Μπορεί το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού να έλθει με τη μετάλλαξη Όμικρον, όπως υποστήριξε Ρώσος ιολόγος.
Η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας όπως δήλωσε, την Παρασκευή (03/12), ο Ανατόλι Αλστάιν, καθηγητής και ιολόγος στο Ινστιτούτο «Γκαμαλέγια».
Συγκεκριμένα, σε
σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik, ο Ανατόλι Αλστάιν ανέφερε για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Δεν θα έχει χρόνο να εξαπλωθεί πριν από την Πρωτοχρονιά. Η (μετάλλαξη) Δέλτα, για παράδειγμα, εμφανίστηκε το φθινόπωρο του 2020 και εξαπλώθηκε γύρω στον Μάιο – Ιούλιο του 2021, δηλαδή ο ιός χρειάστηκε έξι μήνες για να εξαπλωθεί».Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον, τα οποία έχουν ήδη λάβει οι επιστήμονες, υποδηλώνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η παραλλαγή δεν οδηγεί σε σοβαρή νόσηση.
Ο ιολόγος τόνισε: «Αυτή η μετάλλαξη του ιού έχει ένα τόσο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: Έχει 32 μεταλλάξεις στην κύρια πρωτεΐνη, πιθανότατα έχει ασταθές γονιδίωμα, μεταλλάσσεται εύκολα. Εάν έχει ασταθές γονιδίωμα τότε, πρώτα απ’ όλα, αυτό που οδηγεί σε μια σοβαρή ασθένεια, θα κατασταλεί. Το βλέπουμε ήδη: Εκατό άνθρωποι έχουν εντοπιστεί, όλοι έχουν μια ήπια ασθένεια, κανείς δεν έχει πεθάνει. […] Μέχρι στιγμής, όμως, η μετάλλαξη Όμικρον δεν δίνει την εντύπωση ενός τρομερού ιού ως προς τις συνέπειές του».
Πάντως, κατά τον Ανατόλι Αλστάιν, αν και ο βαθμός μολυσματικότητας της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να εκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει πιθανότητα η εμφάνιση αυτού του στελέχους να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο επιστήμονας σημείωσε: «Ακόμα και αν αποδειχθεί ότι είναι τόσο μεταδοτική που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο (σ.σ. η μετάλλαξη Όμικρον), θα είναι μια πιο ήπια ασθένεια από ό,τι είναι τώρα. […] Η (μετάλλαξη) Δέλτα θα φύγει, αυτός ο ιός μπορεί να έρθει στη θέση του, αλλά δεν θα είναι πλέον τόσο επικίνδυνη επιδημία. Τώρα, περίπου το 3% (σ.σ. των ασθενών) πεθαίνει και με τη (μετάλλαξη) Όμικρον, αν όντως εξαπλωθεί, τότε -πιθανότατα- η παθογένειά του, δηλαδή η ικανότητα του ιού να οδηγεί σε θνησιμότητα, θα είναι συγκρίσιμη με τη γρίπη. Επομένως, τότε θα υποθέσουμε ήδη ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Η πανδημία έχει την ευκαιρία να τελειώσει με τη μετάλλαξη Όμικρον».
Παρ’ όλα αυτά, ο ιολόγος έσπευσε να επισημάνει πως ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές επιπτώσεις στο ενδεχόμενο μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
photo pexels
Από το el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου