Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Physics» ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσιάζουν μια άγνωστη μορφή παγωμένου νερού που κατάφεραν να δημιουργήσουν η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και ένα νέο είδος ύλης.
Οι ερευνητές συμπίεσαν μια σταγόνα νερού ανάμεσα σε δύο διαμάντια και κυριολεκτικά την ανατίναξαν στέλνοντας πάνω της μια δέσμη λέιζερ η θερμοκρασία της οποίας ήταν παρόμοια με αυτή
ενός άστρου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια νέα μυστηριώδης «φάση», όπως την χαρακτηρίζουν οι ερευνητές, του νερού.Η ύπαρξη αυτής της μορφής ύλης είχε προταθεί το 1988 από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ιταλό καθηγητή Χημείας Πιερφράνκο Ντεμόντις. Το 2018 ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στις ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει πειράματα που έφεραν στο φως τα πρώτα ίχνη της ύπαρξης αυτής της ύλης που ονομάζεται «υπεριοντικός πάγος» επειδή δεν αποτελείται από άτομα νερού όπως το συμβατικό νερό αλλά από φορτισμένα (θετικά ή αρνητικά) ιόντα.
Σε εκείνα τα πειράματα οι ερευνητές δεν είχαν χρησιμοποιήσει λέιζερ αλλά κρουστικά κύματα (ακουστικά κύματα υψηλής πίεσης) για να δημιουργήσουν τον υπεριοντικό πάγο και τα κατάφεραν μεν αλλά ο πάγος σχηματίστηκε μόλις για 20 νανοδευτερόλεπτα και στη συνέχεια διαλύθηκε γεγονός που δεν επέτρεψε φυσικά τη μελέτη του. Αυτή τη φορά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και του Εθνικού Εργαστηρίου Argonne στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια πιο σταθερή μορφή αυτού του πάγου με αποτέλεσμα να είναι πλέον εφικτή η μελέτη του.
Το επίτευγμα είναι σημαντικό γιατί αυτή η μορφή πάγου πιστεύεται ότι υπάρχει στις συνθήκες (πίεση, θερμοκρασία) που αναπτύσσονται στο κέντρο της Γης αλλά και γενικότερα στους πυρήνες των πλανητών. Η μελέτη του υπεριοντικού πάγου μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να αποκαλύψει στοιχεία για το εσωτερικό των πλανητών που είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να μάθουμε με τα σημερινά τεχνικά μέσα που διαθέτουμε.
Οι επιστήμονες θεωρούν μάλιστα ότι οι δύο απομακρυσμένοι πλανήτες αερίου του ηλιακού μας συστήματος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, διαθέτουν υπεριοντικό πάγο και μάλιστα ως δομικό τους υλικό.
(naftemporiki. gr / photo: pexels)
Από το el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου