Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Δελφίνια: Χρησιμοποιούν κοραλλιογενή ύφαλο για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη

 Τα δελφίνια χρησιμοποιούν κοραλλιογενή ύφαλο για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη Μερικά δελφίνια αντιμετωπίζουν τις δερματικές παθήσεις τριβόμενα με κοράλλια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση. 

Δελφίνια που τρίβονται στα κοράλλια με υποψία ότι έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μερικά δελφίνια αντιμετωπίζουν δερματικές παθήσεις τρίβοντας τον εαυτό τους με κοράλλια, σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά στο

περιοδικό iScience. Οι ερευνητές ανέφεραν στην έκθεση ότι τα κοράλλια έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και πρότειναν στα δελφίνια να χρησιμοποιούν τα θαλάσσια ασπόνδυλα για να θεραπεύσουν δερματικές παθήσεις.

Τα δελφίνια παρατηρήθηκαν να τρίβονται πάνω σε συγκεκριμένα κοράλλια.

Η συνεπικεφαλής συγγραφέας Angela Ziltener, η οποία είναι επίσης βιολόγος άγριας ζωής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία, είπε σε ένα δελτίο τύπου ότι παρατήρησε ότι τα δελφίνια στη Βόρεια Ερυθρά Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου ήταν επιλεκτικά ως προς το ποια κοράλλια τρίβονταν. «Δεν είχα δει αυτή τη συμπεριφορά τριβής των κοραλλιών που περιγράφηκε προηγουμένως και ήταν ξεκάθαρο ότι τα δελφίνια ήξεραν ακριβώς ποιο κοράλλι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν», είπε ο Ziltener στην κυκλοφορία και πρόσθεσε: «Σκέφτηκα, «Πρέπει να υπάρχει λόγος». Αφού κέρδισαν την εμπιστοσύνη της ομάδας των δελφινιών, η Ziltener και η ομάδα της εντόπισαν και πήραν δείγματα από τα κοράλλια στα οποία τα δελφίνια επέλεξαν να τριφτούν.

Οι ερευνητές είπαν ότι όταν τα ρινοδέλφινα του Ινδο-Ειρηνικού τρίβονταν επανειλημμένα στο κοράλλι, οι μικροσκοπικοί πολύποδες που αποτελούν το κοράλλι απελευθέρωσαν βλέννα.

Η ομάδα συνέλεξε και ανέλυσε δείγματα της βλέννας.

Η επικεφαλής συγγραφέας Gertrud Morlock, η οποία είναι αναλυτικός χημικός και επιστήμονας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig Giessen στη Γερμανία, εξέτασε τα δείγματα του γοργονικού κοραλλιού Rumphella aggregata, του δερμάτινου κοραλλιού Sarcophyton sp. και του σπόγγου Ircinia sp.

Οι ερευνητές ανέφεραν στην ανακοίνωση ότι βρήκαν 17 ενεργούς μεταβολίτες με αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές, ορμονικές και τοξικές δράσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι η βλέννα έπαιζε ρόλο στη ρύθμιση του μικροβιώματος του δέρματος του δελφινιού και στη θεραπεία λοιμώξεων.

«Το επαναλαμβανόμενο τρίψιμο επιτρέπει στους ενεργούς μεταβολίτες να έρθουν σε επαφή με το δέρμα των δελφινιών», είπε ο Morlock στην ανακοίνωση.

«Αυτοί οι μεταβολίτες θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν να επιτύχουν ομοιόσταση του δέρματος και να είναι χρήσιμοι για προφύλαξη ή βοηθητική θεραπεία έναντι μικροβιακών λοιμώξεων».

Νέα έρευνα λέει ότι τα δελφίνια «μιλούν» μεταξύ τους όπως οι άνθρωποι.

Ο Ziltener πρόσθεσε ότι οι ύφαλοι χρησίμευαν ως υπνοδωμάτια και παιδικές χαρές για τα δελφίνια και μετά από έναν υπνάκο, τα δελφίνια συνήθως έκαναν τη συμπεριφορά τριβής των κοραλλιών. «Είναι σχεδόν σαν να κάνουν ντους, να καθαρίζονται πριν κοιμηθούν ή ξυπνήσουν για την ημέρα», είπε ο Zieltener στην ανακοίνωση.
Τα οφέλη των κοραλλιών στην ανθρώπινη υγεία μελετώνται. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, NOAA, ανέφερε στον ιστότοπό της, «πολλά φάρμακα αναπτύσσονται από ζώα και φυτά κοραλλιογενών υφάλων ως πιθανές θεραπείες για τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, τις ανθρώπινες βακτηριακές λοιμώξεις, τους ιούς και άλλες ασθένειες».


Ενώ η ομάδα του Ziltener προτείνει ότι τα κοράλλια μπορεί να έχουν φαρμακευτική επίδραση στο δέρμα των δελφινιών, ορισμένες μελέτες περιέγραψαν μια δυσμενή κατάσταση που ονομάζεται δερματίτιδα των κοραλλιών που μπορεί να εμφανιστεί στους ανθρώπους όταν αγγίζουν τα κοράλλια.

Μια μελέτη είπε ότι τα κοράλλια «είναι γνωστό ότι παράγουν μια τοξική ουσία η οποία όταν έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις υπερευαισθησίας».

Ορισμένοι θαλάσσιοι βιολόγοι και ειδικοί σε ζώα είπαν στο FOX News ότι η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Σημείωσαν επίσης ότι ανησυχούν ότι μια μελέτη σαν αυτή θα προσέλκυε περισσότερους ανθρώπους στους κοραλλιογενείς υφάλους, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη του υφάλου.

Οι επιστήμονες είπαν στη μελέτη ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απειλούνται σοβαρά από ζημιές που προκαλούνται από τουρίστες, ρύπανση των υδάτων, ασθένειες και καταστροφή οικοτόπων.

ΠΗΓΗ

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου