Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος δημιούργησαν ένα βιοδιασπώμενο τζελ που μπορεί να αναγεννά τους ιστούς και να αποκαθιστά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην καρδιά μετά από εκδήλωση ενός εμφράγματος.
Οι δοκιμές του τζελ δείχνουν ότι μπορεί μεταφέρει κύτταρα στην καρδιά και να βοηθήσει να αναπτυχθούν για να αποκαταστήσουν τις
ζημιές που έχουν προκληθεί μετά το έμφραγμα. Το τζελ αποτελείται από πεπτίδια (αμινοξέα) τα οποία αποτελούν τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών.Το τζελ εγχέεται αρχικά στην καρδιά σε μορφή υγρού και στερεοποιείται καθώς αρχίζει να… μπολιάζει κύτταρα στην καρδιά φροντίζοντας τα κύτταρα να μείνουν στην θέση τους και να αναπτυχθούν. Όταν οι ερευνητές τοποθέτησαν το τζελ σε υγιή ποντίκια διαπίστωσαν ότι το τζελ παρέμεινε στην καρδιά για δύο εβδομάδες.
«Αν και είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια των πειραμάτων οι δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας δείχνουν τεράστιες στην αποκατάσταση ζημιών στην καρδιά μετά από εμφράγματα. Η καρδιά έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα αποκατάστασης των ζημιών που παθαίνει.
Η έρευνα μας αναζήτησε τρόπους να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα έτσι ώστε να διατηρούμε την υγεία της καρδιάς σε όσο το δυνατόν πιο υψηλό επίπεδο για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το τζελ θα αποτελέσει μια αποτελεσματική επιλογή για μελλοντικές κυτταρικές θεραπείες αναγέννησης της καρδιάς που έχει υποστεί βλάβες» αναφέρει η Κάταριν Κινγκ, επικεφαλής της έρευνας.
H επιστημονική κοινότητα προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να εμφυτεύσει νέα κύτταρα στην καρδιά ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα αλλά μέχρι σήμερα οι προσπάθειες αποτυγχάνουν αφού το 99% των νέων κυττάρων δεν παραμένουν στη σωστή θέση και τελικά δεν επιβιώνουν με αποτέλεσμα η ζημιά στην καρδιά να διατηρείται.
Από το ksipnistere
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου