Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Επιστήμονες: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να «δει» το μέλλον

Έρευνα νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έδειξε ότι ο εγκέφαλός μας είναι ικανός να προβλέψει το άμεσο μέλλον, κάνοντας χρήση της προβλεπτικής ανάλυσης της πραγματικότητας και των παρατηρούμενων αντικειμένων.

Τα μάτια μας κινούνται σε συχνότητα τεσσάρων φορών το δευτερόλεπτο για να παρατηρήσουν το περιβάλλον και το κάνουν πριν καν

ο εγκέφαλος προλάβει να επεξεργαστεί τις εισερχόμενες πληροφορίες από αυτά.

Η διαδικασία είναι σχετικά παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα με τα αυτόνομα συστήματα οδήγησης, τα οποία μαθαίνουν να προβλέπουν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, βασισμένα στις παρατηρήσεις που κάνουν στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλός μας παράγει προβλεπτικά μοντέλα, βασισμένα σε αναμνήσεις και παρόμοιες καταστάσεις.

Γι’ αυτό, οι πληροφορίες που παράγονται στον εγκεφαλικό φλοιό, την περιοχή εκείνη που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία οπτικών πληροφοριών, μας επιτρέπουν να προβλέπουμε γεγονότα στο άμεσο μέλλον.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ειδικοί χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και οπτικές ψευδαισθήσεις, ώστε να καταλάβουν τι συμβαίνει ακριβώς στον εγκέφαλό μας, όταν «βλέπουμε».

 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις εισερχόμενες πληροφορίες ανατροφοδότησης, οι οποίες μεταφέρονται από τον εγκέφαλο στα μάτια. Οι ειδικοί βρήκαν ο εγκέφαλός μας δημιουργεί προβλέψεις, βασισμένος σε αναμνήσεις παρόμοιων πράξεων.

Οι οπτικές πληροφορίες παραλαμβάνονται από τα μάτια και ο εγκέφαλος τις επεξεργάζεται. Την ίδια στιγμή, ο εγκέφαλος επίσης στέλνει πληροφορίες στο οπτικό σύστημα, τις οποίες αποκαλούμε «ανατροφοδότηση» και οι οποίες βασίζονται σε αναμνήσεις παρόμοιων αντιλαμβανόμενων γεγονότων.

Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (70η συνέχεια, Η συναινετική λύση)

Τα δύο είδη πληροφοριών αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, για να παράγουν τις οπτικές σκηνές που αντιλαμβανόμαστε εμείς κάθε μέρα.

enallaktikidrasi.com

Από το diadrastika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου