Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου αρθρογραφεί για katanixi.gr
Τί είναι το METAVERSE
Σε προηγούμενο άρθρο της η Κατάνυξη μάς είχε πληροφορήσει για κάποιους όρους της Νέας Εποχής. Μέσα σε αυτούς ήταν και το Metaverse, το μετά- σύμπαν, ένα εικονικό σύμπαν. Τί είναι, όμως, ακριβώς το metaverse;
Διαβάζουμε εδώ: Αν το internet είναι κάτι που κοιτάμε σε μια οθόνη, το metaverse είναι μία εκδοχή του internet στην οποία βρισκόμαστε μέσα σε αυτήν. Και δεν είναι
ένα. Μπορούν να υπάρχουν χιλιάδες ή εκατομμύρια διαφορετικοί κόσμοι του metaverse. Η ιδέα είναι πως μπορούμε να κινούμαστε μέσα στο metaverse ως ένα avatar, μία ψηφιακή εκδοχή του εαυτού μας (στην οποία δίνουμε χαρακτηριστικά της αρεσκείας μας) την οποία ελέγχουμε, καθώς εξερευνούμε το metaverse.Το metaverse είναι ένα χωροταξικό οικοδόμημα, ένας ψηφιακός χώρος τριών διαστάσεων, σε αντίθεση με την προηγούμενη (τωρινή) εκδοχή του internet η οποία είναι γραμμική και 2D. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει οπωσδήποτε να μιλάμε για εικονική πραγματικότητα, αφού μπορεί να υπάρξει και σε ένα τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος, λοιπόν, στο metaverse; Ό,τι ακριβώς μπορεί να κάνει στο internet, απλά με μία πιο εμβυθιστική εμπειρία. Μπορεί να συνεργαστεί με συναδέλφους του κατά τη διάρκεια της εργασίας, μπορεί να ταξιδέψει σε εξωτικούς προορισμούς, μπορεί να παίξει παιχνίδια, να βγει με τους φίλους του σε ένα εικονικό μπαρ, οι δραστηριότητες δεν έχουν όρια.
Αυτό που δε γνωρίζαμε και το πληροφορηθήκαμε προσφάτως σε σχετικό δημοσίευμα είναι ότι υπάρχει ήδη εκκλησία εικονικής πραγματικότητας.
Εκκλησία εικονικής πραγματικότητας
“Η εκκλησία εικονικής πραγματικότητας βασίζεται εξ ολοκλήρου στο metaverse και έχει ως στόχο να αναπτύξει πνευματικές κοινότητες αγάπης σε όλο τον εικονικό κόσμο”, δήλωσε ο Soto, θρησκευτικός ηγέτης, ένας πάστορας με έδρα το Fredericksburg της Βιρτζίνια.
Ο Soto μαζί με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες έχουν υποστηρίξει τα οφέλη της εικονικής πραγματικότητας και τη θεωρούν ένα βήμα προς τα εμπρός για την ανθρώπινη αυτοπραγμάτωση. Το μέλλον του εκκλησιασμού, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στο metaverse, επειδή «προσεγγίζει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία», λόγω του COVID-19 ή άλλων λόγων. Μιλώντας στο Cointelegraph, ο Soto τόνισε ότι «οι συζητήσεις για την τεχνολογία και την πνευματικότητα πρέπει να συνυπάρχουν», δήλωσε:
«Έχουμε ανθρώπους που παρευρίσκονται λόγω του COVID-19 ή λόγω έλλειψης προσβασιμότητας στη φυσική τους εκκλησία. Είμαστε μια Web3 εκκλησία, πρώτη στο είδος της, που θα οδηγήσει τον Χριστιανισμό στον θαυμαστό κόσμο των κρυπτονομισμάτων, των DAOs (decentralized autonomous organizations), του blockchain και άλλων τεχνολογιών επόμενης γενιάς. Οι συζητήσεις για την τεχνολογία και την πνευματικότητα πρέπει να συνυπάρχουν. Ζούμε στην καλύτερη εποχή για να βιώσουμε τέτοιες καινοτομίες και ανυπομονούμε για το επικείμενο μέλλον».
“Πιστοί” που μετείχαν σε τέτοιου είδους θρησκευτικές εμπειρίες, φορώντας εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας (VR headset) και μεταβαίνοντας για να προσευχηθούν στο metaverse, δηλώνουν συγκλονισμένοι από μια τέτοια εμπειρία. Με την χρήση των ειδικών γυαλιών μεταφέρθηκαν αμέσως σε ένα τρισδιάστατο εικονικό βασίλειο με βοσκοτόπια, γκρεμούς και ποτάμια, καθώς ο εκπρόσωπος ενός πάστορα τους καθοδηγούσε μέσα από εικόνες που δημιουργούσε ο υπολογιστής, με βιβλικά χωρία που ζωντάνευαν. «Δεν θα μπορούσα να έχω μια τόσο καθηλωτική εκκλησιαστική εμπειρία καθισμένος στο στασίδι μου. Μπόρεσα να δω τις Γραφές με ένα νέο τρόπο», δηλώνει ένας από αυτούς.
Σύμφωνα με τους θιασώτες της εκκλησίας της εικονικής πραγματικότητας, το μέλλον βρίσκεται στο metaverse, επειδή «προσεγγίζει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία», λόγω του COVID-19 ή άλλων λόγων.
Υπάρχουν διάφορες τέτοιου είδους θρησκευτικές κοινότητες, όχι μόνο μία. Ένας Ουνιταριανός Οικουμενιστής ιερέας, που ζει στο Κολοράντο και αποκαλεί τον εαυτό του ευαγγελιστή της εικονικής πραγματικότητας, έχει ιδρύσει την κοινότητα SacredVR το 2017, θέλοντας να δημιουργήσει μια κοινότητα και να ξεφύγει από το φυσικό κτίσμα από τούβλα και σοβάδες. Με αφορμή μάλιστα την πανδημία του COVID-19, τα μέλη της ομάδας αυξήθηκαν από μερικές δεκάδες σε εκατοντάδες άτομα.
Δυσάρεστα συμπεράσματα
Φορώντας κι εμείς τα ειδικά γυαλιά της ορθόδοξης πίστης και της πατερικής θεολογίας, οδηγούμαστε σε κάποια δυσάρεστα συμπεράσματα:
Βρισκόμαστε ενώπιον μίας ακόμη πτυχής της Νέας Εποχής η οποία προωθήθηκε, λόγω της αποκαλούμενης πανδημίας με τις κλειστές εκκλησίες, στις λεγόμενες καινοτομίες της εικονικής πραγματικότητας. Με ραγδαίους ρυθμούς αναπτύσσεται μία πραγματικότητα που φυλακίζει τον άνθρωπο, όχι πια μπροστά αλλά μέσα σε μία οθόνη.
Η αποξένωση του ανθρώπου από τον εαυτό του, το συνάνθρωπο και την φύση, λόγω αστυφιλίας, μοιάζει πια αστείο… Η εξάρτηση από τις οθόνες, λόγω της χρήσης του ίντερνετ, μοιάζει συναχάκι μπροστά στην ολική καταστροφή που έρχεται…
Ο άνθρωπος θέλοντας μανιωδώς να ξεφύγει από τον εαυτό του και τον Θεό δε θα διστάσει να μπει στην δίνη…
Ο εκκοσμικευμένος χριστιανός δε θα διστάσει να ακολουθήσει την Επιστήμη και την τεχνολογία που βάφτισε αδιακρίτως δώρο του Θεού….
Οι αιρέσεις διαχρονικά προσφέρονται για τη μετάβαση στη Νέα Εποχή, καθώς έχουν σαθρά θεμέλια με αιρετική χριστολογία, εκκλησιολογία χωρίς ιερά παράδοση, ιερούς κανόνες και Αγίους Πατέρες… Οικουμενιστές, νεοεποχίτες, προτεστάντες και αιρετικοί χριστιανοί δε διστάζουν να αντικαταστήσουν τον άϋλο χώρο με την εικονική πραγματικότητα. Είναι φυσικό, γιατί δεν τον γνωρίζουν….
Οικουμενιστές, νεοεποχίτες, προτεστάντες και αιρετικοί χριστιανοί αφήνουν τους εαυτούς τους έρμαια σε πνευματική κοινωνία με κάθε είδους ακάθαρτα πνεύματα, χωρίς διάκριση των πνευμάτων, και εν πολλοίς βρίσκονται ήδη σε κατάσταση δαιμονισμού. Ως εκ τούτου δε διστάζουν να μετέχουν και σε εικονικές πνευματικές καταστάσεις και θρησκευτικές εμπειρίες.
Οι πιστοί στις παραδόσεις ορθόδοξοι χριστιανοί δεν επιδιώκουμε τέτοιου είδους θρησκευτικές εμπειρίες. Αυτές είναι επίπλαστες και ομοιάζουν με τις εμπειρίες που προσφέρει η χρήση παραισθησιογόνων ουσιών ή η άσκηση γιόγκας (1).
Αντίθετα ποθούμε τις γνήσιες πνευματικές εμπειρίες των αγίων, που είναι καθαρά δωρεές του Θεού, άκτιστες θείες ενέργειες, και προσφέρονται στον άνθρωπο, όταν ζει σύμφωνα με τις εντολές τους Θεού, καθαίρει την καρδιά του με τους τρόπους της ορθόδοξης ασκητικής και αφήνεται στο άγιο θέλημά Του.
Εντολή του Θεού είναι το “αδιαλείπτως προσεύχεσθε” και η θεία λατρεία μέσα στο πλαίσιο της υπακοής στην Εκκλησία και στον Λόγο του Θεού με την πατερική ερμηνεία.
Αναρωτιόμαστε εύλογα:
Άραγε οι Αρχιερείς, ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί οι οποίοι στα σημερινά χρόνια δεν μπόρεσαν να διακρίνουν την απόκλιση από τον Λόγο του Θεού, δηλαδή την αίρεση και τη βλασφημία που κρύβεται πίσω από τη διαχείριση της πανδημίας από την Εκκλησία, με τα βλάσφημα και ανίερα μέτρα μέσα στους ιερούς Ναούς, θα διαχωρίσουν κάποια στιγμή τη θέση τους στην κοινή πορεία τους με τους αιρετικούς;
Υπάρχουν κόκκινες γραμμές γι΄αυτούς στη χρήση της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας της Νέας Εποχής; Γιατί, όπως βλέπουμε, για τους “αδερφούς” τους “χριστιανούς” δεν υπάρχουν.
Θα αντιμετωπιστούν αυτά τα σύγχρονα φλέγοντα πνευματικά ζητήματα από την Εκκλησία εν Συνόδω;
Άραγε οι Αρχιερείς, ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί οι οποίοι έκλεισαν τις Εκκλησίες και ώθησαν το ποίμνιο να μείνει στο σπίτι και να προσεύχεται στο σπίτι, με ανοιχτή την τηλεόραση, το youtube και όλα τα διαθέσιμα μέσα της τεχνολογίας, θα βρουν τίποτα κακό στη χρήση των VR headsets και τον εν γένει εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας σε σχέση με τη θεία λατρεία;
Οι Άγιοι Πατέρες, οι επιστήμονες της νοεράς προσευχής και της ζωής της καρδιάς, μίλησαν για τη φαντασία που μπορεί να καταστήσει τον άνθρωπο κατοικητήριο δαιμόνων.
Άραγε, οι φύλακες της πίστεως, ο ορθόδοξος κλήρος και λαός, γνωρίζουν τον άυλο χώρο, για να εννοήσουν το μέγεθος της εκτροπής;
Γνωρίζουν τουλάχιστον τί διδάσκουν οι Άγιοι Πατέρες για τον άυλο χώρο;
Οι Άγιοι ποιμένες μας, που σωρηδόν μαζεύτηκαν στον ουρανό τον τελευταίο καιρό, δίδασκαν τον άυλο χώρο και εν ζωή και πολύ περισσότερο επί τη μεταβάσει τους εκεί…
Άραγε οι φύλακες της πίστεως, ο ορθόδοξος κλήρος και λαός, θα επιτρέψουν να γίνει και περαιτέρω καταπάτηση της θείας λατρείας;
Θα επιτρέψουν η βλασφημία μας να επεκταθεί και πέρα από τα όρια των Ιερών Ναών;
Θα επιτρέψουν η βλασφημία μας να επεκταθεί και στο άϋλο;
Μη γένοιτο!
Από το proskynitis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου