Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Πως είναι να ταξιδεύεις κοντά στην Ταχύτητα του Φωτός, σε βίντεο της NASA

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Εάν είστε οπαδός της επιστημονικής φαντασίας, είναι πιθανό να έχετε δει πάρα πολλές ταινίες ή σειρές που αναφέρονται σε ταξίδια στο μέλλον, στο παρελθόν, ή σε μακρινά μέρη του Σύμπαντος όπου η ανθρωπότητα έχει εξαπλωθεί ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός.

Σε πολλά από αυτά, τα διαστημόπλοια που χρησιμοποιούνται τείνουν να πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός, αλλά πολλές φορές την ξεπερνούν σε πολλαπλάσιους βαθμούς, ανάλογα με το σενάριο που

εξυπηρετούν. Αν και είναι μια υπέροχη ιδέα το να ταξιδεύει κανείς με τέτοιες διαστρικές ταχύτητες, σύμφωνα με τους γνωστούς νόμους της φυσικής, όπως τους ξέρουμε, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Συγκεκριμένα, η Θεωρία της Ειδικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν, λέει ότι δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε ή να υπερβούμε την ταχύτητα του φωτός. Πάντως υπάρχουν επιστήμονες με διαφορετική άποψη.

Ωστόσο, η φυσική που διέπει το Σύμπαν θα μπορούσε να μας επιτρέπει ένα ταξίδι κοντά στην ταχύτητα του φωτός, αν και η επίτευξη αυτής της ταχύτητας θα απαιτούσε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας.

Ας υποθέσουμε ότι φεύγατε από τη Γη τώρα. Ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός θα φτάνατε στο φεγγάρι πριν καν φτάσετε στο τέλος αυτής της πρότασης. Για να φτάσετε στον ήλιο θα χρειαστούν 8 λεπτά με αυτήν την ταχύτητα. Στις πιο απομακρυσμένες αποστολές της ανθρώπινης δραστηριότητας, τα Voyagers 1 και 2, που ξεκίνησαν το 1977 και βρίσκονται μόλις στο εξωτερικό άκρο του ηλιακού συστήματος, θα τα φτάνατε και θα θα ξεπερνάγατε περίπου τέτοια ώρα αύριο. Αν θέλαμε να φτάσουμε στο Proxima Centauri, το πλησιέστερο αστέρι του ηλιακού μας συστήματος, θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες, σύμφωνα με το newscientist.com

Πολλοί επιστήμονες δεν πιστεύουν πως ένα τέτοιο ταξίδι είναι εφικτό, αλλά αν ήταν, πιστεύουν ότι μια προσπάθεια θα ήταν θανατηφόρα για κάθε άνθρωπο που θα επέλεγε να το κάνει – αν υπήρχε η δυνατότητα. Ωστόσο, θεωρητικά πάντα, πλησιάζοντας την ταχύτητα του φωτός , ένα άτομο μέσα σε ένα διαστημόπλοιο θα γερνούσε πολύ πιο αργά από το δίδυμο του στο σπίτι του στη Γη, όπως αναφέρεται στο space.com.

Κι αν μπορούσαμε να υπερβούμε την ταχύτητα του φωτός; Ενδεχομένως ένα τέτοιο ταξίδι θα ήταν αρκετά “τρομακτικό”, καθώς δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα μπορούσατε να δείτε το φως. Αν τρέχατε γρηγορότερα από αυτό, τότε πιθανότατα θα το αφήνατε “πίσω σας” ή πολύ “μακριά σας”, οπότε θα ταξιδεύατε σε ένα συνεχές “σκοτάδι”. Ενδεχομένως δεν θα μπορούσατε να αντιληφθείτε ούτε τα εσωτερικά φώτα του ίδιου του διαστημοπλοίου που ταξιδεύετε, αφού το ταξίδι είναι πιο γρήγορο από το φως. Αυτό όμως δεν είναι ιδιαίτερα σαφές καθώς τα εσωτερικά φώτα ταξιδεύουν μαζί με το σκάφος που τρέχει με την ταχύτητα του φωτός.


Στην τελευταία παράγραφο διαβάστε δικές μας υποθετικές σκέψεις και προεκτάσεις που βασίζονται στα λεγόμενα του Michael Ibison, ανώτερο ερευνητικό φυσικό στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στο Austin του Τέξας, ο οποίος έχει μελετήσει την πιθανότητα υπερφωτεινών σωματιδίων. Ο ίδιος είπε: «Θα έτρεχες [προς το φως] που συνήθως τρέχει μακριά σου. Υποψιάζομαι ότι για να απορροφήσεις φως, θα πρέπει να το εκπέμψεις μόνος σου», όπως αναφέρει το livescience.com.

Και πάλι, κανείς δεν λέει με βεβαιότητα ότι αυτά τα σενάρια και οι υποθέσεις, δικές μας ή επιστημόνων – δεδομένου ότι πολλοί διαφωνούν μεταξύ τους – θα μπορούσαν να είναι πραγματικά, περίπου σωστά ή εντελώς λάθος. Κανείς δεν ξέρει σίγουρα.

Ωστόσο, στην διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού, ή ενός με ταχύτητα που να πλησιάζει στην ταχύτητα του φωτός θα συνέβαιναν αρκετά που θα έπρεπε να λάβουμε υπόψιν μας για να είμαστε περοετοιμασμένοι. Ευτυχώς για όλους μας, η NASA αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με κινούμενα σχέδια, το οποίο καλύπτει όλα τα βασικά στοιχεία των διαστρικών ταξιδιών.

Για χάρη αυτού του βίντεο, με τίτλο “NASA’s Guide to Near-light-speed Travel” (Οδηγός της NASA για ταξίδι κοντά στην ταχύτητα του φωτός), ο διαστρικός ταξιδιώτης, που φαίνεται να είναι εξωγήινο πλάσμα, υποτίθεται ότι έχει κατασκευάσει ένα διαστημικό σκάφος ικανό να ταξιδεύει στα 90 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός (0,9 c).

Το βίντεο παρακάμπτει το ερώτημα για το πώς το διαστημικό σκάφος μπορεί να επιτύχει αυτό το είδος ταχύτητας και περιορίζεται στο πως να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν όταν ταξιδεύετε σε ένα σχετικιστικό Σύμπαν. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διαστολή του χρόνου, η ανάγκη προστασίας και θωράκισης στο διαστρικό χώρο, τις πιθανές απειλές που θα μπορούσαν να χτυπήσουν το σκάφος αλλά και πόσο καιρό θα χρειαστεί να ταξιδέψετε ακόμη και στους πιο κοντινούς προορισμούς.

Αλλά, πως θα ένιωθε ένα φανταστικό άτομο σε ένα τέτοιο σκάφος; Ενδεχομένως, δεν θα αισθανόταν και μεγάλη διαφορά από την Γη, όσο δεν κοιτούσε από τα παράθυρα. Αλλά χάρη στους διαφορετικούς χωρικούς χρόνους που θα βιώνει ο ίδιος και όλοι πίσω στη Γη, το φως από ένα αστέρι ή έναν γαλαξία θα φαινόταν πιο μπλε, φωτεινότερο και πιο συμπαγές ενώ ο γωνιακός διαχωρισμός μεταξύ δύο αντικειμένων θα φαινόταν μικρότερος.


Είναι αλήθεια ότι αυτές οι προκλήσεις είναι αρκετά δύσκολες και τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυαλά του κόσμου εξακολουθούν να αναζητούν μια εναλλακτική λύση. Το βίντεο που ακολουθεί προσπαθεί να προσεγγίσει πολλά από αυτά, με έναν εύκολο και εύπεπτο τρόπο. Είναι έργο επιστημόνων και ειδικών στα μέσα ενημέρωσης από τα Goddard Media Studios (GMS) στο Goddard Space Flight Center (GSFC) της NASA.

Της προσπάθειας ηγήθηκε ο Chris Smith, παραγωγός πολυμέσων και μέλος του Πανεπιστημίου Space Research Association (USRA) στο τμήμα Αστροφυσικής του Goddard. Συνοδεύτηκε από το μέλος της USRA Krystofer Kim, ο οποίος ήταν ο κύριος εμψυχωτής του βίντεο.

NASA’s Guide to Near-light-speed Travel

                     
Από το diadrastika / Image by xuuxuu from Pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου