πηγή |
Από διαβόητες κλοπές έργων τέχνης και ληστείες τυριών πολλών δολαρίων, μέχρι ασυνήθιστες μεταμφιέσεις και εξαφανισμένα κτίρια.
Η ληστεία της Nutella και των Kinder, 2017
Τον Αύγουστο του 2017, στην πόλη Neustadt της Γερμανίας, εκλάπη ένα φορτηγό-ψυγείο γεμάτο με έως και 20 τόνους σοκολατένια αυγά Nutella και Kinder, αξία των οπίων έφτανε τα περίπου 80.000 δολάρια. Ως αποτέλεσμα αυτού, η αστυνομία στην Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες ότι, "Όποιος πρόσφερε μεγάλες
ποσότητες [σοκολάτας] μέσω μη συμβατικών οδών, θα πρέπει να αναφερθεί αμέσως στην αστυνομία". Μυστηριωδώς, το ίδιο Σαββατοκύριακο στην πόλη Wittenberg, περίπου 260 μίλια βορειοανατολικά της εξαφανισμένης σοκολάτας, κλάπηκε ένα άλλο φορτηγό γεμάτο με 30 τόνους χυμό φρούτων.Η ληστεία στην Ένωση Αποθεμάτων της κομητείας Clay, 1866
Ο Τζέσι Τζέιμς είναι ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες στην αμερικανική ιστορία. Και παρόλο που δε συνδέθηκε ποτέ επίσημα με το έγκλημα, πιστεύεται ότι, στις 13 Φεβρουαρίου του 1866, ο Τζέιμς -ή τουλάχιστον μέλη της συμμορίας του- διέπραξαν την πρώτη τεκμηριωμένη ληστεία τράπεζας της χώρας σε καιρό ειρήνης, στο Clay County Savings Association στο Liberty του Μισούρι. Εκείνη την ημέρα, μια 10 με 13 άνδρες, ντυμένοι ως αξιωματούχοι της Ένωσης λήστεψαν την τράπεζα για 60.000 δολάρια σε ομόλογα, μετρητά και χρυσό. Η παράνομη επιχείρηση είχε όλα τα ίχνη μιας παλιάς ένοπλης ληστείας, με απολιθωμένους ταμίες και σακιά γεμάτα χρήματα. Αν ενεπλάκη ο Τζέιμς, ήταν η πρώτη από τις 19 περίπου ληστείες στις οποίες συμμετείχε.
Η ληστεία του τρένου στην πόλη Adair της Άιοβα, 1873
Μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ο Τζέσι Τζέιμς ήταν -και πάλι- ένας από τους πρώτους ληστές τρένων και, στις 21 Ιουλίου του 1873, διοργάνωσε μια από τις πιο διαβόητες ληστείες τρένων έξω από την πόλη Adair της Άιοβα. Αν και η ληστεία έγινε πρωτοσέλιδο και πρόσθεσε στη φήμη του διάσημου εγκληματία, η πραγματική λεία ήταν πολύ μικρότερη απ' ό,τι ήλπιζε η ομάδα. Οι ράβδοι χρυσού αξίας 75.000 δολαρίων που είχαν βάλει στο μάτι οι ληστές ήταν σε άλλο τρένο, αναγκάζοντας έτσι τη συμμορία να συμβιβαστεί με μόλις 2.000 δολάρια που ήταν σε ένα χρηματοκιβώτιο και 1000 δολάρια που πήρε από τους επιβάτες.
Η ληστεία στο Manhattan Savings Institution, 1878
Ο Τζορτζ Λέσλι ήταν ένας επιχειρηματίας που έγινε εγκληματίας και ήταν πιο παραγωγικός από τον Τζέσι Τζέιμς. Η αστυνομία υπολόγισε ότι η συμμορία του ήταν υπεύθυνη για το 80% των ληστειών τραπεζών στις ΗΠΑ από το 1869 έως το 1878. Ανάμεσα σε αυτές ήταν μια ληστεία με λεία 786.000 δολάρια από την Ocean National Bank το 1869 και 1,6 εκατομμύρια δολάρια από την τράπεζα στην πόλη Northampton στη Μασαχουσέτη το 1876. Αυτές όμως ωχριούν σε σύγκριση με τη διάσημη ληστεία του Ταμιευτηρίου του Μανχάταν τον Οκτώβριο του 1878, ένα έγκλημα που σχεδίαζε ο Λέσλι για περισσότερα από τρία χρόνια, μελετώντας σχολαστικά το κτίριο και κάνοντας πλάνα για το αλάνθαστο σχέδιο.
Όμως, ο ίδιος δε θα τα κατάφερε. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, πιστεύεται ότι ο Λέσλι σκοτώθηκε πριν από τη ληστεία από έναν από τους άντρες του, τον Tom Draper, όταν ο Draper ανακάλυψε ότι ο ληστής είχε σχέση με τη γυναίκα του. Ακόμη και με τον εγκέφαλο της επιχείρησης νεκρό, η ληστεία πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα και λεία περίπου 2,7 εκατομμύρια δολάρια -ένα ποσό ρεκόρ για εκείνη την εποχή.
Η ληστεία στο ξενοδοχείο Pierre, 1972
Οι τράπεζες και τα τρένα είναι τυπικοί στόχοι ληστειών, όμως και τα ξενοδοχεία να είναι εξίσου ελκυστικά. Στις 2 Ιανουαρίου του 1972, μια ομάδα συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών απατεώνων Bobby Comfort και Sammy Nalo -μεταμφιεσμένοι με γένια και γυαλιά- πήραν ομήρους το προσωπικό του ξενοδοχείου Pierre στο Μανχάταν και αφαίρεσαν από τα χρηματοκιβώτια του κτιρίου κοσμήματα και μετρητά συνολικής αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, καθώς οι κλέφτες έφευγαν, έδωσαν σε καθέναν από τους ομήρους 20 δολάρια.
Η ληστεία της Ημέρας της Κρίσης, 1473
Οι ληστείες δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά συμβαίνουν εδώ και αιώνες. Το 1473, η πρώτη γνωστή ληστεία τέχνης συνέβη όταν πειρατές έκλεψαν τον πίνακα Ημέρας της Κρίσης του Χανς Μέμλινγκ καθώς ταξίδευε από το Βέλγιο στη Φλωρεντία. Σήμερα, το τρίπτυχο βρίσκεται στο Γκντανσκ της Πολωνίας.
Η μεγάλη ληστεία Χρυσού, 1855
Μία από τις μεγαλύτερες ληστείες στην ευρωπαϊκή ιστορία σημειώθηκε τον Μάιο του 1855, όταν οι κλέφτες πήραν 90 κιλά χρυσού που μεταφέρονταν στο Παρίσι. Με βάση την αξία του χρυσού εκείνη την εποχή, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Οι απατεώνες απέφυγαν την έρευνα αλλάζοντας τον χρυσό που υπήρχε στα χρηματοκιβώτια με μόλυβδο. Τελικά, όμως, προδόθηκαν από έναν δικό τους, κάποιον Έντουαρντ Άγκαρ. Όταν ο Άγκαρ συνελήφθη για ένα άσχετο έγκλημα, είπε σε κάποια Fanny Kay ότι θα πρόσεχε την ίδια και το παιδί της, αλλά, απ' ότι φαίνεται, ένας από τους άλλους ληστές κράτησε τα χρήματα για τον εαυτό του, οπότε η Kay και ο Άγκαρ ενημέρωσαν τις αρχές για το τι είχε συμβεί.
Η ληστεία της Baker Street, 1971
Η πιο συναρπαστική από τις ευρωπαϊκές ληστείες είναι εκείνη της Baker Street, η οποία συνέβη τον Σεπτέμβριο του 1971. Μια συμμορία τεσσάρων ατόμων σήκωσε 268 θυρίδες από την Lloyds Bank στο Λονδίνο, αξίας περίπου 9 εκατομμύρια δολαρίων σήμερα.
Η ληστεία ήταν αποτέλεσμα μιας δουλειάς εκ των έσω. Τις εβδομάδες πριν από το έγκλημα, η συμμορία νοίκιασε ένα κατάστημα με δερμάτινα δύο καταστήματα δίπλα στην τράπεζα. Στη διάρκεια τριών Σαββατοκύριακων, άνοιξαν μια σήραγγα από το κατάστημα μέχρι το κάτω μέρος του θησαυροφυλάκιου της τράπεζας και μπήκαν μέσα. Πολλές θεωρίες συνωμοσίας συνεχίζουν να θολώνουν τις λεπτομέρειες αυτής της ληστείας -συμπεριλαμβανομένης μιας που ισχυρίζεται ότι οι κλέφτες προσλήφθηκαν από την βρετανική MI5 για να ανακτήσουν σκανδαλώδεις φωτογραφίες της πριγκίπισσας Μαργαρίτας που ήταν κρυμμένες σε ένα από τα χρηματοκιβώτια.
Η ληστεία στο κοσμηματοπωλείο Harry Winston, 2008
Τον Δεκέμβριο του 2008, μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο κοσμηματοπωλείο Harry Winston στο Παρίσι, αφαιρώντας κοσμήματα αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι άντρες έκαναν τη ληστεία ενώ φορούσαν γυναικείες περούκες και ψηλοτάκουνα παπούτσια, με έναν από αυτούς να επιδεικνύει μια χειροβομβίδα. Το 2011, κοσμήματα αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων βρέθηκαν σε μια αποχέτευση σε ένα προάστιο του Παρισιού και το 2015, καταδικάστηκαν οκτώ άνδρες που συμμετείχαν σε αυτήν και μια προηγούμενη ληστεία.
Η ληστεία στην εταιρεία Hatton Garden Safe Deposit, 2015
Τον Απρίλιο του 2015, το Λονδίνο ήταν και πάλι ο τόπος μιας ληστείας και αυτή τη φορά, στόχος ήταν η Hatton Garden Safe Deposit Company, απ' όπου αφαιρέθηκαν περίπου 13,7 εκατομμύρια λίρες -περίπου 21 εκατομμύρια δολάρια- σε μετρητά και κοσμήματα, κάνοντάς την έτσι "τη μεγαλύτερη διάρρηξη στην αγγλική νομική ιστορία", σύμφωνα με το δικαστήριο. Η ομάδα δεν αποτελούνταν από νεαρούς απατεώνες, αλλά οι περισσότεροι ήταν εγκληματίες σταδιοδρομίας στα εξήντα και στα εβδομήντα τους. Ο αρχηγός ήταν ο τότε 76χρονος Brian Reader -ο οποίος, αν και δεν αποδείχθηκε ποτέ, φημολογήθηκε έντονα ότι ήταν μέρος της ληστείας στην Baker Street.
Η ληστεία στον καθεδρικό Strängnäs, 2018
Το 2018, ληστές στη Σουηδία απέσπασαν τα βασιλικά κοσμήματα που εκτίθονταν στον καθεδρικό ναό Strängnäs, στα δυτικά της Στοκχόλμης, μέρα μεσημέρι. Ξέφυγαν με δύο στέμματα και μια χρυσή σφαίρα που χρονολογούνται από τους Σουηδούς μονάρχες Κάρολο Θ' και Βασίλισσα Κριστίνα από τον 17ο αιώνα. Με τα λάφυρα στο χέρι, η ομάδα ξεκίνησε να πάει σε ένα ταχύπλοο που περίμενε και διέφυγε. Τον Φεβρουάριο του 2019, τα κοσμήματα, αξίας άνω των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, βρέθηκαν σε έναν κάδο σκουπιδιών έξω από τη Στοκχόλμη.
Η κλοπή μιας ολόκληρης εκκλησίας, 2008
Ίσως, πρόκειται για την πιο περίεργη ληστεία. Το 2008, χωρικοί από το χωριό Komarovo στην Ρωσία έκλεψαν μια ολόκληρη εκκλησία. Εκείνη την εποχή, η εκκλησία ήταν εγκαταλελειμμένη, οπότε οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μια απάτη πουλώντας την σε έναν επιχειρηματία έναντι ενός ρουβλιού το τούβλο, τα οποία τούβλα θα επαναχρησιμοποιούνταν για άλλα οικοδομικά έργα.
Η ληστεία των τυριών στο Ουισκόνσιν, 2016
Το 2016, στο Ουισκόνσιν συνέβησαν τρεις ληστείες τυριών υψηλής αξίας, που κυμαίνονταν από 46.000 μέχρι 90.000 δολάρια. Για την ιστορία, το φορτίο των 90.000 δολαρίων αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από παρμεζάνα.
Η ληστεία της τρούφας, 2019
Η πώληση τροφίμων στη μαύρη αγορά δεν σταματά στο τυρί, αλλά ένας από τους στόχους είναι και οι τρούφες. Το 2005, μέσα στη νύχτα, μαύρες τρούφες αξίας 100.000 δολαρίων κλάπηκαν από μια αποθήκη στην Προβηγκία της Γαλλίας. Ήταν μια περίπλοκη επιχείρηση, και αυτό όχι μόνο επειδή ο στόχος τους ήταν ένα συστατικό που μπορεί να βρεθεί σε εστιατόρια με αστέρι Michelin. Οι απατεώνες μετακινήθηκαν στις ταράτσες, χρησιμοποιώντας σκάλες από σχοινί και γυαλιά νυχτερινής όρασης για να μπουν στην αποθήκη και να αποκτήσουν πρόσβαση στο ψυγείο όπου φυλάσσονταν οι τρούφες.
Η ληστεία στο Philadelphia Insectarium and Butterfly Pavilion, 2018
Τον Αύγουστο του 2018, αφαιρέθηκαν κάπου 7.000 έντομα και σαύρες, αξίας άνω των 40.000 δολαρίων, από το Philadelphia Insectarium and Butterfly Pavilion. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, οι στολές του προσωπικού βρέθηκαν κρεμασμένες σε τοίχο, κρατημένες εκεί με μαχαίρια, άκτι που δείχνει ότι η κλοπή μπορεί να ήταν δουλειά εκ των έσω.
Η ληστεία των κυψελών, 2017
Τον Ιανουάριο του 2017, εκατοντάδες κυψέλες κλάπηκαν από έναν μελισσοκόμο βόρεια του Σακραμέντο της Καλιφόρνια, μια περιοχή γεμάτη αμυγδαλιές οι οποίες για να γονιμοποιηθούν χρειάζονται μέλισσες και οποιοδήποτε τις διαθέτει, μπορεί να τις χρεώσει ακριβά. Η υπόθεση οδήγησε την αστυνομία σε έναν ύποπτο ονόματι Pavel Tveretinov, ο οποίος είχε στην κατοχή του 2500 φερόμενες κλεμμένες κυψέλες που είχαν αφαιρεθεί από όλη την περιοχή, αξίας περίπου 875.000 δολαρίων.
Η ληστεία των λούτρινων, 1997
Τα πολύχρωμα λούτρινα ζωάκια Beanie Baby έγιναν αντικείμενο αμέτρητων ληστειών όλα αυτά τα χρόνια, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν τις φήμες ότι μπορούσαν να εξοφλήσουν τα φοιτητικά τους δάνεια πουλώντας τα στην αγορά μεταχειρισμένων. Το 1997, ο 77χρονος Ben Perri από το Glendale Heights στο Illinois, νόμιζε ότι είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού... μέχρι που πιάστηκε με 1247 λαγουδάκια που θεωρήθηκαν ως μέρος 60.000 που χάθηκαν από την αποθήκη του κατασκευαστή. Η αξία των λούτρινων υπολογίστηκε στα 300.000 δολάρια, αλλά όταν ο Perri πήγε στο δικαστήριο, κρίθηκε αθώος καθώς δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι κατείχε εν γνώσει του κλεμμένο υλικό και, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι τα αγόρασε όλα σε μια υπαίθρια αγορά.
από: mental floss
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου