Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι μια καταστροφική διάγνωση.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων, λέει ένας ειδικός. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη κύρια αιτία καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι το 2022 θα διαγνωστούν 106.180 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 44.850 περιπτώσεις
καρκίνου του ορθού. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 52.580 θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου των Ηνωμένων Πολιτειών φέτος.Όταν οι άνθρωποι είναι υγιείς, δεν σκέφτονται να προλάβουν τις ασθένειες”, είπε ο Δρ Vi Chiu, διευθυντής γαστρεντερικής ογκολογίας και προγραμμάτων μοριακής ακρίβειας στο The Angeles Clinic and Research Institute του Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. “Αλλά αυτό το παλιό ρητό εξακολουθεί να ισχύει: Η έγκαιρη πρόληψη αξίζει πολύ περισσότερο από την θεραπεία. Έχουμε τα εργαλεία για να αποτρέψουμε αυτήν την ασθένεια”, πρόσθεσε ο Chiu σε δελτίο τύπου Cedars-Sinai.
Ως μέρος του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου τον Μάρτιο, έξι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Εξεταστείτε. Όταν ανιχνεύεται έγκαιρα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος. Οι ενήλικες με μέσο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο στην ηλικία των 45 ετών, ενώ όσοι έχουν γονείς, παππούδες και αδέρφια που έχουν καρκίνο παχέος εντέρου θα πρέπει να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο στην ηλικία των 40 ετών ή 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση του νεότερου συγγενή πρώτου βαθμού. Οι τρεις κύριοι τύποι προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η κολονοσκόπηση, η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (FIT)-τεστ DNA και η δοκιμή μόνο FIT. Η κολονοσκόπηση είναι το χρυσό πρότυπο για την ανίχνευση προκαρκινικών αναπτύξεων.
- Διατροφή. Έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού. Προσπαθήστε να τρώτε μόνο μικρές ποσότητες βοείου κρέατος, χοιρινού και αρνιού και να τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα χοτ ντογκ. Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, ποπ κορν και ψωμί ολικής αλέσεως. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι επίσης σημαντική. Μια μεγάλη διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
- Γίνετε δραστήριοι. Η άσκηση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου επειδή μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Προσέξτε το βάρος σας. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ. “Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εντερική βλάβη. Είναι μια τοξίνη της οποίας το υποπροϊόν μπορεί να βλάψει το DNA. Το έντερο μπορεί να αναπτύξει φλεγμονή και η ανοσία του εντέρου εξασθενεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα.
- Μην καπνίζετε. Μια μελέτη του 2020 στο British Journal of Cancer διαπίστωσε ότι οι καπνιστές είχαν 59% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και οι πρώην καπνιστές είχαν 19% υψηλότερο κίνδυνο. Τα άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα πριν από περισσότερα από 20 χρόνια δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο.
Από το tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου