Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Η Πρώιμη Κιβωτός του Νώε ήταν Στρογγυλή

 Μια 4.000 ετών πινακίδα από την αρχαία Μεσοποταμία περιέχει τις προδιαγραφές για μια κιβωτό που προ-χρονολογείται της ιστορίας του Νώε.

Πρόκειται για μερικές εγκοπές που χαράχτηκαν σε μια πήλινη πινακίδα πριν από 4.000 χρόνια. Αλλά αυτό που αποκαλύπτουν σχετικά με την αρχαία βιβλική ιστορία της κιβωτού του Νώε, έχει ξαφνιάσει τους μελετητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η 4.000 ετών

πήλινη πινακίδα με τη σφηνοειδή γραφή, που περιέχει την ιστορία της Κιβωτού και του Κατακλυσμού, εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και αποτελεί το κεντρικό θέμα του βιβλίου “Η Κιβωτός πριν τον Νώε” του Ίρβινγκ Φίνκελ.

Η 4.000 ετών πήλινη πινακίδα που περιέχει την ιστορία του Κατακλυσμού, περιγράφει την Κιβωτό ως ένα ελαφρύ στρογγυλό σκάφος από σχοινιά, κορμούς δέντρων και πίσσα

Η πινακίδα, που αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα, προέρχεται από τη Μεσοποταμία (σημ. Ιράκ) και θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Και αυτό γιατί περιέχει τις προδιαγραφές για τη θρυλική Κιβωτό, η οποία λέγεται ότι έσωσε δύο ζώα από κάθε είδος –και μια χούφτα ανθρώπων– από την καταστροφική πλημμύρα.

Ωστόσο, μερικές από τις λεπτομέρειες είναι διαφορετικές από την γενικά γνωστή εκδοχή. Για παράδειγμα, περιγράφει την Κιβωτό ως ένα είδος κυκλικού ψαθόπλεκτου μονόξυλου και όχι σαν το ορθογώνιο επίμηκες πλοίο του σύγχρονου μύθου.

«Ξαφνιάζεσαι και η καρδιά σου για μια στιγμή σταματά, όταν διαβάζεις την περιγραφή της Κιβωτού. Ότι επρόκειτο για στρογγυλό σκάφος, είναι πραγματική έκπληξη» λέει ο Ίρβινγκ Φίνκελ, έφορος του Βρετανικού Μουσείου.

Η 4.000 ετών πήλινη πινακίδα με τη σφηνοειδή γραφή, που περιγράφει την κατασκευή της Κιβωτού, εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η πινακίδα καταγράφει τις οδηγίες που έδωσε ένα Μεσοποτάμιος θεός για τη ναυπήγηση ενός γιγαντιαίου σκάφους, με διαστάσεις 90Χ120 μέτρα περίπου, από κορμούς δένδρων και σχοινιά, καλυμμένου με πίσσα.

Η πινακίδα λέει ακόμη ότι τα ζώα που θα σωθούν θα πρέπει να μπουν στην Κιβωτό κατά ζεύγη και κάθε ζεύγος ζώων θα αποτελείται από αρσενικό και θηλυκό.

Είναι φανερό ότι τα σχετικά με τον Νώε και την Κιβωτό, που περιγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη, έχουν αντληθεί από αυτή την πινακίδα σφηνοειδούς γραφής από τη Μεσοποταμία, όπου περί το 2000π.Χ. άκμασε ο πολιτισμός των Σουμέριων.


Στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, 18-22) διαβάζουμε:

«Θα εισέλθεις στην κιβωτό εσύ και τα παιδιά σου και η γυναίκα σου και οι γυναίκες των παιδιών σου μαζί µε σένα και θα πάρεις μαζί σου από όλα τα κτήνη και από όλα τα ερπετά κι απ’ όλα τα θηρία και από κάθε είδος που ζει στη γη κατά ζεύγη θα τα εισαγάγεις εις την κιβωτό, ώστε μαζί µε σένα να σωθούν, και συ θα έχεις τη φροντίδα της διατροφής των. Κάθε ζεύγος ζώων θα αποτελείται από αρσενικό και θηλυκό. Από όλα τα πτηνά που πετούν και από όλα όσα τρώγονται θα πάρεις μαζί σου και έτσι θα έχεις μαζί σου να τρως και συ και εκείνα.. Και ο Νώε έκανε όλα όσα του παρήγγειλε ο Κύριος ο Θεός….»


Σχεδιαστική ανακατασκευή της Κιβωτού όπως την περιγράφει η σουμεριακή πινακίδα του Βρετανικού Μουσείου. Τα υλικά, ο τρόπος κατασκευής και το σχήμα της, της δίνουν την αναγκαία πλευστότητα.

Αλλά και ο Κατακλυσμός έχει ληφθεί από το Έπος του Γκιλγκαμές, που είναι γραμμένο στην ακκαδική γλώσσα. Σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Γκιλγκαμές, ο ήρωας-βασιλιάς της Ουρούκ, ήταν ιστορικό πρόσωπο και ότι έζησε την 3η χιλιετία π.Χ.

Ο μύθος του Κατακλυσμού συναντάται και σε άλλες αρχαίες παραδόσεις, όπως στην ινδουϊστική ιστορία του Μανού και στον Ελληνικό μύθο του Κατακλυσμού του Δευκαλίωνα. (Διαβάστε επίσης: Τι ήταν Πραγματικά η Κιβωτός του Δευκαλίωνα) Απ’ όλους τους κατακλυσμούς, αρχαιότερος θεωρείται αυτός του Ωγύγου, ο οποίος συνέβη όταν βασίλευε ο Ωγύγος, μυθικός βασιλιάς της Αττικής.

Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (73η συνέχεια, Η οδυνηρή διάψευση)

Ο Πλάτωνας στους Νόμους του, υπολογίζει ότι η πλημμύρα αυτή συνέβη 10.000 χρόνια πριν από την εποχή του και στον Κριτία την περιγράφει ως «την μεγαλύτερη όλων», λέγοντας ότι κάλυψε ολόκληρο τον κόσμο.


 

Σχόλιο diadrastika: Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένες ενδείξεις από την φαντασία μας βγαλμένες ότι η αντίστοιχη κιβωτός του Δευκαλίωνα ήταν ένας Πυραυγέας Δίσκος σε συνδυασμό με άλλες ότι η Αργώ ήταν επίσης ένα στρογγυλός ιπτάμενος δίσκος, δημιουργείται μία εκδοχή φαντασίας που υποστηρίζει την εξής πιθανότητα: όχι μόνο η ιστορία της Κιβωτού του Νώε να ταυτίζεται με εκείνη του Δευκαλίωνα αλλά επιπλέον ότι ήταν μία Διαστημική Κιβωτός. Φυσικά, όλοι σκεπτικιστές την απορρίπτουν ως θεωρία γιατί ευσταθεί μόνο στο χώρο της φαντασίας. Αλλά ποιος μπορεί να ξέρει πραγματικά; Πάντως, προς τιμή αυτής της φανταστικής εκδοχής τοποθετήσαμε έναν στρογγυλό ιπτάμενο δίσκο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η όποια Κιβωτός, του όποιου λαού, πετούσε.

youmagazine.gr μέσω apocalypsejohn.com / Image by Peter Lomas from Pixabay

Από το diadrastika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου