Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Λαχανικά: Πώς μπορούν να βελτιώσουν την όραση

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για μια σωστή διατροφή. Και δεν έχει να κάνει μόνο με την σιλουέτα. Τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν ακόμα και την όραση μας.

Το κόκκινο μαρούλι είναι ένα λαχανικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, ενώ παράλληλα περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Είναι ένα φυλλώδες λαχανικό και το βρίσκουμε πολύ συχνά σε σαλάτες και που

μπορεί μέχρι σήμερα να το τρως ήδη, χωρίς να γνωρίζεις το πόσο καλό είναι για την διατροφή σου.


Κόκκινο μαρούλι και όραση

Εκτός όμως από το γεγονός ότι προσθέτει ένα ιδιαίτερο και ζωντανό χρώμα στο φαγητό μας, έχει να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό μας.

Για παράδειγμα, μόλις 85 γραμμάρια παρέχουν το 3% της ημερήσιας αξίας σε μαγνήσιο και το 5% σε κάλιο. Η ποσότητα αυτή είναι ακριβώς όσο χρειάζεται για μια μέτριου μεγέθους σαλάτα. Το κάλιο και το μαγνήσιο διατηρούν υγιή τον καρδιακό ρυθμό και συμβάλλουν στη χαλάρωση των κυττάρων του καρδιακού μυός.

Επιπλέον, η έλλειψη και στα δύο αυτά μέταλλα έχει συνδεθεί με αναρίθμητες καρδιακές διαταραχές, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Το κάλιο, το οποίο βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στο κόκκινο μαρούλι, φαίνεται πως μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας τις επιδράσεις του νατριού και βοηθώντας στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Το μαρούλι συγκεντρώνει πολλά θρεπτικά συστατικά, ωφέλιμα για την υγεία, κάτι που το καθιστά σύμμαχο για μια ισορροπημένη διατροφή.


Εκτός από το έντονο κόκκινο χρώμα του που προσφέρει γεύση και χρώμα στις σαλάτες και τα σάντουιτς, το λαχανικό αυτό προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στην υγεία.

Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο μαρούλι (lactuca sativa) περιέχει υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που επιδρούν με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό και προλαμβάνουν τη γήρανση, πολύ πιο αποτελεσματικά από το πράσινο μαρούλι.

Διαπίστωσαν ότι το κοκκινο μαρούλι περιέχει υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που επιδρούν με αργό έως μέτριο ρυθμό. Το πρασινοκόκκινο μαρούλι περιέχει τρία είδη σύνθετων ουσιών που επιδρούν με γρήγορο, μέτριο και αργό ρυθμό. Τέλος, το κόκκινο μαρούλι περιέχει σύνθετες ουσίες που επιδρούν με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό.

Πηγή

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου