Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Μάζης: Η Τουρκία θα δοκιμάσει στο πεδίο την Ελληνογαλλική συμφωνία

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης εξηγεί γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αμβούργο και όχι στη Χάγη

Tους λόγους για τους οποίους η Τουρκία πολύ γρήγορα θα δοκιμάσει στο πεδίο την ελληνογαλλική συμφωνία εξήγησε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης. Ο κ. Μάζης αναφέρθηκε

ακόμη στο αν και κατά πόσο, η ελληνική πλευρά εννοεί την ενεργοποίηση μίας στρατηγικής αποτροπής στην ουσία, κι όχι απλά με εξοπλισμούς που ούτως ή απλώς ήταν αναγκαίοι, στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδας.

Πολύ περισσότερο που πλέον είναι η ώρα για την μία και μόνη διαφορά , ενεργοποιώντας και την Γαλλία, να προχωρήσει σε επέκταση κατά το δικαίωμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και του εθνικού εναέριου χώρου στα 12 ν.μ. και την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά τον κ. Μάζη η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θα έπρεπε να έχει γίνει χθες.


Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπογράμμισε μάλιστα εμφατικά, ότι η σημαντική αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, πρέπει να διαβαστεί και στις λεπτομέρειες γιατί από χθες υπάρχουν πληροφορίες ότι στα οπλικά συστήματα των φρεγατών, ενδέχεται με αμερικανική παρέμβαση να μην υπάρχουν τα πυραυλικά συστήματα των scalp με ακτίνα δράσης τα 1000 χλμ.  και ακρίβεια στόχου  50 εκατοστών. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα, όπως τονίζει ο κ. Μάζης, είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει ως πολιτικό σύστημα στην πράξη την στρατηγική αποτροπής, κι όχι τις συζητήσεις περί αμοιβαίων υποχωρήσεων, ενώ η μία και μόνη διαφορά μας- της οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας- αυστηρά για τα όρια θα πρέπει να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αμβούργο, κι όχι στη Χάγη. 

 

Όπως τόνισε ο κ.Μάζης ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη κατά τον ίδιο με συνυποσχετικό -άρα με προκαθορισμένο τι θα αποφασισθεί- πρακτικά θα σημαίνει υποχωρήσεις ακόμη και σε θέματα κυριαρχίας μας.  

Ακολουθεί η συνέντευξη:

                      
Από το pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου