Μια εξαιρετικά σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη συνιστά ο Αρχαιοελληνικός τάφος που βρέθηκε στην Κροατία, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος και προς το παρόν ο μοναδικός τάφος του «αρχαίου Φάρου» που έχει ερευνηθεί από τους ειδικούς.
Αποδεικνύεται πλέον ότι η Παριανοί θαλασσοπόροι, είχαν φτάσει πολύ μακριά από τον τόπο τους, τον Τέταρτο αιώνα προ Χριστού!
Παρά το γεγονός ότι ο Φάρος είναι ένα από τα παλαιότερα, αν όχι
το παλαιότερο, αστικό κέντρα της Κροατίας, γνωρίζουμε δυστυχώς λίγα για την πολεοδομική του διάταξη και ακόμη και την αρχική έκταση της ελληνικής πόλης από τον 4ο αιώνα π.Χ. Η καλύτερη κατανόηση της αστικής ανάπτυξης του Φάρου, σε σχέση με τα ταφικά έθιμα που προαναφέρθηκαν, είναι ένα από τα κύρια μέλημα του έργου AdriaCos, που επιβλέπει τις έρευνες.«Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά από την άποψη των αρχαιολογικών ερευνών στον Φάρο και νομίζω ότι η επόμενη θα είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο», καταλήγει η Μαρίνα Ουγκάρκοβιτς. «Η αναγνώριση της νεκρόπολης επιτρέπει επίσης ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την κατανόηση της αστικής διάταξης της πόλης και ένα μέρος της έρευνας θα κατευθυνθεί ειδικά στον εντοπισμό και την τεκμηρίωση των αρχικών οχυρώσεων και των ορίων τους από τον 4ο αιώνα π.Χ., καθώς και άλλων αστικά χαρακτηριστικά, με στόχο τον καλύτερο προσδιορισμό της ανάπτυξης του οικισμού».
Τα αποτεφρωμένα λείψανα του νεκρού βρέθηκαν στον τάφο, μαζί με όπλα, σιδερένιο ξίφος και δόρυ, καθώς και μερικά νομίσματα, κεραμικά θραύσματα και υπολείμματα ρούχων, όπως γυάλινες χάντρες και κουμπιά.
«Όταν πρόκειται για τον Φάρο, ελπίζαμε να βρούμε τη νεκρόπολη του, επομένως η αρχαιολογική έρευνα στην Παλιά Πόλη κατευθύνθηκε σε μεγάλο βαθμό με αυτόν τον στόχο», λέει η Μαρίνα Ουγκάρκοβιτς, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας που ηγείται του έργου. «Σημαντική καθοδήγηση σε αυτό έδωσαν δεδομένα από προηγούμενη έρευνα, η οποία διεξήχθη από τους συναδέλφους Sara Popovic και Andrea Devlahovic, συνεργάτες στο έργο AdriaCos», εξηγεί η αρχαιολόγος.
«Όπως συμβαίνει συχνά, λίγο πριν το τέλος της επιτόπιας έρευνας, βρήκαμε το πιο ενδιαφέρον εύρημα, έναν ελληνικό τάφο σε ένα μικρό λάκκο κοντά στα αρχαία τείχη, προφανώς του 4ου αιώνα π.Χ., που υποδηλώνει την πιθανότητα ύπαρξης νεκρόπολης στη νότια πλευρά του τείχους της πόλης».
Από το olympia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου