ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΑ 150 ΕΥΡΩ ΤΌ ΒΑΡΕΛΙ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΛΗΣ
σχόλιο Γ.Θ : Συγκλονιστικό άρθρο...
Διαβάστε και δείτε τί έρχεται...
ΚΟΛΑΣΗ!!! ΣΤΡΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ: ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΝΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ 125$ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΑΛΥΠΗΤΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ! ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !!!
-Ξεκινώντας σήμερα θα
ήθελα να υπογραμμίσω ότι η κατάσταση μου θυμίζει έντονα Ιανουάριο 2020, όταν προειδοποιούσα ότι αυτό που έρχεται με τον covid-19 είναι πολύ χειρότερο απ'ότι φανταζόμαστε. Και θα είναι πολύ πιο άγριο από ότι λένε οι πολιτικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην αρχή της Πανδημίας, ελάχιστοι κατανοήσαμε και γράψαμε για το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που θα γίνει. Ετσι και τώρα, οι ίδιοι οι πολιτικό-οικονομικοί κύκλοι, διατείνονται ότι η Ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό με τις κυρώσεις, θα έχουν μικρό αντίκτυπο για τους Δυτικούς. Αδυνατούν να κατανοήσουν, τόσο την ταχύτητα όσο και το μέγεθος αυτού που έρχεται και θα χτυπήσει τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες!Την εξέλιξη στην Ουκρανία την είχαμε προαναγγείλει με άρθρο μου στο SLPRESS πριν από δύο χρόνια μιλώντας για «τρόμο»! Στο άρθρο του Δεκεμβρίου 2019, ενώ όλα έδειχναν ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας βαίνουν προς εξομάλυνση, σε μια περίοδο που άπαντες ασχολούνταν με τις εξελίξεις στην Λιβύη, η δική μας άποψη ήταν εντελώς διαφορετική. Γι αυτό και δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο «η Ελλάδα κοιτάζει προς το Νότο αλλά ο τρόμος έρχεται από τον Βορρά»! Μπορεί ο Covid-19 και η Πανδημία να καθυστέρησε την εξέλιξη των γεγονότων στην Ουκρανία αλλά η έλευση του Τζο Μπάϊντεν στην εξουσία, κατέστησε την κρίση κάτι παραπάνω από σίγουρη. Πριν δούμε πως φτάσαμε στις χτεσινές ακραίες εξελίξεις στην Αγορά ας θυμηθούμε κάτι που είχαμε γράψει ένα μήνα πριν τις Αμερικανικές εκλογές:
Υπάρχει μια σταθερά που χαρακτηρίζει το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ εδώ και 120 χρόνια. Στις 11 φορές που πρόεδρος προσπάθησε να επανεκλεγεί για δεύτερη φορά και η οικονομία την τελευταία διετία της θητείας του παρουσίαζε ανάπτυξη, επανεκλέχτηκε και τις 11 φορές. Έχουμε και 8 περιπτώσεις που πρόεδρος προσπάθησε να επανεκλεγεί, έχοντας την οικονομία σε ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του και μόνο ένας από τους οκτώ επανεξελέγη. Και μέσα στους 7 που απέτυχαν συγκαταλέγεται και ο Τραμπ.
Μια άλλη σταθερά που υπάρχει και έχουμε αναφερθεί παλιότερα είναι ότι όσο η αμόλυβδη πλησιάζει το επίπεδο των 4$/γαλόνι (1 γαλόνι=3.7λίτρα) τότε πέφτει πολύ η δημοτικότητα του Προέδρου. Όταν η τιμή ξεπεράσει τα 4.5$ τότε ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του πρέπει να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να αποχωρήσουν από τον Λευκό Οίκο και να δώσουν την σκυτάλη στο αντίπαλο κόμμα! Για κάθε 10 δολάρια/βαρέλι που αυξάνει η τιμή του αργού πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 25-30 σεντ στην τιμή ενός γαλονιού βενζίνης. Ενώ για κάθε 1 σεντ που αυξάνεται ετησίως η μέση τιμή ανά γαλόνι βενζίνης , χάνονται πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από το ΑΕΠ σε καταναλωτικές δαπάνες.
Αυτά και άλλα πολλά είναι γνωστά σε όλους και κυρίως στον Τζο Μπάϊντεν. Ο οποίος αντιμετωπίζει μια κατάσταση αντιστρόφως ανάλογη με αυτή που αντιμετώπισε ο Τραμπ στον τελευταίο χρόνο της θητείας του. Ενώ τότε οι τιμές πετρελαίου κατρακυλούσαν κι έφτασαν ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα των -40$/βαρέλι, σήμερα εκτινάσσονται στα ύψη και διαμορφώνονται σε τριψήφια νούμερα. Τότε το πρόβλημα ήταν η υπερπλήρωση των δεξαμενών και των αποθηκευτικών χώρων ενώ σήμερα οι δεξαμενές κοντεύουν να αδειάσουν. Τότε η ζήτηση πετρελαίου είχε πέσει κατακόρυφα ακόμη και -35% σήμερα έχει αυξηθεί στα επίπεδα προ Πανδημίας.
Πρέπει λοιπόν να επισημάνουμε ότι υπήρχαν ισχυρές διαβεβαιώσεις από πολιτικούς, ότι το επίπεδο του πετρελαίου θα κυμανθεί το 2021 πέριξ των 65-70$. Στις αναλύσεις μου αποκαλώ ως «παγκόσμιο σημείο ισορροπίας της ειρήνης» εκείνη την τιμή που αποτελεί την κοινή συνισταμένη που ικανοποιεί όλους τους παίκτες της αγοράς, ιδιώτες, κρατικές οντότητες, μεσάζοντες έμπορους και φυσικά καταναλωτές. Και δεν προκαλεί ούτε πληθωριστικές πιέσεις και επιβράδυνση των οικονομιών αλλά ούτε και αποδυναμώνει τους παραγωγούς και γενικώς κρατά σε ισορροπία τα τρία επίπεδα της αγοράς πετρελαίου (Upstream, Downstream, Midstream).
Πράγματι λοιπόν την περσινή χρονιά, τηρουμένων των αναλογιών που δημιούργησαν τα προβλήματα από τα lockdowns, οι τιμές πέριξ των 70$/βαρέλι, ήταν συμβατές με το σημείο ισορροπίας της ειρήνης ενώ ακόμα και οι τιμές πέριξ των 80$ μπορεί να προκαλούσαν δυσφορία αλλά θεωρούνταν τόνωση και ενισχυτικές για την αγορά που είχε δεχτεί πλήγμα. Οι τιμές όμως άνω των 80$, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, αρχίζουν και λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων που δεν είναι και λίγα! Ειδικά με το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας!
Ενας άλλος παράγοντας που αυξάνει τις τιμές του βαρελιού και είναι σοβαρός και δεν έχει σχέση με τις αγορές αυτές καθαυτές, είναι τα γεωπολιτικά ασφάλιστρα. Ο φόβος με απλά λόγια ότι μια ένταση σε μια περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε πολεμική σύγκρουση η οποία θα στερήσει πόρους από την αγορά ενέργειας. Οσο πιο μεγάλους στρατούς διαθέτουν οι «αντίπαλοι» τόσο μεγαλύτερος κι ο φόβος! Οσο πιο μεγάλη η συμμετοχή των αντιπάλων στην παραγωγή και στις εξαγωγές πετρελαίου, τόσο μεγαλώνει το γεωπολιτικό ασφάλιστρο στο πετρέλαιο!
Στην περίπτωσή μας σήμερα, ο συνδυασμός Πανδημία και Πολέμου δημιουργεί υπέρμετρο φόβο! Έχουμε με την μητέρα όλων των φόβων διότι δεν μιλάμε για κάποιες περιφερειακές δυνάμεις που εμπλέκονται αλλά τους μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς στρατούς του πλανήτη οι οποίοι διαθέτουν πυρηνικά όπλα και πυραύλους κρούσης με βεληνεκές που φτάνει από την μια ήπειρο στην άλλη! Ειδικά για τις ΗΠΑ-Ρωσία που βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, ο φόβος αυξάνεται επιπλέον διότι μιλάμε για τον νούμερο ένα εξαγωγέα και παραγωγό πετρελαίου (ΗΠΑ) και τον νούμερο δύο παραγωγό και εξαγωγέα πετρελαίου (Ρωσία). Και στην μέση εμπλέκεται ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας της περιοχής!
Θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο ότι οι εκατέρωθεν απειλές στο μέτωπο της Ουκρανίας, θα εκτόξευαν στα ύψη τα γεωπολιτικά ασφάλιστρα. Αυτός ήταν ο λόγος που οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν πολύ γρήγορα φέτος στα 95$. Είναι υπολογισμένο, ότι στο επίπεδο των 95$/βαρέλι, τα 10 με 12$ της τιμής αυτής, αφορούν καθαρά στα γεωπολιτικά ασφάλιστρα λόγω της έντασης που υπήρχε στην Ουκρανία. Που σημαίνει ότι αν δεν υπήρχε η ένταση εκεί, η τιμή θα ήταν κάτω από τα 85$/βαρελι.
Η επέλαση του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία στις 24/2, ώθησε σε επιπλέον έκρηξη της τιμής του πετρελαίου, αυξάνοντας εκ νέου τα γεωπολιτικά ασφάλιστρα, με αποτέλεσμα το Brent να ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά το 2014 τριψήφιο νούμερο και να διαπραγματεύεται την νύχτα της 24 Φεβρουαρίου στα 102$.
Η λέξη «κυρώσεις» από επίσημα χείλη αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ, λειτούργησε όπως επεσήμανα στο προηγούμενο άρθρο μου, ως σεισμός μεγέθους 10 ρίχτερ! Διότι εδώ έχουμε παρεξηγήσει λόγω παραπληροφόρησης ή κακής πληροφόρησης την λέξη κυρώσεις! Η λέξη αυτό αποτελεί ένα νόμισμα και δυστυχώς εμείς κοιτάμε και αναλύουμε μόνο την μία πλευρά του! Δηλαδή τι θα πάθει η Ρωσία και ο Πούτιν. Σαφώς και θα υποστεί ζημιά. Κάποιες από αυτές θα είναι άμεσες. Ηδη το ρούβλι έχει υποτιμηθεί κατά 35% και ίσως χειροτερέψει.
Το χρηματιστήριο της Μόσχας ενώ το Γ’ τρίμηνο του 2021 κινούνταν πάνω από τις 4.000 μονάδες, έχει κατακρημνιστεί κατά 2.000 μονάδες, χάνοντας πάνω από την μισή του αξία και «ξυρίζοντας» κυριολεκτικά 189 δις$ από την αξία των μετοχών των εταιριών. Η αποχώρηση εταιριών όπως η BP από την Rosneft δεν αφορά μόνο στα 25 δις$ της άμεσης και έμμεσης αυτής ζημιάς που πλήττει τους δείκτες ξένων επενδύσεων. Διότι η BP έχει κι άλλες επενδύσεις από μόνη της στην Ρωσική επικράτεια. Το ίδιο ισχύει και για την Shell και την γαλλική Total. Σαφώς λοιπόν κι η Ρωσική οικονομία θα υποστεί τεράστιες ζημιές τις οποίες θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει ο Πούτιν με νέες αγορές σε Ασία και αλλού.
Με αυτά ως δεδομένα, τα γεωπολιτικά ασφάλιστρα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και πολλών μετάλλων και εμπορευμάτων. Και ειδικά για το πετρέλαιο ο επόμενος σταθμός θα είναι τα 125$/βαρέλι και μάλιστα άμεσα, ενώ η συνέχιση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα και σίγουρα εντός του τρέχοντος έτους στον επόμενο σταθμό που θα είναι τα 150$/βαρέλι.
Εχτές τα ξημερώματα παρακολουθώντας την εκρηκτική άνοδο της τιμής του πετρελαίου, έπιασα ένα πάρα πολύ άσχημο «σήμα». Οι δύο γνωστότεροι δείκτες που παρακολουθούμε είναι το Brent (Βόρειας Θάλασσας) και το αμερικανικό WTI (West Texas Intermediate). Σχεδόν πάντα το Brent διαπραγματεύεται ιστορικά 1.5$-2.5$ υψηλότερα από το Brent. Εχτές στις 02:11 (ώρα Ελλάδος) για αρκετή ώρα το WTI είχε ξεπεράσει όπως βλέπετε παρακάτω κατά 1.5$ την τιμή του Brent.
O πανικός που προκλήθηκε άναψε φωτιές στα τηλέφωνα του Λευκού Οίκου και των Αμερικανών παραγωγών πετρελαίου προκειμένου να τους ενημερώσουν ότι ο Πρόεδρος προτίθεται να ενισχύσει την αγορά πετρελαίου και τους ζήτησε αθόρυβα να αυξήσουν την παραγωγή τους. Όπως επίσης ότι 60εκ. βαρέλια θα μπουν στην αγορά από τα αποθέματα των ΗΠΑ και της ΕΕ εξ ημισείας. Σε μία ώρα το WTI υποχώρησε και πάλι πίσω από το Brent. Η κατάσταση θύμισε έντονα μέρες Πανδημίας του 2020.
Και μπορεί το WTI να μην έκανε νέα ξέφρενη πορεία όπως τότε αλλά οι τιμές δεν έπεσαν πίσω στα 100$ όπως έλπιζε ο Μπάϊντεν και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κινούνται για το μεν WTI στα 109$ και για το δε Brent στα 111$.
Όλα αυτά τα οποία εκτιμώ και αναλύουμε ισχύουν με την προϋπόθεση ότι η Ρωσική αγορά ενέργειας θα μείνει εκτός κυρώσεων. Και φυσικά με την ελπίδα ότι ο Πούτιν με ένα πακέτο αντι-κυρώσεων, δεν θα αποφασίσει να κόψει πετρέλαιο-φυσικό αέριο-λιγνίτη από την Ευρώπη. Διότι αν για οποιονδήποτε από τους δύο παραπάνω λόγους, διακοπεί η παροχή προϊόντων στην Ευρώπη, τότε η ήπειρος μας θα ζήσει μια απίστευτη περίοδο αναταράξεων που όμοιά της δεν θα έχουμε ξαναδεί. Κι επιπρόσθετα, η απώλεια από την αγορά 1.000.000 ρωσικών βαρελιών την ημέρα, σίγουρα θα οδηγήσει πολύ πιο γρήγορα τόσο στον πρώτο σταθμό των 125$ όσο και στον δεύτερο ων 150$. Το χειρότερο θα συμβεί στον Ευρωπαϊκό δείκτη φυσικού αερίου (ΤΤF) αφού το φράγμα των 200€ στην περίπτωση αυτή, είναι βέβαιον ότι θα σπάσει. Και σαφέστατα η ΕΕ θα ξεμείνει από καύσιμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο Μπάϊντεν παρά τα όσα αντίθετα υποστηρίζει για την «πράσινη μετάβαση», πλέον είναι αναγκασμένος να παρακαλά για άλλη μια φορά τον OPEK, αυτή τη φορά ζητώντας αύξηση της παραγωγής που θα ρίξει τις τιμές. Αλλά κανένα από τα μέλη του OPEK φαίνεται να είναι διατεθειμένο να το κάνει. Επιπρόσθετα έχει αρχίσει παρασκηνιακά να προτρέπει τους Αμερικάνους παραγωγούς να αυξήσουν τις ποσότητες. Αλλά κανείς στην λεκάνη Permian δεν δέχεται να το κάνει μιας και η πολιτική Μπάϊντεν είναι κατά του πετρελαίου με αποτέλεσμα όλοι οι "πετρελαιάδες", να τηρούν κατά γράμμα τις πιστωτικές γραμμές που ουσιαστικά ο ίδιος ο Μπάϊντεν τους έχει επιβάλλει συνεπικουρούμενος από το πράσινο κίνημα των ESG investment funds!
Αυτά καθώς και ένα πλήθος άλλων παραγόντων έχουν δημιουργήσει έναν σύγχρονο γόρδιο δεσμό ο οποίος δεν λύνεται με τίποτα. Μόνο μια αμοιβαία διαχείριση της κρίσης κατά τα πρότυπα του 1962 μπορεί να δώσει λύση. Προσωπικά δεν βλέπω κάποιον διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν (ΕΕ), ο Τζο Μπάϊντεν (ΗΠΑ) και ο Φατίχ Μπιρόλ (ΔΟΕ) θα πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα στους πολίτες της Δύσης, και να τους πουν ότι ο πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας από τις αγορές, θα επιφέρει μεγάλη καταστροφή στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Μια καταστροφή η οποία τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτα νούμερα ίσως να είναι τρομακτικά μεγαλύτερη από αυτήν που θα υποστεί η Ρωσία!
Και στην γωνία καραδοκεί επισιτιστική κρίση. Είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι οι ευρωπαίοι και οι αμερικάνοι να ζήσουμε έναν τεραστίων διαστάσεων οικονομικό αρμαγεδδώνα που θα υποβαθμίσει το βιοτικό μας επίπεδο και θα κινδυνέψουμε με ελλείψεις καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος; Μήπως πρέπει τελικά να αρχίσουμε εδώ-και-τώρα να αναζητήσουμε και να συζητήσουμε τις βαθύτερες αιτίες που καθοδηγούν και τις δύο πλευρές σε αυτήν την απόλυτη τρέλα; Ή θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στα παραμύθια της Χαλιμάς ότι πρόκειται για μια σύγκρουση Μπάϊντεν-Πούτιν και όχι για κάτι εξόχως πιο μεγάλο και πιο βαθύ;
ΥΓ.Το άρθρο αυτό το έγραψα σήμερα το πρωί για το SLPRESS αλλά επειδή έχει προβλέψεις (πχ για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο) που η ταχύτητα των γεγονότων τρέχει με ασύλληπτους ρυθμούς υπήρχε κίνδυνος όταν δημοσιευτεί να με έχουν προλάβει οι εξελίξεις! Ευκαιρία ψάχνουν ορισμένοι για να με χαρακτηρίσουν ως μετά Χριστόν προφήτη!
Από το yiorgosthalassis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου