Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων του Δυτικού πολιτισμού υποφέρουν από στέρηση ύπνου. Και δυστυχώς δεν υπάρχει ένα μαγικό χάπι που μπορεί να λύσει μια για πάντα προβλήματα ύπνου. Ορισμένες φορές, υπάρχει ένα ιατρικό πρόβλημα που χρειάζεται προσοχή.
Για τους υγιείς ανθρώπους, η στέρηση ύπνου είναι συνήθως το αποτέλεσμα άγχους ή κακών συνηθειών. Η υγιεινή διατροφή, η
συχνή άσκηση, η διαχείριση του στρες και ένα καλό βραδινό πρόγραμμα συνήθως αποτελούν τη βάση ενός υγιούς κύκλου ύπνου-αφύπνισης.Τα συμπληρώματα παίζουν επίσης έναν χρήσιμο ρόλο στη βελτίωση του ύπνου. Κι εδώ βέβαια δεν υπάρχει ένα μαγικό συστατικό που μπορεί να μας βοηθήσει όλους. Αλλά αν συνδυαστούν με έξυπνες ρουτίνες ύπνου, μπορούμε να δούμε σημαντικές βελτιώσεις.
5 φυσικά συμπληρώματα που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την αϋπνία
1. Μαγνήσιο
Στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται μια γενικότερη έλλειψη μαγνησίου και όσο μεγαλώνουμε τόσο μικρότερα είναι τα επίπεδά του στον οργανισμό μας. Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα, τείνουν να έχουν και συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις. Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο, λοιπόν, έχει βρεθεί ότι καταπολεμά το ήπιο άγχος, συνεισφέροντας στην καλύτερη ξεκούραση.
2. Μελατονίνη
Αυτή η ορμόνη παράγεται φυσικά από το σώμα μας ως απόκριση στο σκοτάδι, οπότε και είναι απαραίτητη για την έλευση του ύπνου. Η μελατονίνη δεν λειτουργεί ως καταπραϋντικό. Αντιθέτως, ενισχύει τον ύπνο, βοηθώντας στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου- εγρήγορσης. Μάλιστα μπορεί να μειώσει ακόμα και την επίδραση του jet lag. Μπορούμε να την λαμβάνουμε καθημερινά, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες που συνήθως τα επίπεδά της πέφτουν.
3. Βαλεριάνα και λυκίσκος
Και οι δύο ουσίες έχει αναγνωριστεί επιστημονικά πως ωφελούν σε περιπτώσεις αϋπνίας και το αποδεικνύει και ιστορία, καθώς χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά εδώ και αιώνες. Ο λόγος που αναφέρονται εδώ μαζί είναι επειδή συχνά συνδυάζονται θεραπευτικά. Τα δύο αυτά βότανα λειτουργούν επίσης αγχολυτικά, αυξάνοντας τα επίπεδα του GABA, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή για τον ύπνο και τη χαλάρωση.
4. L- θειαμίνη
Η L- θειαμίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα φύλλα του τσαγιού. Επίσης, το εντοπίζουμε και σε ορισμένα είδη μανιταριών. Ανεβάζει τα επίπεδα του GABA, αλλά επίσης της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, νευροχημικών ουσιών που ρυθμίζουν τη διάθεση, τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και τον ύπνο, αλλά και την όρεξη. Ταυτόχρονα, ενισχύει την αίσθηση χαλάρωσης.
Ένα θετικό στοιχείο της L- θειαμίνης είναι ότι δημιουργεί χαλάρωση, χωρίς την ανάγκη ύπνου, οπότε αποτελεί άριστη επιλογή για όσους είναι κουρασμένοι, αλλά δεν θέλουν να αποκοιμηθούν άμεσα.
5. Φλοιός μανόλιας
Ο φλοιός μανόλιας έχει μακρά ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική, ως αγχολυτικό, αλλά και υπνωτικό. Όπως και τα περισσότερα συμπληρώματα στη λίστα, το εκχύλισμά του λειτουργεί αυξάνοντας την δραστηριότητα GABA στον εγκέφαλο. Οι έρευνες δείχνουν πως ένα τουλάχιστον βιονεργό συστατικό στον φλοιό της μανόλιας αυξάνει την ποσότητα του χρόνου που περάμε τόσο στον ύπνο REM, όσο και στον NREM.
Πηγή: enallaktikidrasi.com
Από το amfipolinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου