[Credit: Athribis-Project Tübingen]
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 18.000 θραύσματα κεραμικής, στα οποία αναγράφονται λεπτομέρειες της ζωής στην αρχαία Αίγυπτο -- συμπεριλαμβανομένων γραμμών που γράφτηκαν ως τιμωρία από μαθητές με κακή συμπεριφορά.
Τα όστρακα ηλικίας 2.000 ετών περιλάμβαναν επίσης αποδείξεις, σχολικά κείμενα, εμπορικές
πληροφορίες και λίστες ονομάτων, σύμφωνα με ερευνητές του γερμανικού Πανεπιστημίου του Tübingen, που πραγματοποίησε την ανασκαφή.Περίπου τα 4/5 του συνόλου των θραυσμάτων ήταν γραμμένα σε Δημώδη αιγυπτιακή γραφή, ένα από τα τρία είδη γραφής που εμφανίζονται στον Στήλη της Ροζέτας. Επίσης, ελληνικά, αραβικά και αιγυπτιακά ιερογλυφικά ήταν μεταξύ των άλλων γραφών που βρέθηκαν στα όστρακα.
Βρέθηκαν εκατοντάδες όστρακα με το ίδιο σύμβολο γραμμένο τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος, κάτι που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θεωρούν ως απόδειξη ότι «άτακτοι μαθητές» αναγκάζονταν, όντας τιμωρημένοι, να γράψουν τις γραμμές αυτές. [Credit: Athribis-Project Tübingen]
Πολλά από τα αγγεία προέρχονται από ένα αρχαίο σχολείο, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Tübingen, Christian Leitz, ο οποίος ηγήθηκε των ανασκαφών μαζί με μια ομάδα αρχαιολόγων από το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. «Υπάρχουν λίστες με μήνες, αριθμούς, αριθμητικά προβλήματα, ασκήσεις γραμματικής και ένα «αλφάβητο πουλιών» -- σε κάθε γράμμα ανατέθηκε ένα πουλί του οποίου το όνομα ξεκινούσε από αυτό το γράμμα», δήλωσε ο Leitz στο σχετικό δελτίο τύπου.
Εκατοντάδες θραύσματα κεραμικής περιείχαν επίσης το ίδιο σύμβολο που επαναλαμβανόταν τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος, το οποίο οι αρχαιολόγοι θεωρούν ως απόδειξη ότι «άτακτοι μαθητές» αναγκάζονταν, όντας τιμωρημένοι, να γράψουν τις γραμμές αυτές.
Άλλα όστρακα περιλάμβαναν ένα παιδικό σχέδιο με τρεις ανθρώπινες μορφές, καθώς και εικονογραφικές αναπαραστάσεις θεών, γεωμετρικών μορφών και ζώων όπως σκορπιούς και χελιδόνια.
Ένα παιδικό σχέδιο ήταν ανάμεσα στα 18.000 ενεπίγραφα όστρακα που βρέθηκαν στην τοποθεσία. [Credit: Athribis-Project Tübingen]
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του πανεπιστημίου ήταν "πολύ σπάνιο να βρεθεί ένας τόσο μεγάλος όγκος" οστράκων σε μία ανασκαφή. Παρόμοια ποσότητα έχει ανακαλυφθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ.
Το Άθριβις (ή Άθλιβις ή Αθάρραβις) βρίσκεται κοντά στη σημερινή πόλη Sohag, στη δυτική όχθη του Νείλου, και αποτελεί τοποθεσία συστηματικών ανασκαφών για περισσότερα από 100 χρόνια. Πιο εντατική έρευνα στην περιοχή ξεκίνησε από το 2003, όταν το Πανεπιστήμιο του Tübingen και το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ξεκίνησαν το Athribis Project.
Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Tübingen και το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανασκάπτουν την αρχαία πόλη από το 2003. [Credit: Athribis-Project Tübingen]
Η έρευνα επικεντρώνεται σε έναν ναό που χτίστηκε από τον φαραώ Πτολεμαίος ΙΒ΄ τον Αυλητή και αργότερα διακοσμήθηκε από διαδοχικούς Ρωμαίους αυτοκράτορες. Έκτοτε ο ναός άνοιξε για τους επισκέπτες, ενώ ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος περιέχει ερείπια νεκρόπολης, λατομεία και ανθρώπινο οικισμό.
Πηγή: CNN
Από το amfipolinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου