Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Ο "Χρονοφάγος" του κολεγίου Corpus Christi στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

 Το κλικ του ρολογιού προέρχεται από τον μηχανισμό διαφυγής της ακρίδας, που αλέθει τις ώρες καθώς το ανοιχτό στόμα της κινείται στον "χρονοφάγο".

Το Corpus Clock, το απλό εννοιολογικά, αλλά λαμπρό μηχανικά, έργο του Βρετανού εφευρέτη, επιχειρηματία, ωρολογοποιού και φιλάνθρωπου (γνωστός για την εκτεταμένη έρευνά του για ηλεκτρικούς βραστήρες) John C. Taylor, βρίσκεται στο "alma mater" του (δηλαδή, το πανεπιστήμιο που φοιτούσε) το Corpus Christi College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Το ρολόι παρουσιάστηκε επίσημα το 2008 από τον φυσικό Στίβεν Χόκινγκ και έκτοτε έχει εμφανιστεί σε ταινίες και έχει κερδίσει τον τίτλο του Time's Best Inventions.
 
Το εσωτερικό του Corpus Clock - πηγή
 
Αν και δεν είναι πάντα ακριβές, ο Taylor επιμένει ότι ούτε η ζωή είναι. Το εκκρεμές μερικές φορές κολλάει ή και σταματάει, τα λαμπάκια LED που αντιπροσωπεύουν τους ανύπαρκτους λεπτοδείκτες και αριθμούς τείνουν να καθυστερούν και μετά να "βιάζονται" να προλάβουν, ενώ η ακρίδα -περιστασιακά- "αναβοσβήνει" καθώς καταβροχθίζει το χρόνο με τρόπο που είναι σκόπιμα τρομακτικός.
 
 
Η ακρίδα βρίσκεται στην κορυφή ενός επιχρυσωμένου, ανοξείδωτου καντράν μήκους 4,9 ποδιών. Οι ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα εμφανίζονται με μπλε λαμπάκια LED που αποκαλύπτονται με σχισμές σε τρεις ομόκεντρους δακτυλίους. Ερμηνεύοντας τον χρόνο ως έργο δημόσιας τέχνης, όχι απαραίτητα ένα ακριβές όργανο, ο Χρονοφάγος είναι ένας μηχανισμός χαμηλής τριβής που μετατρέπει την κίνηση του εκκρεμούς σε περιστροφική κίνηση. Ως φόρος τιμής στον John Harrison, τον ωρολογοποιό του 18ου αιώνα που εφηύρε τον μηχανισμό, το Corpus Clock είναι βασικά μια απόδοση ενός παραδοσιακού μηχανικού ρολογιού γυρισμένο από μέσα προς τα έξω για να δείχνει την εσωτερική του λειτουργία.
 


Κάτω από το Corpus Clock υπάρχει η φράση "mundus transit et concupiscentia eius"(ο κόσμος περνάει μακριά και ο πόθος εξ αυτού) από την Βουλγάτα (ή Βουλγκάτα) την λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής που έγινε στο τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. από τον Ιερώνυμο κατ' εντολή του Πάπα Δάμασου Α' και υιοθετήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
 
από: atlas obscura

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου