Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Ανησυχητικό: Υποθετικό καιρικό σενάριο για το 2050 γίνεται πραγματικότητα την επόμενη εβδομάδα

Σεϊντή Εύα - CNN Greece

Πριν δύο χρόνια μετεωρολόγοι στη Βρετανία διεξήγαγαν ένα ενδιαφέρον πείραμα: πώς θα ήταν μια μετεωρολογική πρόβλεψη το 2050;

Δεδομένου ότι η κλιματική κρίση ωθεί τα καιρικά φαινόμενα σε ακραίες συμπεριφορές σε όλον τον πλανήτη, οι Βρετανοί μετεωρολόγοι θέλοντας να δουν τον αντίκτυπο που θα είχαν οι καιρικές μεταβολές στις θερμοκρασίες το καλοκαίρι του 2020 βυθίστηκαν σε

σούπερ μακροπρόθεσμα κλιματικά μοντέλα για να διαπιστώσουν πώς θα μπορούσε να είναι ένα δελτίο καιρό σε τρεις δεκαετίες από τότε.

«Δεν πρόκειται για πραγματική μετεωρολογική πρόβλεψη», διευκρίνιζαν τα γραφικά του Met Office –της επίσημης βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. «Είναι εύλογα παραδείγματα καιρού βασισμένα σε κλιματικές προβολές».

Κι όμως, την Δευτέρα και την Τρίτη, οι προβλέψεις γίνονται πραγματικότητα – 28 χρόνια νωρίτερα.

Ένας ατμοσφαιρικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο Σάιμον Λι, ήταν αυτός που παρατήρησε την εντυπωσιακή ομοιότητα των προβλέψεων για το 2050 με αυτές για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας στη Βρετανία.

«Σήμερα, η πρόβλεψη για την Τρίτη είναι συγκλονιστικά σχεδόν πανομοιότυπη για μεγάλα τμήματα της χώρας», έγραψε ο Σάιμον, προσθέτοντας σε μεταγενέστερη ανάρτησή του ότι «αυτό που έρχεται την Τρίτη δίνει μια εικόνα για το μέλλον».

Σε 30 χρόνια, αυτή η πρόβλεψη θα φαίνεται μάλλον τυπική.

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού που εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, προειδοποίησε τους πολίτες για «ακραία ζέστη» σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας για τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τη θερμοκρασία να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.

«Ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες πιθανόν να σπάσουν ρεκόρ, προβλέπονται για τη Δευτέρα και ξανά για την Τρίτη», αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία στον ιστότοπό της.


«Οι νύχτες επίσης θα είναι εξαιρετικά ζεστές για το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στις αστικές περιοχές. Αυτό ενδέχεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές», τονίζει.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, στις 25 Ιουλίου 2019.

Τις προηγούμενες ημέρες η βρετανική υπηρεσία Υγείας και η μετεωρολογική υπηρεσία είχαν εκδώσει επίπεδο συναγερμού 3 για κάποιες περιοχές της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι οι υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους.

Ο «κόκκινος συναγερμός», το επίπεδο 4, εκδίδεται όταν «ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα, και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν»

Από το cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου