Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Τζέιν Μάνσφιλντ: Η ζωή της ξανθιάς σεξοβόμβας και ο τραγικός θάνατός της που άλλαξε τον σχεδιασμό των ρυμουλκούμενων

Λέγεται ότι η ηθοποιός Τζέιν Μάνσφλιντ αποκεφαλίστηκε σε ένα θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1967, αλλά η αλήθεια είναι ακόμη πιο φρικιαστική. Και παρά το ότι δεν σχεδίασε η ίδια τα προστατευτικά των ρυμουλκούμενων των φορτηγών, ο θάνατός της ανάγκασε τους ειδικούς ασφάλειας να επανεξετάσουν τους πιθανούς οδικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα τεράστια οχήματα.

Όπως η αντίπαλός της, Μέριλιν Μονρόε, η Τζέιν Μάνσφιλντ πέθανε νέα, αφήνοντας ένα όργιο φημών πίσω της.

Στις 29 Ιουνίου του 1967, γύρω στις 2 τα ξημερώματα, σε έναν σκοτεινό αυτοκινητόδρομο της Λουιζιάνα, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η Μάνσφιλντ και τρία από τα παιδιά της, ανάμεσα τους και η μετέπειτα ηθοποιό Mariska Hargitay γνωστή από τη σειρά Law & Order, χτύπησε στο πίσω μέρος ενός ημιφορτηγού. Η πρόσκρουση έκοψε το πάνω μέρος του αυτοκινήτου που επέβαινε η Μάνσφιλντ, σκοτώνοντας ακαριαία τους τρεις ενήλικες στο μπροστινό κάθισμα. Ως εκ θαύματος, τα παιδιά που κοιμόντουσαν στο πίσω κάθισμα επέζησαν (η Hargitay έχει ένα σημάδι στο κεφάλι της από το ατύχημα).

Το σοκαριστικό ατύχημα οδήγησε γρήγορα σε φήμες που μιλούσαν για αποκεφαλισμό, αλλά και διαβολικές κατάρες που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πιο φρικιαστική.

Ποια ήταν η Τζέιν Μάνσφιλντ;
 

Στη δεκαετία του 1950, η Τζέιν Μάνσφιλντ αναδείχθηκε ως μια καρτουνίστικα σέξι εναλλακτική της Μέριλιν Μονρόε. Η νεαρή Μάνσφιλντ, που γεννήθηκε ως Βέρα Τζέιν Πάλμερ, έφτασε στο Χόλιγουντ σε ηλικία 21 ετών, ήδη σύζυγος και μητέρα.

Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως το Too Hot to Handle (1960) και το The Girl Can’t Help It (1956). Έγινε όμως περισσότερο γνωστή για την προσωπικότητά της εκτός οθόνης, όπου τραβούσε την προσοχή με τις καμπύλες της και πουλούσε τον εαυτό της ως μια πιο άτακτη εκδοχή της Μονρόε.

Κάποτε, ένας δημοσιογράφος του Χόλιγουντ ρώτησε την Μονρόε για την Μάνσφλιντ. "Το μόνο που κάνει είναι να με μιμείται. Αλλά οι μιμήσεις της είναι προσβολή τόσο για εκείνη όσο και για εμένα", απάντησε η Μέριλιν. "Ξέρω ότι θα έπρεπε να κολακεύομαι που με μιμείται, αλλά το κάνει τόσο χυδαία. Μακάρι να είχα κάποια νομικά μέσα να της κάνω μήνυση", πρόσθεσε.

Η Μάνσφιλντ δεν απέφευγε τον ανταγωνισμό. Απεναντίας, κυνήγησε τον JFK λόγω της σχέσης του με τη Μονρόε. "Πάω στοίχημα ότι η Μέριλιν είναι θυμωμένη όσο δεν πάει!", δήλωσε όταν έπιασε τον Πρόεδρο.
 
Η Σοφία Λόρεν κοιτάει έκπληκτη το στήθος της Μάνσφιλντ

Το '58, η Μάνσφιλντ παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, τον ηθοποιό και bodybuilder Mickey Hargitay. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά -ένα από αυτά η μετέπειτα ηθοποιός Mariska Hargitay- και πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες μαζί του.

Η Μάνσφιλντ παντρεύτηκε και χώρισε τρεις φορές, απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά και είχε μια σειρά από πολυδιαφημισμένες σχέσεις. Η ίδια δεν ντρεπόταν που την θεωρούσαν sex symbol και πόζαρε για το Playboy ως playmate. "Νομίζω ότι το σεξ είναι υγιές και υπάρχει υπερβολική ενοχή και υποκρισία σε αυτό", είχε δηλώσει.

Η ταραχώδης ερωτική της ζωή έδινε συνεχώς τροφή στα ταμπλόιντ και η ίδια ξεπέρασε όρια που άλλοι αστέρες δε θα πλησίαζαν εκείνη την εποχή. Ήταν διαβόητη επειδή εξέθετε το στήθος της όπου και αν στεκόταν και ήταν η πρώτη Αμερικανίδα ηθοποιός που εμφανίστηκε γυμνή στην οθόνη αποκαλύπτοντας τα πάντα στην ταινία Promises, Promises (1963).

Όταν όμως το '62 έμαθε τα νέα για τον ξαφνικό θάνατο της Μέριλιν Μονρόε, η τολμηρή Μάνσφιλντ ανησύχησε. "Ίσως είμαι η επόμενη".

Το αυτοκινητιστικό δυστύχημα του '67
 

Πέντε χρόνια μετά το θάνατο της Μονρόε, η Μάνσφιλντ σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Ιουνίου του '67, η Μάνσφιλντ πήγαινε οδικώς στη Νέα Ορλεάνη. Η ηθοποιός μόλις είχε εμφανιστεί σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης σε μια πόλη και έπρεπε να φτάσει στη Νέα Ορλεάνη για μια τηλεοπτική εμφάνιση που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα.

Κατά τη διαδρομή, καθόταν στο μπροστά κάθισμα, μαζί με τον οδηγό Ronald B. Harrison, και τον φίλο της, τον Samuel S. Brody. Τρία από τα παιδιά της κοιμόντουσαν στο πίσω κάθισμα.

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, το Buick Electra του '66 έπεσε στο πίσω μέρος του ρυμουλκούμενου του ημιφορτηγού, σκοτώνοντας ακαριαία όλους όσους βρίσκονταν στο μπροστινό κάθισμα. Ένα μηχάνημα βρισκόταν παράπλευρα και έβγαζε ομίχλη για να σκοτώσει τα κουνούπια. Πιθανότατα, ο οδηγός δεν είδε το φορτηγό παρά όταν ήταν πολύ αργά.

Ο θάνατος της Μάνσφιλντ
 

Όταν το αυτοκίνητο προσέκρουσε στο φορτηγό, γλίστρησε κάτω από το πίσω μέρος του τρέιλερ, ξεκολλώντας το πάνω μέρος του αυτοκινήτου.

Η αστυνομία έσπευσε στη σκηνή και βρήκε τα τρία παιδιά της ηθοποιού ζωντανά στο πίσω κάθισμα. Οι τρεις ενήλικες στο μπροστινό κάθισμα σκοτώθηκαν αμέσως -όπως και ο σκύλος της ηθοποιού. Η αστυνομία δήλωσε επί τόπου νεκρή την Μάνσφιλντ.

Όταν δημοσιοποιήθηκε η είδηση ​​του φρικτού δυστυχήματος, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Μάνσφιλντ είχε αποκεφαλιστεί, ενώ, οι φωτογραφίες του θανάτου της που κυκλοφόρησαν μετά το ατύχημα, έριξαν λάδι στις φήμες. Σε μια από αυτές, φαινόταν η περούκα της έξω από το αυτοκίνητο, κάτι που σε μερικές φωτογραφίες έμοιαζε σαν να της είχε κοπεί το κεφάλι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η Μάνσφιλντ υπέστη έναν φρικτό -αν και σχεδόν ακαριαίο- θάνατο. Η αστυνομική έκθεση που ελήφθη μετά το ατύχημα αναφέρει ότι "το πάνω μέρος του κεφαλιού της λευκής γυναίκας κόπηκε". Το πιστοποιητικό θανάτου της επιβεβαιώνει ότι υπέστη συντριβή και μερικό διαχωρισμό του κρανίου της, ένας τραυματισμός που μοιάζει περισσότερο με το τριχωτό της κεφαλής παρά με ολικό αποκεφαλισμό. Όμως αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά -ακόμα και στην ταινία Crash του 1996.


Τον φερόμενο αποκεφαλισμό της, ακολούθησε μια άλλη φήμη. Τα κουτσομπολιά είπαν ότι η στάρλετ, η οποία είχε σχέση με τον ιδρυτή της Εκκλησίας του Σατανά, Anton LaVey, σκοτώθηκε από μια κατάρα που έριξε ο LaVey στον φίλο της, Brody. Όπως είναι φυσικό, αυτή η φήμη δεν έχει τεκμηριωθεί, αλλά και αυτό συνεχίζει να ακούγεται μέχρι και σήμερα -εν μέρει χάρη σε ένα ντοκιμαντέρ του 2017 με τίτλο Mansfield 66/67.
 
Η ομοσπονδιακή απαίτηση για τις "Μπάρες Μάνσφιλντ"
 
Ο θάνατος της Μάνσφιλντ είχε τεράστιο αντίκτυπο και το ατύχημα που τη σκότωσε ώθησε σε μια αλλαγή στον ομοσπονδιακό νόμο. 
 
Όταν το αυτοκίνητο που μετέφερε την Μάνσφιλντ γλίστρησε κάτω από το πίσω μέρος του ημιφορτηγού, το πάνω μέρος του αυτοκινήτου σκίστηκε. Οι φρικιαστικοί θάνατοι μπορούσαν να αποφευχθούν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παρενέβη για να διασφαλίσει ότι παρόμοια ατυχήματα δε θα συνέβαιναν στο μέλλον.

Ως αποτέλεσμα, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας διέταξε όλα τα ημιφορτηγά να αλλάξουν το σχεδιασμό τους και κατέστησε υποχρεωτικό ώστε όλα τα ρυμουλκούμενα να διαθέτουν τις επονομαζόμενες ράβδους DOT ή "Μάνσφιλντ". Η ατσάλινη ράβδος κρέμεται από το πίσω μέρος του χώρου φόρτωσης, αλλά και στα πλαϊνά, και έχει σχεδιαστεί για να σταματά ένα αυτοκίνητο πριν κυλήσει κάτω από το ρυμουλκούμενο.
 
από: ati και mental floss

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου