Όσοι διακατέχεστε έστω και από λίγη περιέργεια, ακόμη κι αν δεν έχετε αναρωτηθεί τίποτα από όλα τα παρακάτω μυστήρια ποτέ στην ζωή σας, σίγουρα θα «πεθαίνατε» για να μάθετε την εξήγησή τους, ακόμη κι αν τώρα είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε.
Τι καλλιέργησαν για πρώτη φορά οι άνθρωποι
Οι άνθρωποι ξεκίνησαν τις καλλιέργειές τους πιθανώς με
άγριες ποικιλίες από μπιζέλια, φακές και κριθάρι που βρήκαν ήδη να αναπτύσσονται φυσικά πριν από περίπου 12.000 χρόνια στην περιοχή της εύφορης ημισέληνου της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένου του σύγχρονου Ιράκ, Ιορδανίας, Συρίας, Ισραήλ, Παλαιστίνης, νοτιοανατολικής Τουρκίας και δυτικό Ιράν.
Γιατί βλέπουμε πάντα το ίδιο πρόσωπο του φεγγαριού
Εδώ στη Γη, μπορούμε πάντα να δούμε τον «άνθρωπο στο φεγγάρι», επειδή η ίδια επιφάνεια βλέπει προς το μέρος μας ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται το φεγγάρι στην τροχιά του. Αυτό συμβαίνει επειδή το φεγγάρι είναι παλιρροιακά «κλειδωμένο» με τη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι η βαρυτική μας έλξη την διατηρεί να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του με ταχύτητα που συντονίζεται με την τροχιά του γύρω από τον πλανήτη μας. Μάλιστα, η ανθρωπότητα, σύμφωνα με το Reader’ s Digest, δεν κατάφερε να δει πώς είναι η άλλη πλευρά του φεγγαριού μέχρι το 1959, όταν το σοβιετικό διαστημόπλοιο Luna τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες. Οι επιστήμονες τότε διαπίστωσαν ότι είναι πολύ διαφορετική αυτή η πλευρά του καθώς έχει περισσότερους κρατήρες πρόσκρουσης.
Γιατί κοιμόμαστε;
Αν και ο πραγματικός μηχανισμός του ύπνου είναι ακόμα ελάχιστα κατανοητός, ξέρουμε, τουλάχιστον, το λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε. Οι εγκέφαλοι φαίνεται να χρειάζονται χρόνο διακοπής για να παραμείνουν οργανωμένοι και κυρίως για να ενισχύσουν νέες νευρικές συνδέσεις που μας επιτρέπουν να θυμόμαστε όσα μάθαμε. Μάλιστα, η μακροχρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, ψύχωση, καρδιακές παθήσεις και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. «Κάθε φυσιολογικό σύστημα στο σώμα, και κάθε λειτουργία του νου, ενισχύεται δυναμικά από τον ύπνο όταν τον παίρνουμε και αποδεικτικά εξασθενεί όταν δεν χορταίνουμε», εξήγησε στο Reader’s Digest ο Matthew P. Walker, PhD, καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχολογίας στο University of California–Berkeley και συγγραφέας του βιβλίου Why We Sleep.
Οι αριστερόχειρες είναι και αριστερόποδες;
Το πόδι και το χέρι είναι πιο συχνά συγχρονισμένα για τους δεξιόχειρες παρά για τους αριστερόχειρες, αναφέρει το Reader’s Digest.
Γιατί λέμε «cheese» όταν φωτογραφίζουμε;
Το να πείτε τη λέξη «cheese» σας κάνει να τραβάτε τα χείλη σας προς τα πίσω και να δείχνετε, στην ουσία, τα δόντια σας. Οπότε αν προσπαθείτε να κάνετε πολλούς ανθρώπους να χαμογελούν τουλάχιστον κατά προσέγγιση την ίδια στιγμή, είναι μια καλή αρχή.
Η πρακτική αναφέρεται σε ένα άρθρο εφημερίδας του Τέξας το 1943, σύμφωνα με το Reader’s Digest.
Γιατί τα κοχύλια ακούγονται σαν τον ωκεανό
Είναι υπέροχο να αναπολείτε τις διακοπές σας στην παραλία ακούγοντας τον ήχο των κυμάτων από ένα μεγάλο κοχύλι. Φυσικά, αυτό που ακούτε δεν είναι ο ωκεανός, όσο κι αν κατά βάθος πιστεύατε ότι αυτό είναι αλήθεια. Το σχήμα των θαλασσινών κοχυλιών τους επιτρέπει να συλλαμβάνουν και να αντανακλούν τον θόρυβο του περιβάλλοντος, ενισχύοντας ορισμένες συχνότητες, οπότε όταν κρατάτε ένα στο αυτί σας, ακούτε πραγματικά απλώς την ηχώ των ήσυχων ήχων που σας περιβάλλουν ήδη.
Από το newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου