Πύργος που είναι κολλητά με τα τείχη της ακρόπολης του φρουρίου της Καβάλας. Ήταν από τους σημαντικούς πύργους του βυζαντινού κάστρου, αλλά χωρίς ιδιαίτερη αμυντική αξία για τη μορφή που πήρε το κάστρο μετά τον 15ο αιώνα.
Ο λόγος που παρουσιάζεται ξεχωριστά από το υπόλοιπο φρούριο είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και το γεγονός ότι είναι το μοναδικό
βυζαντινό απομεινάρι από το κατά τα άλλα οθωμανικό Φρούριο της Καβάλας (που σημειωτέον κτίστηκε το 1425 εκ θεμελίων σε αντικατάσταση του παλαιότερου βυζαντινού).Το Όνομα του Κάστρου
Ο λόγος που ο πύργος λέγεται «Υπέρκαλος» είναι ανώνυμη εντοιχισμένη επιγραφή, λαξευμένη σε μαρμαρόλιθο του πύργου που επικαλείται τη θεϊκή προστασία και επαινεί το κάλλος του πύργου: Πῦργε θεοστήρικτε Θεό(ς) σέ σκέπει: ὡς ὑπέρκαλον ὄντα πάντων τῶν πύργων.
«Υπέρκαλος», με την αρχαιοελληνική σημασία του πολύ ωραίου.
Ιστορία
Ο πύργος είναι κατασκευασμένος σε τουλάχιστον τρεις οικοδομικές φάσεις με λίθινους δόμους διαφόρων μεγεθών και θραύσματα πλίνθων. Το κατώτερο τμήμα του πύργου ανήκει στην παλαιοχριστιανική περίοδο, το ανώτερο στις αρχές της μεσοβυζαντινής.
Κατά την κατασκευή και την ανακατασκευή του χρησιμοποιήθηκε υλικό σε δεύτερη χρήση. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση σε οριζόντια διάταξη δόμων από παλαιότερο κτίσμα βορειοανατολικά του πύργου. Επάνω σε έναν από αυτούς τους μαρμάρινους δόμους βρίσκεται χαραγμένη σε δύο στίχους η επιγραφή.
Η χάραξη είναι πρόχειρη και δεν αποκλείεται να είναι προϊόν επιτόπου αυτοσχεδιασμού από κάποιον τεχνίτη. Αυτή η υπόθεση ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ο κτήτωρ του οχυρού ή κάποιος τιτλούχος.
Ο πύργος χρονολογείται στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα Δ’ (775-780) ή του Λέοντα Ε’ (813-820).
Πηγές:
Νικόλας Μπακιρτζής, Τα τείχη των Βυζαντινών Πόλεων: Αισθητική, ιδεολογίες και συμβολισμοί , Εκδόσεις Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, 2012
kastra.eu/castlegr.php?kastro=yperkalos
Από το olympia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου