Στις 14 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όμως δημοσίευμα του Reuters επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν και υποστηρίζει πως προτεραιότητα είναι η επιβολή πλαφόν σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Το πλαφόν θα βοηθούσε στην αύξηση των εσόδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι
κυβερνήσεις για να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές και θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα το έγγραφο.Το μέτρο θα ισχύει για γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αιολικά και ηλιακά πάρκα, και πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τους σταθμούς αερίου.
Οι κυβερνήσεις «θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται τα επακόλουθα έσοδα με τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρεται στο έγγραφο σύμφωνα με το Reuters.
Επιπλέον αναφέρεται πως οι προτάσεις της ΕΕ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα για να αποφέρουν «άμεσο όφελος» κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, επισημαίνεται.
Yπενθυμίζεται ότι η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα εξεταστούν οι προτάσεις – όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο με επιστολές του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει προτείνει εδώ και καιρό σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου.
Θυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Μαρτίου, αναφερόταν στην «αυξανόμενη οικονομική απειλή που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου», υπογράμμιζε πως «θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα, ώστε να αποτρέψουμε επιπλέον κόστος στις ζωές των πολιτών και στις οικονομίες των κρατών-μελών» και ζητούσε κοινή παρέμβαση προτείνοντας έξι μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος.
Την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό υπογράμμισε και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου. Σημείωσε, μάλιστα, τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση: Μια πανάκριβη τιμή φυσικού αερίου να καθορίζει ουσιαστικά την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως αν αυτή παράγεται από το φυσικό αέριο ή από άλλες πολύ φθηνότερες πηγές.
Λίγο αργότερα, 7 Απριλίου, στη συνάντησή του με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στα άλλα τόνιζε: «Όλες οι επιλογές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και, φυσικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποσυνδέσουμε γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου