Με μεγάλη αισιοδοξία οι Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου είδους ανοσοποιητικού κυττάρου, το οποία φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα! Η κοινότητα των επιστημόνων αισιοδοξεί ότι αυτή η ανακάλυψη θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την πλήρη θεραπεία του καρκίνου. Φυσικά, αυτή τη στιγμή αποτελεί ανακάλυψη στα πρώιμα στάδια, ωστόσο δύναται να επιβεβαιωθεί μετά από
κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.Η ερευνητική ομάδα
Τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας “Nature Immunology” πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σιούελ. Σύμφωνα με την έρευνα ανέλυσαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, όταν βρήκαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου με σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες.
Το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες. Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν, έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.
Ο δρ Σιούελ δήλωσε ότι είναι «άκρως ασυνήθιστο» να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, πράγμα που δίνει ελπίδες ακόμη και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον, σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Independent» και «Telegraph».
Τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, όπου εισήχθησαν τα νέα Τ-κύτταρα, άφησαν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα εξάλειψης των καρκινικών όγκων. Ο Σιούελ δήλωσε ότι η πρόοδος αναμένεται να είναι γρήγορη, όσον αφορά τη δοκιμή και ανάπτυξη μιας πιθανής νέας θεραπείας. Οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος τον Νοέμβριο, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.
Πηγή ιατρικού άρθρου: Ubiquitous T cell cancer
Από το katohika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου