Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ασυνήθιστο εύρημα που συνδέεται με τη λαογραφική κουλτούρα πολλών χωρών, σε ένα πολωνικό νεκροταφείο του 17ου αιώνα κοντά στο Bydgoszcz. Πρόκειται για έναν γυναικείο σκελετό «βαμπίρ», θαμμένο με ένα δρεπάνι τοποθετημένο στον λαιμό του, καθώς και ένα λουκέτο στο μεγάλο δάχτυλο του αριστερού της ποδιού.
Οι ιστορίες για πλάσματα που μοιάζουν με βαμπίρ χρονολογούνται πριν από
τουλάχιστον 4.000 χρόνια στην αρχαία Μεσοποταμία. Σύμφωνα με τους μύθους, τα πλάσματα αυτά άρπαζαν και σκότωναν βρέφη και παιδιά. Στην κινεζική λαογραφία, ένας άλλος τύπος βαμπίρ, ήταν αναζωογονημένα πτώματα που σηκώνονταν από τον τάφο και λεηλατούσαν τους ζωντανούς.Φυσικά, ο φόβος που προκαλείται από την υποτιθέμενη ύπαρξη τέτοιων πλασμάτων ενέπνευσε πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για να διασφαλιστεί ότι οι νεκροί θα παραμείνουν νεκροί. Στον πρώιμο Μεσαίωνα, οι Ρώσοι χωρικοί ξέθαβαν ύποπτα πτώματα και κατέστρεφαν το σώμα με αποτέφρωση, αποκεφαλισμό ή περνώντας έναν ξύλινο πάσσαλο στην καρδιά. Οι πάσσαλοι ήταν συχνά ασφαλισμένοι πάνω από τα πτώματα κατά την ταφή, έτσι το πλάσμα δε θα μπορούσε να δραπετεύσει.
Οι πρώτοι πρώιμοι μεσαιωνικοί τάφοι στην περιοχή κοντά στο Bydgoszcz ανακαλύφθηκαν μεταξύ 2005 και 2009, όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοσμήματα, ημιπολύτιμους λίθους, ένα χάλκινο μπολ και απομεινάρια μεταξωτών ρούχων. Ο Dariusz Poliński του Πανεπιστημίου Nicholas Copernicus ηγήθηκε της αρχαιολογικής ομάδας που επέστρεψε στην περιοχή νωρίτερα φέτος με την ελπίδα να ανακαλύψει περισσότερα αντικείμενα. Αυτό δεν συνέβη, έτσι έστρεψαν την προσοχή τους σε ένα κοντινό νεκροταφείο του 17ου αιώνα στο χωριό Pień.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου