Εάν δεν πρυτανεύσει η λογική, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος θα μοιάζει με καβγαδάκι…
Η υποψήφια για το χρίσμα της προεδρίας των Δημοκρατικών Tulsi Gabbard, βετεράνος του Ιράκ, είχε προειδοποιήσει ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος θα εχει τα χαρακτηριστικά «Αποκάλυψης». Θεωρώντας ότι μία τέτοια σύγκρουση με αφορμή την Ουκρανία, θα εξελιχθεί σε πυρηνική αναμέτρηση με ολέθριες συνέπειες για την
ευρωπαΐκή ήπειρο και όχι μόνο.Τις ανησυχίες της Tulsi Gabbard έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει η ρωσική πλευρά, θεωρώντας πλέον πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν φτάσει στο «οριακό σημείο».
Η συνολική «συμφωνία για την ασφάλεια», που προτάθηκε από το Κρεμλίνο στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών και έχει σχεδιαστεί για να αποφευχθεί η στρατιωτική αναμέτρηση, μέσω πολιτικού διαλόγου, δήλωσε χθες, ημέρα Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.
«Προτείνοντας τη συγκεκριμένη συμφωνία καθιστούμε σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για το πώς να μετατρέψουμε ένα στρατιωτικό ή στρατιωτικό-τεχνικό σενάριο σύγκρουσης σε μια πολιτική διαδικασία που θα ενισχύσει τη στρατιωτική ασφάλεια όλων των κρατών εντός του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Ευρωατλαντικό χώρο και την Ευρασία», είπε ο Γκρούσκο στο κανάλι Soloviev.
Εάν η Δύση αγνοήσει την προσπάθεια της Μόσχας να μειώσει τις εντάσεις, η Ρωσία θα καταφύγει στη «δημιουργία αντίστοιχων στρατιωτικών αντίμετρων» από μόνη της, είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην πιθανή ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων εντός των ρωσικών συνόρων. Εννοώντας φυσικά στρατηγικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές οι οποίοι θα στοχεύουν ευρωπαϊκές χώρες όπου η συμμαχία θα έχει αναπτύξει αντίστοιχα οπλικά συστήματα.
«Θα είναι πολύ αργά τότε για να μας ρωτήσουν γιατί λάβαμε τέτοιες αποφάσεις, γιατί αναπτύξαμε τέτοια συστήματα», τόνισε.
Υποστηρίζοντας ότι οι ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ έφτασαν «στη στιγμή της αλήθειας» που απαιτούσε μια «θεμελιώδη απόφαση», ο υπουργός τόνισε ότι η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του ΝΑΤΟ.
«Έχουμε κάνει αυτό το βήμα με τις προτάσεις ασφαλείας, τώρα είναι στο χέρι του ΝΑΤΟ να τις αποδεχτεί για να προαχθεί η ειρηνική συνύπαρξη».
Η ιδέα μιας συνολικής, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας ασφάλειας με τη Δύση προβλήθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα έχει επιμείνει ότι οποιεσδήποτε συνεννοήσεις με το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ειδικότερα τις ΗΠΑ, πρέπει να έχουν τη μορφή γραπτών εγγυήσεων.
Τα δύο ξεχωριστά προσχέδια που παρουσίασε η Ρωσία στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περιέγραψαν τις βασικές αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Αποκαλύπτοντας τις προτάσεις, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ εξήγησε ότι η Μόσχα επιμένει σε γραπτές εγγυήσεις, καθώς οι δεσμοί με τη Δύση επί του παρόντος πάσχουν από «σχεδόν πλήρη έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Ο ανΥΠΕΞ επεσήμανε ότι πολλές προφορικές υποσχέσεις, που δόθηκαν από δυτικούς πολιτικούς στη Ρωσία το 1990, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά, έχουν παραβιαστεί.
Η πρόταση προς το ΝΑΤΟ απαιτεί από το μπλοκ να σταματήσει την επέκτασή του προς τα σύνορα της Ρωσίας και να απέχει από τη στάθμευση δυνάμεων στα πρώην κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία για την ασφάλεια, η Μόσχα και το ΝΑΤΟ δεσμεύονται επίσης να μην τοποθετήσουν πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς κοντά στο έδαφος του άλλου.
Η πρόταση προς τις ΗΠΑ είναι αντίστοιχη με αυτή προς το ΝΑΤΟ, ενώ καλεί επίσης την Ουάσιγκτον να συμφωνήσει να μην χρησιμοποιήσει το έδαφος άλλων κρατών με σκοπό την προετοιμασία ή την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης το ένα εναντίον του άλλου.
newsbreak.gr
Από το katohika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου