Σχεδόν 2 στα 3 παιδιά στην Αμερική περνούν περισσότερες από 2 ώρες καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη, σύμφωνα με νέα έρευνα που ανέλυσε τα επίπεδα δραστηριότητας 4.800 παιδιών ηλικίας από 8 έως 11 ετών. Τα παιδιά αυτά, μάλιστα, εμφανίζουν προβλήματα στην απομνημόνευση, στη γλώσσα και στα τεστ αντίληψης, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν περνούν τόσο χρόνο μπροστά στις οθόνες.
Τα ευρήματα
της έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Child & Adolescent Health, ενισχύουν την ανησυχία, ότι η εκτεταμένη χρήση των smartphones, των tablets και της τηλεόρασης μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ωστόσο απαιτούνται ακόμα εκτενέστερες έρευνες για να το επιβεβαιώσουν αυτό.Στην συγκεκριμένη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από απαντήσεις γονιών και παιδιών σχετικά με την χρήση οθόνης, την γυμναστική και τον ύπνο, καθώς και σε σχέση με τις πνευματικές τους δυνατότητες. Ως ορόσημο έθεσαν τις 2 ώρες χρήσης οθόνης, καθώς αυτό είναι το μέγιστο που όρισαν ως ασφαλές οι ειδικοί το 2016. Σύμφωνα με τις τότε οδηγίες, τα παιδιά θα πρέπει, επίσης, να αφιερώνουν μία ώρα καθημερινά στην άθληση και περίπου 9-11 ώρες στον ύπνο.
Τα κακά νέα είναι, όμως, ότι μόνο το 5% των παιδιών ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες. Για την ακρίβεια, όπως έδειξαν τα στοιχεία αυτής της έρευνας, τα περισσότερα παιδιά περνούν 3,6 ώρες καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη, ενώ κοιμούνται πολύ λιγότερο από το συνιστώμενο. Τα ίδια αυτά παιδιά, όμως, εμφανίζουν χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ πνευματικών δεξιοτήτων, συγκριτικά με τα παιδιά που ανήκουν στο προαναφερθέν 5%.
Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν, ότι δεν είναι σαφές ακόμα τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά αυτά να μειονεκτούν σε σχέση με τα άλλα: Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, το τι βλέπουν εκεί ή η απουσία κάποιας άλλης δραστηριότητας. «Μπορεί απλά τα πιο έξυπνα παιδιά να επιλέγουν να μην περνούν τόσες ώρες μπροστά σε μία οθόνη» λέει ο παιδίατρος Michael Rich από το Boston Children’s Hospital.
Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερες μελέτες που θα δώσουν πιο οριστικές απαντήσεις, έχει νόημα να λάβουμε υπ’όψιν μας τα παραπάνω επιστημονικά ευρήματα και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών μας.
Από το makeleio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου