Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Τροπικές μέλισσες άρχισαν να επιλέγουν ωμό κρέας αντί για νέκταρ

Ορισμένες τροπικές μέλισσες έχουν μετατραπεί πρόσφατα σε γύπες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια αμερικανική επιστημονική ομάδα ταξίδεψε στην Κόστα Ρίκα και ανακάλυψε μοναδικά μικρόβια του εντέρου που επιτρέπουν στις μέλισσες να χωνεύουν το κρέας νεκρών ζώων αντί για νέκταρ λουλουδιών.

«Αυτές είναι οι μόνες μέλισσες στον κόσμο που έχουν εξελιχθεί για να χρησιμοποιούν

πηγές τροφίμων που δεν παράγονται από φυτά, η οποία είναι μια αρκετά αξιοσημείωτη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες», δήλωσε ο εντομολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Riverside Doug Yanega σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 23/11.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απροσδόκητη αλλαγή στις διατροφικές προτιμήσεις των εντόμων μπορεί να εξηγηθεί από τον «έντονο ανταγωνισμό για νέκταρ», σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας rt. com. Κατά τη διαδικασία της έρευνάς τους στην Κόστα Ρίκα, οι εντομολόγοι ανέλυσαν και συνέκριναν τα μικροβίωμα των γυπών με μικροβίωμα εκείνων των συγγενών τους που τρέφονται τόσο με κρέας όσο και με λουλούδια, και εκείνων που τρέφονται αποκλειστικά με γύρη. Ανακάλυψαν τις πιο ακραίες αλλαγές, όπως η παρουσία ορισμένων νέων βακτηρίων, μεταξύ των αποκλειστικών τροφοδοτών κρέατος τους οποίους τάιζαν ωμό κοτόπουλο.

«Το μικροβίωμα των γυπών εμπλουτίζεται σε βακτήρια που αγαπούν τα οξέα, τα οποία είναι νέα βακτήρια που οι συγγενείς τους δεν έχουν», δήλωσε ο εντομολόγος του UCR Quinn McFrederick.

«Το μικροβίωμα της μέλισσας του γύπα είναι εμπλουτισμένο σε βακτήρια που αγαπούν τα οξέα, τα οποία είναι νέα βακτήρια που δεν έχουν οι συγγενείς τους», δήλωσε ο εντομολόγος του UCR Quinn McFrederick. «Αυτά τα βακτήρια είναι παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται σε πραγματικούς γύπες, καθώς και στις ύαινες και σε άλλους τροφοδότες πτωμάτων, προφανώς για να τους βοηθήσουν στην προστασία τους από παθογόνα που εμφανίζονται στα πτώματα».

 

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αν και οι μέλισσες γύπα δεν μπορούν να τσιμπήσουν, πολλές από αυτές είναι «εξαιρετικά δυσάρεστες». «Μερικές από αυτές παράγουν εκκρίσεις που προκαλούν φουσκάλες που μπορεί να προκαλέσουν επώδυνες πληγές. Ωστόσο, το μέλι αυτών των μελισσών είναι γλυκό και βρώσιμο, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.«Αποθηκεύουν το κρέας σε ειδικούς θαλάμους που σφραγίζονται για δύο εβδομάδες πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό, και αυτοί οι θάλαμοι είναι ξεχωριστοί από το σημείο όπου αποθηκεύεται το μέλι», εξήγησε ο Μακκάρο.Η επιστημονική ομάδα δημοσίευσε τη μελέτη στο περιοδικό mBio της American Society of Microbiologists και σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνα.


(sputniknews. gr / photo: pexels)

Από το el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου