Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Έχει κερδίσει Όσκαρ κάποιος με το όνομα Όσκαρ;


Από το 1929 και κάθε χρόνο, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών απονέμει το γνωστό αγαλματίδιο, το οποίο, όπως λέει μια θεωρία, πήρε το ψευδώνυμό του όταν η υπάλληλος -και μελλοντική διευθύντρια- της Ακαδημίας Μάργκαρετ Χέρικ πρόσεξε το 1931 ότι η φιγούρα έμοιαζε με τον θείο της Όσκαρ.
 
Η ιστορία κυκλοφόρησε από τον αρθρογράφο της εφημερίδας Sidney Skolsky, έμεινε και, από τότε, τόσο η τελετή όσο και τα βραβεία, είναι γνωστά ως "Τα Όσκαρ".

Έχει όμως ποτέ κερδίσει Όσκαρ κάποιος με το όνομα Όσκαρ;
 
 

Η απάντηση είναι ναι, αν και είναι σπάνιο.
 
Στη δεκαετία του 1940, ο στιχουργός Oscar Hammerstein II κέρδισε δύο Όσκαρ για τη δουλειά του στο "Lady Be Good" του 1941 και στο "State Fair" του 1945. Και τις δύο χρονιές μοιράστηκε το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού, την πρώτη με τον Jerome Kern για το "The Last Time I Saw Paris" στο "Lady Be Good", και την δεύτερη με τον Richard Rodgers για το "It Might As Well Be Spring" του "State Fair".

Το δίδυμο των Rodgers και Hammerstein ήταν παραγωγικό, δημιουργώντας επιτυχημένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ. Δυο εξ αυτών, αρχικά το "Oklahoma!", έλαβε και ειδικό βραβείο Πουλίτζερ (Pulitzer Prize Special Award and Citation) το 1944, και έπειτα το "South Pacific" βραβεύτηκε ξανά με Πούλιτζερ, στην κατηγορία Δράμα αυτήν την φορά. Παράλληλα, ο Χάμερσταϊν έχει και πολλά βραβεία Τόνυ (βραβεία που αναγνωρίζουν επιτεύγματα στο χώρο του θεάτρου του Μπρόντγουεϊ και απονέμονται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη από το American Theatre Wing και το The Broadway League).

Η Ακαδημία έχει αναγνωρίσει και άλλους με το όνομα Όσκαρ.
 

Το 1929, ο Όσκαρ Λάγκερστρομ ήταν υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερου Ήχου για την ταινία Raffles, αν και εκείνη την εποχή η Ακαδημία έδινε υποψηφιότητες μόνο σε ταινίες. Το 1948, ο Αυστριακός ηθοποιός Oscar Homolka ήταν υποψήφιος στην κατηγορία Β' Ανδρικού Ρόλου στην ταινία I Remember Mama. Το 1951, ο Oscar Millard ήταν υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερο Σενάριο για το The Frogmen. Τέλος, ο τελευταίος -και από τότε δεν έχει συμβεί ξανά- που προτάθηκε για βραβείο με το ίδιο όνομα ήταν ο Όσκαρ Μπρόντνεϊ για το σενάριο της ταινίας The Glenn Miller Story του 1954, που μοιράστηκε με τη συν-σεναριογράφο Valentine Davies.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Αμερικανός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ανεξάρτητος παραγωγός περισσότερων από 44 ταινιών Oscar Micheaux, ο πρωτοπόρος μαύρος κινηματογραφιστής που δραστηριοποιήθηκε από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του '40, αξίζει ένα μεταθανάτιο βραβείο.

από: mental floss

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου