Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Ο χειμώνας φέρνει ξανά διχασμό - Γιατί η «αποχή από την εστίαση» προκαλεί ανησυχία

Χρήστος Γιαννούλης

Η ανάγκη για παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη διαμάχη εμβολιασμένων - μη εμβολιασμένων.

InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εστίαση: Νέα προβλήματα στον κλάδο αναμένεται να φέρει ο χειμώνας, καθώς θα ενταθούν οι διαφωνίες μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων πολιτών, όπως και η δυσκολία στην εφαρμογή των μέτρων για τους κλειστούς χώρους. Το hashtag της αποχής που προκαλεί

ανησυχία.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του σχεδίου για το άνοιγμα της εστίασης, σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους, αλλά και των υπόλοιπων χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας, μόνο για εμβολιασμένους οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές. Όχι μόνο από τους πολίτες που αποκλείστηκαν κοινωνικά και είδαν τις πόρτες εστιατορίων, καφετεριών, γηπέδων και άλλων χώρων να κλείνουν για αυτούς επειδή δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αλλά και από τους επιχειρηματίες των κλάδων.

Εξαρχής είχαν μιλήσει για την ανάγκη στήριξης ή εφαρμογής ενός άλλου «μείγματος» μέτρων, έτσι ώστε ναι μεν να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, αλλά από την άλλη να μην πληγεί κι άλλο ο κλάδος της εστίασης που έχει μετρήσει βαρύτατες απώλειες στον καιρό της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι έλεγχοι ή οι έλεγχοι για όλους ανεξάρτητα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, θα μπορούσαν να δώσουν μια λύση, να μετριάσουν τις αντιδράσεις και να μην επιτρέψουν να διογκωθεί ο ήδη υφέρποντας κοινωνικός διχασμός που έχει καλλιεργηθεί από την πρώτη στιγμή του διαχωρισμού των ανθρώπων σε εμβολιασμένους και μη.

Η ίδια η κυβέρνηση, άλλωστε, είχε προχωρήσει στην παραδοχή πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην εστίαση είναι τα πιο σκληρά από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν το να μπορεί να καθίσει κανείς σε εξωτερικό χώρο ακόμα και μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου, είχε κρατήσει «χαμηλά» τις αντιδράσεις. Όσο, όμως, ο καιρός επιδεινώνεται, η θερμοκρασία πέφτει και γίνεται μεγαλύτερη η ανάγκη των πολιτών να καθίσουν σε εσωτερικούς χώρους, τόσο επιστρέφει το κλίμα του διχασμού και μεγαλώνει η ανησυχία των επαγγελματιών της εστίασης αλλά και των υπόλοιπων κλάδων.


Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται μέσα από τα social media. Ένα από τα πρώτα trends στο Twitter το τελευταίο 24ωρο είναι το #αποχη_απο_την_εστιαση. Πέρα από το γεγονός ότι γίνονται οξύτατες αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτών που έχουν χωριστεί για τα καλά πλέον σε εμβολιασμένους και μη, με την πόλωση πολλές φορές να φτάνει σε ακραία σημεία, το εν λόγω hashtag δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου της εστίασης. Οι ανησυχίες και οι ενστάσεις που έχουν εκφραστεί από τους αρμόδιους φορείς του κλάδου εδώ και μήνες, γίνονται πλέον πραγματικότητα.


Το να καταφέρουν - όσο έρχεται ο χειμώνας και η ανάγκη για εσωτερικούς χώρους θα μεγαλώνει - οι επαγγελματίες της εστίασης με τεχνάσματα (όπως σόμπες εξωτερικού χώρου, ημίμετρα όπως προστατευτικά νάυλον και πλέξιγκλας κλπ.) θα θελήσουν, να εκμεταλλευτούν εξωτερικούς χώρους. Προφανώς για να μπορούν να δεχθούν τους πάντες και να περιορίσουν τη δεδομένη οικονομική ζημιά. Κάτι τέτοιο θα είναι μια λύση πρόσκαιρη και σίγουρα όχι η ενδεδειγμένη για το κλίμα που διαμορφώνεται...

Ο φόβος για τις επιπτώσεις των μέτρων, αλλά και για ένα πιθανό μαζικό μποϊκοτάζ από μια μεγάλη μερίδα των πολιτών προς τις επιχειρήσεις της εστίασης, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι οικονομικές επιπτώσεις θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Διότι μια σειρά από νέα, εκατοντάδες, λουκέτα σε επιχειρήσεις θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ανεργία και θα προκαλέσει νέα κοινωνική αναταραχή, σε μια περίοδο όπου ήδη οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους και παρουσιάζονται διχασμένοι για μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο.

 

Για την ώρα, στο #αποχη_απο_την_εστιαση γίνονται – δυστυχώς – ομηρικές διαδικτυακές μάχες μεταξύ των πολιτών

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου