Αρχικά μάλλον πρέπει να καθορίσουμε τι εννοούμε γηροκομείο, γιατί αν σκεφτούμε σήμερα ένα κτίριο γεμάτο 40άχρονους και 40άχρονες τότε μάλλον κάποιος μας κάνει πλάκα.
Στην αρχαία Ελλάδα όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι με δυσκολία περνούσαν τα 50, καθώς οι αρρώστιες, οι κακές συνθήκες ζωής και οι συνεχείς πόλεμοι δεν άφηναν τους ανθρώπους να γεράσουν σύμφωνα με τα σημερινά μέτρα.
Επίσης ένας λόγος παραπάνω για
τις γυναίκες που πολύ γρήγορα καταπονούσαν το κορμί τους, αφού άρχιζαν να γεννούν συνεχώς παιδιά μόλις έμπαιναν στην εφηβεία τους. Φανταστείτε ότι στα δεκατέσσερά τους ήταν ήδη παντρεμένες και μητέρες.Για του 40άχρονους λοιπόν και άνω (κλαίω με τη σκέψη ότι τότε ο Brad Pitt του σήμερα θα θεωρούνταν τότε παππουδάκι) υπήρχαν τα γηροβοσκεία. Τα οποία παρείχαν στους ηλικιωμένους μια κάποια φροντίδα.
Βέβαια τα γηροβοσκεία δεν ήταν πολλά, καθώς ο νόμος υποχρέωνε τα παιδιά να συντηρούν τους γέρους γονείς τους ή να υιοθετούν άλλους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας σαν πράξη πρόνοιας και σεβασμού.
Οι μόνοι γονείς που δεν προστατεύονταν από τον νόμο ήταν αυτοί που είχαν εκπορνεύσει τους γιους τους (!!!όχι τις θυγατέρες τους!!!) και αυτοί που δεν είχαν φροντίσει να μάθουν στα παιδιά τους μια τέχνη.
Από το ksipnistere
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου