Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Όταν ένα απολυμαντικό χρησιμοποιούνταν για τη γυναικεία υγιεινή


Το "εγχύστε απολυμαντικό στο ανθρώπινο σώμα" είναι τρελό! Κάποτε όμως, ενθάρρυναν τις γυναίκες να κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα ώστε να τονίσουν την "κομψή θηλυκότητά" τους και να κρατήσουν τον άντρα τους, αλλά και ως  μέσο αντισύλληψης. 

Αναφερόμαστε στο "Lysol" -μιας μάρκας αμερικανικών προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης η οποία εμπορεύεται και το Dettol-, ένα οικιακό απολυμαντικό, ιδανικό για τον καθαρισμό τουαλέτας, που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες ως προϊόν γυναικείας υγιεινής, αλλά και ως αντισυλληπτικό.
 


Το απολυμαντικό Lysol εφευρέθηκε στην Γερμανία στα τέλη του 19ου αιώνα. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για να βοηθήσει στην επιδημία χολέρας, και το 1918 χρησιμοποιήθηκε και για την πρόληψη της πανδημίας της ισπανικής γρίπης.
 

 
Σύντομα, πολλές εταιρείες διανομής ανακάλυψαν ένα κενό στη συνεχώς αυξανόμενη καταναλωτική αγορά. Κάνοντας έκκληση σε μια μερίδα απελπισμένων να κρατήσουν τους συζύγους τους γυναικών, οι εταιρίες είχαν πρόσβαση σε έναν προηγουμένως αναξιοποίητο μέσο. Το Lysol υποσχόταν να μειώσει την πιθανότητα να προσβληθεί κανείς από διάφορες ασθένειες, διατηρώντας παράλληλα αυτό που αναφέρεται ως "γυναικεία κομψότητα" ως τρόπο "προστασίας της συζυγικής ευτυχίας".
 
Εκείνη την εποχή, όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες ήταν "δικά τους λάθη" και κάτι που μπορούσαν εύκολα να διορθώσουν αν λουζόντουσαν με τοξικά υγρά. Σε συνδυασμό με μια διαφήμιση -με γυναίκες που έλαμπαν σαν αστέρες του Χόλιγουντ και δραματικές ετικέτες- που τράβηξε την προσοχή, το προϊόν κυκλοφόρησε.
 

 
Μέχρι το 1911 είχαν αναφερθεί 193 δηλητηριάσεις από Lysol και 5 θάνατοι λόγω "επίχυσης στην μήτρα". Ωστόσο, οι εταιρείες απολυμαντικών γνώριζαν ότι εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν το προϊόν και η επιθετική διαφήμιση του Lysol ως "ευγενικού και αξιόπιστου" γυναικείου βοηθήματος συνεχίστηκε.
 

 
Τι συνέβη όμως και, παρά τους κινδύνους, οι γυναίκες εξακολουθούσαν να το χρησιμοποιούν; Καταρχάς, οι τραγικές ιστορίες όσων είχαν επηρεαστεί καλύφθηκαν. Και δεύτερον, ίσως ακόμη πιο σημαντικό από τη "γυναικεία κομψότητα", ο μεγαλύτερος λόγος που χιλιάδες γυναίκες στράφηκαν σε μια τόσο ακραία μέθοδο ήταν η αντισύλληψη.
 

 
Εκείνη την εποχή, τα γυναικεία αντισυλληπτικά ήταν παράνομα και, όταν κάποια εταιρεία πρόσφερε μια εναλλακτική λύση, αυτό θεωρούνταν θείο δώρο. Στις διαφημίσεις του Lysol, οι λέξεις "γυναικεία υγιεινή" ήταν ένας πολύ έξυπνος ευφημισμός για το "αντισυλληπτικό". Μια διαφήμιση ισχυριζόταν ότι "το Lysol περνάει το κρίσιμο τεστ ενός μικροβιοκτόνου, καθώς είναι αποτελεσματικό παρουσία οργανικής ύλης". Η λέξη "μικροβιοκτόνο" ήταν ένας ακόμη ευφημισμός.
 

 
Από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1950, οι γυναίκες ισχυρίζονταν ότι χρησιμοποιούσαν "πάντα το Lysol για κολπικές πλύσεις" γιατί ήταν πεπεισμένες -μέσω των διαφημίσεων- ότι αν διατηρούσαν ένα καυστικό επίπεδο υγιεινής, κινδύνευαν να χάσουν το έρωτά τους.
 
 
Τι θα συνέβαινε όμως αν αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του προϊόντος; Οποιαδήποτε αμφιβολία θα εξαλειφόταν σύντομα με μια και μόνο ματιά στις διαφημιστικές καμπάνιες που τους παρείχαν μια καλή και καθησυχαστική εικόνα. Πολλές από τις διαφημίσεις του Lysol δημοσιεύτηκαν με την φωτογραφία ενός ώριμου, μερικές φορές όμορφου, χαμογελαστού γιατρού, μαζί με μια μαρτυρία για τις επιπτώσεις, που αναπόφευκτα έκανε τον γιατρό και το προϊόν αξιόπιστα αμέσως.
 

 
Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του '50, το Lysol είχε αλλάξει τη φόρμουλα του και είχε σταματήσει να διαφημίζεται ως προϊόν γυναικείας υγιεινής λόγω εκατοντάδων θανάτων εξαιτίας του προϊόντος, καθώς και πληθώρα αναφορών για φλεγμονές και χημικά εγκαύματα. Αρχικά, πολλές από αυτές τις άτυχες γυναίκες είχαν πει ότι είχαν κάποια "αλλεργία στο Lysol". Η εταιρεία κάλυψε πολλά από τα παράπονα που έλαβε, και, μέχρι το 1961, απάντησε σε μια καταγγελία ενός συζύγου σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες που είχε το προϊόν στη σύζυγό του, λέγοντας ότι ήταν η "πρώτο παράπονο του είδους".
 

 
Το καλύτερο μέρος της ιστορίας είναι ότι, στην πραγματικότητα, το Lysol ήταν δραματικά απογοητευτικό όσον αφορά την πρόληψη μιας εγκυμοσύνης. Μια μελέτη το 1933 σε 507 γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το Lysol ως αντισυλληπτικό έδειξε ότι οι μισές από αυτές έμειναν έγκυες.
 

 

Το 1938, ο Αμερικανός μαιευτήρας Joseph Bolivar DeLee άρχισε να συνιστά τη χρήση του Lysol κατά τη διάρκεια του τοκετού ως τρόπο "μείωσης της ποσότητας μολυσματικής ύλης που μεταφέρεται στη μήτρα και τις πληγές".

 
Το 1965 στις ΗΠΑ και το 1961 στο Ηνωμένο Βασίλειο, νομιμοποιήθηκε ο έλεγχος των γεννήσεων για τις παντρεμένες γυναίκες, ακολουθούμενος από το 1972 και το 1967, αντίστοιχα, για τις ανύπαντρες. Μέχρι το 1968, το Lysol διαφημιζόταν κυρίως ως οικιακό απολυμαντικό μόνο, με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις να το προτείνουν ως έναν εξαιρετικό τρόπο για να "απαλλάξετε το σπίτι σας από μικρόβια".

 
Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου