Το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ κυκλοφόρησε μια διαδραστική φωτογραφία του πίνακα "Νυχτερινή Περίπολος" (στα ολλανδικά, "De Nachtwacht", αναλυτικός πλήρης τίτλος: Ο λόχος της πολιτοφυλακής υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φρανς Μπάννινκ Κοκ, στα ολλανδικά, "Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq") του 1642 του Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ στην εκπληκτική ανάλυση των 717 gigapixel. Το μουσείο ισχυρίζεται ότι είναι η φωτογραφία με την
υψηλότερη ανάλυση που έχει καταγραφεί ποτέ.Η φωτογραφία τραβήχτηκε ως μέρος της Επιχείρησης "Night Watch", της μεγαλύτερης και πιο ολοκληρωμένης έρευνας για το αριστούργημα του Ρέμπραντ που έχει γίνει ποτέ. Στόχος του προγράμματος -που ξεκίνησε το 2019- είναι η καλύτερη διατήρηση του πίνακα για το μέλλον. Πέρυσι, η ομάδα αποκατέστησε διάφορα μέρη του πίνακα που είχαν χαθεί μετά από μια σειρά επιθέσεων που είχε δεχτεί στο παρελθόν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.
Στα 717 δισεκατομμύρια pixel (εικονοστοιχεία), το μουσείο λέει ότι η απόσταση μεταξύ δύο pixel στη φωτογραφία είναι μόλις 5 μικρόμετρα (0,005 χιλιοστά), που σημαίνει ότι το μέγεθος ενός pixel είναι μικρότερο από ένα ανθρώπινο ερυθρό αιμοσφαίριο. Το μουσείο λέει ότι χρησιμοποίησε μια κάμερα Hasselblad H6D-400MS 100 megapixel για να τραβήξει 8.439 μεμονωμένες φωτογραφίες που η καθεμία είχε διαστάσεις 5,5x4,1 εκατοστά. Στη συνέχεια, αυτές οι φωτογραφίες ενώθηκαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Το μέγεθος του τελικού αρχείου είναι 5,6 terabyte.
Οι μεμονωμένες λήψεις είχαν βάθος πεδίου 125 μικρομέτρων (1/8 χιλιοστού). Το Rijksmuseum εξηγεί ότι για να διασφαλιστεί ότι κάθε φωτογραφία ήταν εστιασμένη, η επιφάνεια του πίνακα σαρώθηκε πρώτα με λέιζερ και η κάμερα έπρεπε να ρυθμιστεί με ακρίβεια πριν από τη λήψη της φωτογραφίας. Αμέσως μετά τη λήψη κάθε φωτογραφίας, ένα νευρωνικό δίκτυο έλεγξε για χρώμα και ευκρίνεια.
Το μουσείο λέει ότι αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας το καθιστά τη μεγαλύτερη εικόνα ενός έργου τέχνης που τραβήχτηκε ποτέ και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη φωτογραφία του πίνακα που δημοσίευσε το μουσείο στην ιστοσελίδα του τον Μάιο του 2020, η οποία έχει μέγεθος 44,8 gigapixel.
Όποιος θέλει μπορεί να "χαθεί" στην εικόνα στην ιστοσελίδα του Rijksmuseum.
από: peta pixel
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου