Χρήστος Γιαννούλης
Νέος κύκλος έντονης ανησυχίας στην επιστημονική κοινότητα, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα εντοπίστηκε παραλλαγή του μεταλλαγμένου στελέχους που δεν ανιχνεύεται από τα μοριακά τεστ (PCR).
Ένα δημοσίευμα του Guardian ήρθε να βάλει… φωτιά σε όλο τον κόσμο, αναφορικά με την επικινδυνότητα και με τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το
συγκεκριμένο ρεπορτάζ, υπάρχει μια παραλλαγή του στελέχους, η οποία δεν μπορεί να ανιχνευθεί με τα μοριακά τεστ που διεξάγονται για τον εντοπισμό του κορονοϊού σε πιθανούς ασθενείς.Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη παραλλαγή, είναι η έλλειψη μιας γενετικής τροποποίησης, της οποίας η παρουσία συνήθως επιτρέπει στις εργαστηριακές δοκιμές PCR να βρίσκουν τα κρούσματα. Η νέα παραλλαγή, λοιπόν, δεν είναι ανιχνεύσιμη από το μοριακό τεστ και για την ώρα δεν έχει διαχωριστεί από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά ανάμεσα σε δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους στη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, με τους επιστήμονες να έχουν διαχωρίσει τη γενεαλογία της B.1.1.529 σε ΒΑ.1 (η γνωστή μέχρι τώρα μετάλλαξη Όμικρον) και ΒΑ.2 (η νέα παραλλαγή που δεν ανιχνεύεται).
Σύμφωνα με τον Guardian, τα μισά από τα μηχανήματα των εργαστηρίων στη Βρετανία αναζητούν τρία γονίδια στον κορονοϊό έτσι ώστε να τον εντοπίσουν, ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον (όπως και η Άλφα), βρίσκεται θετική μόνο σε κάποια από αυτά, λόγω της γενετικής αλλαγής τους.
Σημειώνεται, μάλιστα, πως ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, δρ Φρανσουά Μπαλού, τόνισε ότι το 6% των 709 κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στη Βρετανία, ανήκουν σε αυτή τη νέα παραλλαγή.
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου