Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Νέα εποχή στα γραφεία τελετών: Οικολογικά φέρετρα, θεματικές κηδείες και κουίζ για ταφή ή αποτέφρωση

Μια νέα εποχή ξεκινά στα γραφεία τελετών καθώς οι παροχές και ο τρόπος διοργάνωσης μιας κηδείας έχουν περάσει σε άλλη διάσταση, διατηρώντας τον σεβασμό στον νεκρό και τους συγγενείς του.

Οικολογικά φέρετρα, προσύμφωνο κηδείας, πολυκάμερο στην τελετή, θεματικές κηδείες, υπερσύγχρονα οχήματα για την πομπή, με μηχανισμό που θυμίζει αυτοκίνητο κινηματογραφικής ταινίας είναι κάποια από τα …

highlights.

«Με την ολοένα αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κόσμου τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την προστασία του περιβάλλοντος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κλέων Γκέσιος, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, εξηγώντας τη στροφή στα οικολογικά φέρετρα. Όπως σημειώνει υπάρχει μια νέα νεκρική τέχνη, με υλικό βιοδιασπώμενο στην παραγωγή φέρετρων, που έχει αρχίσει σιγά σιγά να χρησιμοποιείται και στη χώρα μας.

«Στη Θεσσαλονίκη, εμείς έχουμε κάνει τις πρώτες παραγγελίες μας από την Ινδονησία και αναμένεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραλάβουμε τα οικολογικά φέρετρα και να παρέχουμε τη δυνατότητα στους οικείους των θανόντων να επιλέξουν το συγκεκριμένο υλικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκέσιος. Όπως εξήγησε πρόκειται για ειδικό, πολυμελές πλήρως βιοδιασπώμενο υλικό και στην ταφή η μοριακή δομή του παράγει χαμηλότερα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, αυξάνεται ολοένα και ο αριθμός αυτών που επιλέγουν την καύση. Με αυτό το δεδομένο, στη σελίδα του γραφείου τελετών υπάρχει και ένα διαφορετικό κουίζ, στο οποίο μπορεί κάποιος να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει για το αν του ταιριάζει η ταφή ή η αποτέφρωση, με ερωτήσεις όπως: «είναι σημαντική για εσάς η προστασία του περιβάλλοντος;», «θεωρείτε ήρεμο το κοιμητήριο ως τελευταία κατοικία;».

Προσχέδιο κηδείας και παροχές CSI
Ο Βασίλης Μπαμπούλας, ένας από τους συνιδιοκτήτες γραφείου τελετών της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα και στη χώρα μας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα και έχουν στόχο να αναβαθμίσουν την ποιότητα στις παροχές, αλλά και να εναρμονιστούν με τις ανάγκες της εποχής, ακολουθώντας συχνά τάσεις του εξωτερικού.

«Η πιο δημοφιλής εφαρμογή στα γραφεία κηδειών του εξωτερικού είναι ο σχεδιασμός της κηδείας. Όσο μακάβριο κι αν ακούγεται, μπορεί κάποιος να σχεδιάσει τα πάντα για την κηδεία του, από την αρχή μέχρι το τέλος», λέει ο κ. Μπαμπούλας. Εξηγεί πως ο προσχεδιασμός κηδείας και με ένα συγκεκριμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα είναι κάτι για το οποίο έρχεται ο ενδιαφερόμενος σε συνεννόηση με τους ίδιους τους υπευθύνους στο γραφείο και σχεδιάζει βήμα βήμα την τελετή.
«Μπορεί κάποιος να διαλέξει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο περίεργα πράγματα. Αν -για παράδειγμα- θέλει χορωδία, επικήδειο, τι λουλούδια προτιμά, αν θέλει ταφή ή αποτέφρωση, αν επιθυμεί το προσωπικό να φοράει σκούρα ή ανοιχτόχρωμα ρούχα κατά την τελετή, αν θα υπάρξει δεξίωση και ποιο θα είναι το μενού. Ακόμη και τη λίστα με το ποιοι να ενημερωθούν και ποιοι να μην παρίστανται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπούλας.

Το συγκεκριμένο γραφείο τελετών παρέχει και μια ακόμη υπηρεσία που θυμίζει CSI. Σε συνεργασία με εργαστήρια προχωρά, κατόπιν επιθυμίας των οικείων, σε ανάλυση του DNA του νεκρού, από τον οποίο παίρνουν δείγματα και στη συνέχεια ενημερώνουν τους συγγενείς για κληρονομικές παθήσεις που μπορούν να εκδηλωθούν -ειδικά σε συγγενείς πρώτου βαθμού.

«Μετάδοση» κηδείας από Θεσσαλονίκη στο Τέξας και θεματικές τελετές
Από το 1965 στο γραφείο τελετών του κ. Μαυρίδη έχουν δει πολλά τα μάτια τους, από τους παππούδες μέχρι και σήμερα που πέρασε η επιχείρηση στη δεύτερη γενιά. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του γραφείου Γιάννης Μαυρίδης, εξηγεί πως τώρα πλέον που η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, οι ζωντανές συνδέσεις σε κηδείες έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

«Η σύνδεση με κάμερες στις κηδείες ήταν κάτι που ξεκίνησε λόγω του κορονοϊού, μιας και δεν υπήρχε δυνατότητα για φυσική παρουσία πολλών συγγενών που ήθελαν όμως να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Σήμερα είναι συχνές οι… ζωντανές μεταδόσεις, κυρίως για λόγους απόστασης. Πρόσφατα είχαμε ζωντανή σύνδεση με Τέξας. Έφυγε από τη ζωή ένας άνδρας που ήθελε να ταφεί στη Θεσσαλονίκη. Έγιναν οι διαδικασίες επαναπατρισμού, αλλά ήταν αδύνατο να ταξιδέψουν οι συγγενείς, οπότε στήθηκαν οι κάμερες τόσο στην εκκλησία όσο και στα κοιμητήρια και είδαν όλο το μυστήριο μέσω live streaming», εξηγεί ο κ. Μαυρίδης.

Συμπληρώνει ακόμη ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη ζήτηση και έχουν απήχηση στον κόσμο οι θεματικές κηδείες και ειδικά στην περίπτωση που ζητούν να υπάρχουν αναφορές και στοιχεία από την αγαπημένη ομάδα του ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή. «Οπαδικές τελετές με την αγαπημένη ομάδα είχαμε αρκετές, κάτι που σε χώρες του εξωτερικού είναι ακόμη πιο διαδεδομένο. Διοργανώσαμε κηδεία που ήταν οι συγγενείς ντυμένοι στα χρώματα της ομάδας, φορούσαν φανέλες και κασκόλ, κρατούσαν σημαίες ακόμη και πυρσούς», σημειώνει ο κ. Μαυρίδης.

Αυτοκίνητα πομπής με εξοπλισμό κινηματογραφικής ταινίας

Ο Αντώνης Χρυσίδης είναι ιδιοκτήτης ενός από τα μακροβιότερα γραφεία τελετών και έχει δει πάρα πολλές αλλαγές και εξελίξεις στον χώρο τα 77 χρόνια που ασχολείται η οικογένεια με τον συγκεκριμένο κλάδο. Από την εποχή του παππού του, από τότε που έβαζαν τους νεκρούς στα κάρα για να τους μεταφέρουν στα κοιμητήρια, μέχρι σήμερα, με την έκρηξη της τεχνολογίας να τα έχει απλοποιήσει και κάνει όλα πιο εύκολα.


«Πλέον χρησιμοποιούνται υπερσύγχρονα αυτοκίνητα με ηλεκτρικά συρτάρια, κλιματισμό και όλα γίνονται με κουμπιά και ευκολίες για τη μεταφορά των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή και οδηγούνται στο τελευταίο τους ταξίδι. Είναι πολλά που γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού και βέβαια με ειδικό εξοπλισμό. Υπάρχει δυνατότητα να ανοίγει με μηχανισμό το αυτοκίνητο και η μετακίνηση να γίνεται με κινήσεις παρόμοιες με του ασανσέρ».

Όσο για τις καιρικές συνθήκες, όπως λέει, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα καθώς μέσα σε λίγα λεπτά στήνονται τέντες για την προστασία του κόσμου από βροχή ή καύσωνα.

Οι ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών, πάντως, επισημαίνουν ότι αυτό που δεν έχει αλλάξει και παραμένει ίδιο, είναι ο ανθρώπινος πόνος για την απώλεια των δικών μας ανθρώπων.

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου