummy Studies in Bolzano, στην Ιταλία, δήλωσε στο Insider, ότι η μούμια εκτιμάται ότι προέρχεται από την όαση Φαγιούμ.

Πλάγια όψη του ποδιού της μούμιας όπως φαίνεται σε αξονική τομογραφία. [Credit:Elsevier (2021)]

Διατομή των ποδιών της μούμιας όπως φαίνεται σε αξονική τομογραφία. [Credit:Elsevier (2021)]
Διατομή των ποδιών της μούμιας όπως φαίνεται σε αξονική τομογραφία. [Credit:Elsevier (2021)]

Tο εύρημα προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, καθώς δεν το περίμεναν και δεν είχε περιγραφεί ποτέ.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν αρκετά καλή γνώση του πώς να αντιμετωπίζουν συμπτώματα νόσων.

Γνωρίζουμε από άλλες πηγές, όπως παπύρους, ότι είχαν καλή γνώση αντιμετώπισης πληγών και τραυμάτων, δήλωσε ο Zink.

Η πληγή φάνηκε να έχει μολυνθεί όταν το κορίτσι πέθανε, καθώς οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν σημάδια πύου.

Είναι πολύ πιθανόν να εφάρμοσαν συγκεκριμένα βότανα ή αλοιφή για την αντιμετώπιση της φλεγμονής σε αυτή την περιοχή.
Η μούμια του παιδιού, με πορτρέτο Φαγιούμ του κοριτσιού στο μπροστινό μέρος και επιχρυσωμένα κουμπιά που διακοσμούν τα περιτυλίγματα. [Credit:Elsevier (2021)]


Ο Zink δήλωσε την πρόθεσή του να πάρει δείγματα από την περιοχή για να καταλάβει τι προκάλεσε τη μόλυνση και πώς την αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή.

Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται το ξετύλιγμα της μούμιας, κάτι που ο Zink είναι απρόθυμος να κάνει. Μια άλλη επιλογή θα ήταν η συλλογή δείγματος χρησιμοποιώντας μια βελόνα βιοψίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του.

Ο Zink δηλώνει ότι δεν υπήρχε σαφής εξήγηση γιατί, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επίδεσμοι παρέμειναν στη θέση τους.

«Το ερώτημα είναι αν απλώς αφέθηκαν στη θέση τους και παρέμειναν παρά τη διαδικασία ταρίχευσης ή αν τους τοποθέτησαν», είπε αναφερόμενος στους ταριχευτές.


Οι επίδεσμοι τραυμάτων συνήθως δεν παρέμεναν κατά τη διαδικασία μουμιοποίησης. Αλλά είναι πιθανό οι ταριχευτές να πρόσθεσαν τον επίδεσμο στο σώμα μετά το θάνατο του κοριτσιού.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το μουμιοποιημένο σώμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν τέλειο για τη μετά θάνατον ζωή, ο Zink δηλώνει: «Ίσως προσπάθησαν με κάποιο τρόπο να συνεχίσουν τη διαδικασία θεραπείας για τη μετά θάνατον ζωή».

Σχετικά με το γιατί άλλα τέτοια παραδείγματα επίδεσης δεν είχαν εντοπιστεί πριν, είναι εύλογο ότι οι επιστήμονες απλώς δεν κατάφεραν να τα εντοπίσουν μέχρι τώρα, ή τα είχαν μπερδέψει με άλλα περιτυλίγματα μούμιας.

Ο Zink ελπίζει τώρα ότι μπορούν να αποκαλυφθούν περισσότερα τέτοια παραδείγματα σε μούμιες.

«Υπάρχουν πάντα κάποιες εκπλήξεις όταν μελετάμε μούμιες. Έχω μελετήσει αρκετές μούμιες στην επιστημονική μου καριέρα, αλλά πάντα υπάρχει κάτι νέο», είπε.

To εύρημα παρουσιάστηκε στο International Journal of Paleopathology.

Εύη Ψωμιάδου

Πηγή: IatronetInsider
Από το amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου