Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Bishop Castle, το κάστρο στο Κολοράντο που έφτιαξε ένας άντρας μόνος του χωρίς σχέδια

Από το 1969, ο Jim Bishop κατασκεύασε μόνος του το Bishop's Castle, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παλάτι στις ΗΠΑ και, ίσως, το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό έργο σε ολόκληρο τον κόσμο που έφτιαξε κάποιος μόνος του.

Για το εκκεντρικό Bishop Castle Κάστρο στο Ράι του Κολοράντο δεν υπήρχαν σχέδια. Σε μια περίοδο 60 χρόνων, ο Jim Bishop κατασκεύασε μόνος του μια μνημειακή κατασκευή, που είναι το αποτέλεσμα της φαντασίας του. Όπως είπε κάποτε, "απλώς χτίζω. Δεν μετράω".

Το Bishop's Castle, με τις ψηλές, ετοιμόρροπες γέφυρες και πολλές σκάλες, είναι χτισμένο στη θέση ενός εξοχικού ενός δωματίου, χρησιμοποιώντας πάνω από 1.000 τόνους βράχου από τον κοντινό Εθνικό Δρυμό San Isabel. Είναι γεμάτο με πινακίδες που προειδοποιούν τους επισκέπτες να μην κουνήσουν τους βράχους, διαφορετικά μπορεί να καταρρεύσει, καθώς ο Bishop δεν πίστευε στους οικοδομικούς κώδικες. Κόσμος συρρέει από παντού για να δει το Κάστρο και να θαυμάσει την δεξιοτεχνία του κατασκευαστή. 
 
Γιατί ο Jim Bishop έχτισε το κάστρο;
 
Ο Τζιμ Μπίσοπ
 
Το 1959, ο Τζιμ Μπίσοπ ήταν 15 ετών και "ερωτεύτηκε" 10.100 τετ. μέτρα γης που ήταν προς πώληση στα βουνά έξω από το Πουέμπλο του Κολοράντο. Κουρεύοντας γκαζόν και παραδίνοντας εφημερίδες, είχε αρκετά χρήματα για την προκαταβολή των 450 δολαρίων -από τη συνολική τιμή των 1.250 δολαρίων. Απλώς, έπρεπε να υπογράψουν οι γονείς του τα έγγραφα, καθώς δεν ήταν νομικά σε θέση να αγοράσει ο ίδιος τη γη.

Το όνειρό του ήταν να φτιάξει ένα οικογενειακό εξοχικό. Για τα επόμενα καλοκαίρια, ο Μπίσοπ και ο πατέρας του πήγαιναν για κάμπινγκ και έκαναν σχέδια για την κατασκευή. Αυτά τα σχέδια παρέμειναν όνειρα μέχρι που ο Μπίσοπ παντρεύτηκε την Φοίβη και αποφάσισε να αρχίσει να χτίζει ένα μέρος για να ζήσουν.
 

Παίρνοντας πέτρες από το γύρω πάρκο, ο Μπίσοπ ξεκίνησε να κατασκευάσει ένα απλό εξοχικό του ενός δωματίου. Ωστόσο, λόγω των χιονιών, η περίοδος που μπορούσε να χρίσει ήταν αρκετά σύντομη. Ο Μπίσοπ και ο πατέρας του εναλλάσσονταν, ο ένας εργαζόταν στο σπίτι, ενώ ο άλλος διατηρούσε την οικογενειακή επιχείρηση σιδηρουργίας.


Στο εξοχικό δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό, οπότε ο Μπίσοπ έπρεπε να φτιάξει μια δεξαμενή ύψους 40 ποδιών για την παροχή νερού. Όταν άρχισε να την κατασκευάζει και από πέτρα, έμοιαζε με πύργο του κάστρου, κάτι που παρατήρησαν οι γείτονες και τον ρώτησαν, χαριτολογώντας, αν έφτιαχνε κάστρο.

Τα σχόλια πυροδότησαν την φαντασία του: Γιατί να μην χτίσει ένα κάστρο;

Ο πατέρας του Μπίσοπ σκέφτηκε ότι αυτό απαιτούσε περισσότερη δουλειά απ' ό,τι ήταν διατεθειμένος να κάνει, και με το κυρίως εξοχικό τελειωμένο, άφησε τον γιο του να συνεχίσει την δουλειά.

Κατασκευάζοντας το εκκεντρικό παλάτι
 


Η εργασία στο σιδεράδικο της οικογένειάς έμαθε στον Μπίσοπ πολλά πράγματα. Έκοψε δέντρα και τα τα έκανε ξυλεία, έσκαψε θεμέλια βάθους 12 ποδιών και δημιούργησε σκαλωσιές και συστήματα τροχαλιών.
 

 
 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ονειρευόταν κάτι που ήθελε, το έφτιαχνε και, όταν αυτό τελείωνε, είχε κάποια νέα ιδέα για το επόμενο τμήμα του κάστρου.

Οι σιδερένιες καμάρες στον δεύτερο όροφο του κάστρου είναι ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα γεωμετρικής ακριβείας. Τα δοκάρια στήριξης είναι τόσο μεγάλα που είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι τοποθετήθηκαν από έναν και μόνο άνθρωπο, αλλά έτσι συνέβη. Όλο το κάστρο χτίστηκε μόνο από τον Μπίσοπ. Ο ίδιος έλεγε ότι το κάστρο "χτίστηκε από έναν άνθρωπο με τη βοήθεια του Θεού".
 

Στην πρόσοψη του κτιρίου υπάρχει ένας δράκος (φωτογραφία πάνω) που αναπνέει φωτιά από ανακυκλωμένες θερμαντικές πλάκες και έναν θερμοσίφωνα που του δωρίστηκε, και μέσω των ρουθουνιών του δράκου αερίζεται το τζάκι.
 
Η μεγάλη αίθουσα του παλατιού είναι διακοσμημένη με βιτρό.

Το Bishop Castle συνέχιζε να αναπτύσσεται και όλο και περισσότεροι επισκέπτες εμφανίστηκαν για να το δουν. Ο Μπίσοπ δεν σκέφτηκε ποτέ να τους χρεώσει εισιτήριο εισόδου, και μέχρι και σήμερα, η είσοδος είναι δωρεάν. Για την ακρίβεια, ο ίδιος συνέταξε νομικά έγγραφα που δήλωναν ότι όσο υπάρχει το Bishop Castle, δε θα μπορεί κανείς ποτέ να χρεώσει την είσοδο -αν και τελικά, έβαλε ένα κουτί δωρεών.

Επίσκεψη στο Κάστρο του Μπίσοπ
 

Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κολοράντο δεν αναφέρει το κάστρο ως αξιοθέατο στα φυλλάδιά του, και, λόγω του ότι ο Μπίσοπ έφτιαξε το παλάτι του με βράχους από ένα εθνικό πάρκο, υπήρχε κακή σχέση μεταξύ του ίδιο με την πολιτεία του Κολοράντο.

Επιπλέον, καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν ήθελε να είναι υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη κατασκευή στο "αξιοθέατο" χωρίς κανόνες.

Σήμερα, το κάστρο έχει ύψος 160 πόδια και η κατασκευή έχει επιβραδυνθεί σημαντικά καθώς ο Μπίσοπ έχει γεράσει -αλλά πιθανότατα δε θα σταματήσει σύντομα. Ο μεγαλύτερος γιος του, Ντάνιελ, έχει αναλάβει τη συντήρησή του και υποδέχεται τους επισκέπτες.
 


Παρ' όλα αυτά, το κάστρο έχει και θλιβερές ιστορίες να διηγηθεί. Πριν από χρόνια, σε ένα ατύχημα με κοπή δέντρου, το ζευγάρι έχασε τον τετράχρονο Ρόι. Επίσης, συνέβησαν πυρκαγιές που κατέστρεψαν τμήματα του κάστρου, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστήματος δώρων, αλλά πάντα ξαναχτίζονταν.

Περιστασιακά, ο Μπίσοπ εμφανίζεται για να μιλήσει με τους τουρίστες. Μπορεί να είναι επιρρεπής σε αντικυβερνητικές ατάκες, όπως περιγράφεται από ορισμένες από τις πινακίδες στο ακίνητο, αλλά είναι ταπεινός με τους ανθρώπους που περνούν για να δουν το έργο ζωής του.
 
Το 2018 πέθανε η Φοίβη και ο Τζιμ έστησε μνημεία για την ίδια και τον τετράχρονο Ρόι

"Τα τείχη, τα στηρίγματα, οι καμάρες, οι πύργοι. Αν δεν υπήρχε κάποιος να σκαρφαλώσει πάνω τους, να εμπνευστεί από αυτά, και να τα χρησιμοποιήσει και να διασκεδάσει, δε θα είχε κανένα νόημα να τα κάνω", έχει πει.
 
 
από: ati

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου