Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Ο ουρανός το 2021


Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να δούμε ολόκληρο τον ουρανό -με τη μία- για έναν ολόκληρο χρόνο;
 
Αυτό -σχεδόν- είναι αυτό που απεικονίζεται εδώ.
  
 
Όλο το 2021, κάθε 15 λεπτά, μια κάμερα all-sky (εξειδικευμένη κάμερα που χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία και την αστρονομία για τη λήψη φωτογραφίας ολόκληρου του ουρανού) έβγαζε μια εικόνα του ουρανού πάνω από την Ολλανδία. Οι κεντρικές στήλες από αυτές τις εικόνες ευθυγραμμίστηκαν και συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν το χαρακτηριστικό keogram*, με τον Ιανουάριο στην κορυφή, τον Δεκέμβριο στο κάτω μέρος, και τη μέση της νύχτας κάθετα, ακριβώς αριστερά από το κέντρο.
 
Προφανώς, ο ουρανός της ημέρας είναι κυρίως μπλε, ενώ ο νυχτερινός είναι κυρίως μαύρος. Οι δώδεκα φωτεινές ζώνες που διασχίζουν τον νυχτερινό ουρανό προκαλούνται από τη λάμψη της Σελήνης. Το λεπτότερο μέρος του σχήματος της μαύρης κλεψύδρας εμφανίζεται κατά το θερινό ηλιοστάσιο, όταν οι μέρες είναι οι μεγαλύτερες, ενώ το πιο παχύ εμφανίζεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
 
* Το keogram μια γραφική παράσταση χρόνου σε σχέση με το γεωγραφικό πλάτος, που δημιουργείται από μεμονωμένες εικόνες που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου και συνήθως χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση της δραστηριότητας του σέλαος όπως καταγράφεται από κάμερες κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. 

Επίσης, χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση πληροφοριών για τον καιρό κατά τη διάρκεια των ετών, προκειμένου να επισημανθούν οι μακροπρόθεσμες τάσεις. Η λέξη προέρχεται από τη λέξη των Ινουίτ για το βόρειο σέλας. - πηγή
Κατασκευή keogram από καταγραφή μιας νύχτας από κάμερα all-sky, την νύχτα της 6ης προς 7ης Σεπτεμβρίου του 2021 - πηγή
 
από: apod.nasa.gov

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου