Στο δυτικότερο σημείο της Εσωτερικής Μογγολίας στην Κίνα, στη μέση της ερήμου Γκόμπι, υπήρχε κάποτε ένα ευημερούν βασίλειο. Ήταν κέντρο θρησκευτικής μάθησης, τέχνης και εμπορικό κέντρο. Όμως σήμερα, το μόνο που απομένει είναι οι ερειπωμένες επάλξεις που κάποτε προστάτευαν την πόλη, μερικά σπασμένα κτίρια από λάσπη και διάσπαρτα οστά λευκασμένα από τον ήλιο.
Η πόλη Khara-Khoto, δηλαδή η "μαύρη πόλη", ιδρύθηκε το 1032 μ.Χ. ως πρωτεύουσα της Δυτικής Δυναστείας Ξιαά (1038-1227) και σύντομα έγινε ένας ακμάζων εμπορικός κόμβος. Το 1226 καταλήφθηκε από τον Τζένγκις Καν, αλλά αντί να ερημωθεί όπως συνέβαινε συνήθως με την Χρυσή Ορδή του Χαν στις κατεχόμενες πόλεις, στην πραγματικότητα, η Khara-Khoto άκμασε υπό την κυριαρχία των Μογγόλων. Την εποχή του Κουμπλάι Χαν, η πόλη επέκτεινε τρεις φορές το αρχικό της μέγεθος και μάλιστα αναφέρθηκε από τον Μάρκο Πόλο στο ημερολόγιο ταξιδιού του με το όνομα της στην γλώσσα Τανγκούτ, Etzina.
Τέσσερις από τις πέντε στούπες της δυναστείας Γιουάν βρίσκονται στην κορυφή της βορειοδυτικής γωνίας των τειχών της πόλης
Υπό τους Μογγόλους, ο λαός των Τανγκούτ μπόρεσε να απολαύσει μια ειρηνική ζωή για σχεδόν 150 χρόνια, έως ότου, το 1372, η δυναστεία των Μινγκ πολιόρκησε την πόλη. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς έπεσε η Khara-Khoto, αλλά ο τοπικός μύθος αναφέρει ότι οι πονηροί ηγεμόνες των Μινγκ εξέτρεψαν τον ποταμό Ejin, την μοναδική πηγή νερού της πόλης, που κυλούσε ακριβώς έξω από το φρούριο, αρνούμενοι έτσι το νερό στα στρατεύματα και τους κατοίκους της πόλης. Καθώς τα στρατεύματα των Μινγκ έπνιγαν την πόλη χωρίς να χρειαστεί ποτέ να πατήσουν το πόδι τους μέσα στα τείχη της, οι κάτοικοι της Khara-Khoto συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να κάνουν μια τρομερή επιλογή: να πεθάνουν από τη δίψα ή να αντιμετωπίσουν τους στρατιώτες των Μινγκ στη μάχη.
Ένας Μογγόλος στρατηγός, ο Khara Bator, υποτίθεται ότι τρελάθηκε τόσο πολύ από αυτή τη δεινή κατάσταση που δολοφόνησε τη γυναίκα και τα παιδιά του πριν αυτοκτονήσει. Υπάρχει μια άλλη εκδοχή που υποστηρίζει ότι ο Khara Bator έκανε ένα ρήγμα στην βορειοδυτική γωνία του τείχους της πόλης και διέφυγε μέσα από αυτό. Όταν τελικά οι στρατιώτες των Μινγκ επιτέθηκαν, έσφαξαν τον υπόλοιπο πληθυσμό αλλά και όλα τα βοοειδή και τα άλογα. Μετά από αυτή την ήττα, η Khara-Khoto εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε.
Πίνακας μεταξιού από την Khara-Khoto, που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη - πηγή
Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από μια αποστολή Σιτσουάν Μογγόλων υπό τη διοίκηση του Ρώσου εξερευνητή Pyotr Kuzmich Kozlov. Κατά την αρχική της ανασκαφή, η αποστολή ανακάλυψε πάνω από 2.000 βιβλία, ειλητάρια και χειρόγραφα στη γλώσσα Τανγκούτ. Αυτοί οι θησαυροί στάλθηκαν στην Αγία Πετρούπολη μαζί με βουδιστικά αγάλματα, κείμενα και ξυλογραφίες που βρέθηκαν σε μια στούπα έξω από τα τείχη της πόλης. Η περαιτέρω ανασκαφή έφερε στο φως πολλές χιλιάδες ακόμη χειρόγραφα, βιβλία, καθώς και καθημερινά είδη, όργανα παραγωγής και θρησκευτικής τέχνης. Πολλά από αυτά τα βιβλία και τα ξυλογραφήματα αποτέλεσαν την βάση για την έρευνα της γλώσσας Τανγκούτ.
Σήμερα, το μόνο που απομένει από αυτή τη σπουδαία πόλη είναι οι επάλξεις ύψους 30 ποδιών, μερικές παγόδες ύψους 40 ποδιών και αυτό που μοιάζει με τζαμί ακριβώς έξω από τα τείχη της πόλης, κάτι που δείχνει ότι υπήρχαν Μουσουλμάνοι μεταξύ των ανθρώπων που διοικούνταν από τους Τανγκούτ.
από: amusing planet
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου