Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Οι σκουληκότρυπες μπορούν να γίνουν διαστημικά τούνελ

Αποτελούν εξισώσεις πεδίου του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα αλλά οι ειδικοί τις ονόμασαν σκουληκότρυπες. 

Πρόκειται για κοσμικές σήραγγες που θεωρητικώς τουλάχιστον συνδέουν αντίθετα σημεία του χωροχρόνου με τρόπο ανάλογο που μια σκουληκότρυπα ενώνει δύο αντίθετα σημεία ενός μήλου. Με απλά λόγια, αν κάποιος εισέλθει σε μια σκουληκότρυπα, μπορεί πολύ γρήγορα να βρεθεί σε ένα

απομακρυσμένο σημείο του γαλαξία μας ή και του Σύμπαντος που υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν χιλιάδες ή εκατομμύρια έτη για να φτάσει ως εκεί.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για τις σκουληκότρυπες, για το αν υπάρχουν και το πώς μπορεί να λειτουργούν. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι σε γενικές γραμμές αλληλοσυγκρουόμενα με άλλες μελέτες να αμφισβητούν την ύπαρξη των σκουληκότρυπων και άλλες να λένε ότι είναι πιθανή η ύπαρξη τους αλλά ότι δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να λειτουργήσουν ως τούνελ ταχείας μετακίνησης διαστημοπλοίων.

Στο ζήτημα αυτό παίρνει θέση με μια μελέτη ο Pascal Koiran, φυσικός στο φημισμένο πανεπιστήμιο Τεχνών και Επιστήμης École στην Λιόν της Γαλλίας. Ο Pascal Koiran έκανε υπολογισμούς υπολογισμό των τροχιών δοκιμαστικών σωματιδίων στις συντεταγμένες Eddington-Finkelstein και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σκουληκότρυπες αν τελικά υπάρχουν θα είναι πολύ πιο σταθερές από ότι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες και θα μπορούν να περάσουν μέσα από αυτές με ασφάλεια διαστημόπλοια για να κινηθούν γρήγορα από ένα σημείο του Σύμπαντος σε ένα άλλο. Η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος μέτρησης χρησιμοποιείται βασικά στη μελέτη της γεωμετρίας των μαύρων τρυπών και δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη μελέτη των σκουληκότρυπων.


Μένει τώρα βέβαια να εντοπίσουμε τέτοιες σκουληκότρυπες ή να βρούμε τρόπο να τις δημιουργούμε εμείς για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε μέσα σε αυτές κάτι που δεν φαίνεται εφικτό να συμβεί στο κοντινό τουλάχιστον μέλλον. Παρόλα αυτά η ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κυκλοφορούμε στο Σύμπαν με τρόπο και κυρίως χρόνο παρόμοιο με αυτόν που περνάμε μια σήραγγα με ένα αυτοκίνητο ή ένα τρένο είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Αυτή δε η μέτρηση διαφέρει από την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέτρηση Schwarzschild, η οποία καταρρέει αφού ένα αντικείμενο φτάσει στον ορίζοντα γεγονότων, που είναι το σημείο στο οποίο κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να ξεφύγει από την έλξη μιας μαύρης τρύπας.

 

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα απλό άλμα μέσα από μια μαύρη τρύπα θα σας μεταφέρει σε όλο το σύμπαν. Παρουσιάζει, ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα θεωρία που αποδεικνύει ότι οι σκουληκότρυπες δεν καταρρέουν αμέσως μόλις δημιουργηθούν.

Η έκρηξη της έρευνας για τη σκουληκότρυπα εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Έτσι, αν και ακόμα τίποτα που να μοιάζει με μια “μηχανή σκουληκότρυπας” κατασκευασμένης κατά παραγγελία για τους ανθρώπους δεν φαίνεται να υπάρχει στο πρόγραμμα, τα ευρήματα αυτά δείχνουν κάποια πρόοδο. Ο επιστήμονας Grado-White λέει, «Μαθαίνουμε ότι μπορούμε, στην πραγματικότητα, να δημιουργήσουμε σκουληκότρυπες που μένουν ανοιχτές χρησιμοποιώντας απλές κβαντικές διαδικασίες». «Δεν πιστεύαμε ότι αυτά τα πράγματα ήταν δυνατόν να γίνουν για πολύ καιρό, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι».


Η εργασία αυτή δημοσιεύτηκε στο  The Journal of Modern Physics D  

Πηγή και Ναυτεμπορική

Από το physics4u

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου