Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Αδειάζουν οι προμήθειες απ’ τα ελληνικά ράφια τον Οκτώβρη – Τα μακαρόνια θα εξαφανιστούν από την αγορά

 Η τιμή του σκληρού σιταριού έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι και ήδη οι καταναλωτές πληρώνουν τα μακαρόνια πολύ ακριβότερα. 

Στην Ελλάδα οι βιομηχανίες έχουν ανακοινώσει προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ από την αρχή του χρόνου έως σήμερα ανατιμήσεις σε δύο φάσεις 4% και 9% και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Σε ό,τι δε

αφορά την επάρκεια αποθεμάτων σε σκληρό σιτάρι, παράγοντες της αγοράς σιτηρών δεν αποκλείουν από τον Οκτώβριο να παρατηρηθούν προβλήματα στον εφοδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας ζυμαρικών με σκληρό σιτάρι.

Πίσω από την εξέλιξη αυτή βρίσκονται κυρίως οι πρωτοφανείς καύσωνες που έπληξαν το καλοκαίρι τον Καναδά, τη χώρα που αποτελεί την κυριότερη παραγωγό σκληρού σιταριού στον κόσμο. Φέτος η παραγωγή του Καναδά αντί για 6 εκατ. τόνους που είναι συνήθως υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. τόνους, ενώ στη χαμηλή προσφορά έρχεται να προστεθεί και το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στα μέσα του φθινοπώρου να παρατηρηθούν ακόμη και ελλείψεις σε σκληρό σιτάρι. Σημειώνεται ότι και στην Ευρώπη η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη. Συγκεκριμένα υπολογίζεται σε 7,3 εκατ. τόνους όταν οι ανάγκες ανέρχονται σε 9,5 εκατ. τόνους σκληρού σιταριού.

Σύμφωνα με τον Τζέισον Μπουλ, διευθυντή της Eurostar Commodities, βρετανική εταιρεία που προμηθεύει τις βιομηχανίες με πρώτες ύλες με βάση τα δημητριακά (άλευρα κ.α.), «δεν αποκλείεται να δούμε ελλείψεις στα ράφια και ανατιμήσεις που θα περάσουν στην τιμή καταναλωτή. 


Μπορεί επίσης να δούμε και αντικατάσταση του σκληρού σίτου, δηλαδή να προχωρήσουν οι βιομηχανίες στην παραγωγή ζυμαρικών με χρήση μαλακού σιταριού». Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι η τιμή των ζυμαρικών μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 50%.

Πόσο θα διαρκέσει αυτό το ράλι ανόδου στις τιμές των σκληρών σιταριών; Τα στελέχη της βιομηχανίας ζυμαρικών με τα οποία μίλησε το «MR» αποφεύγουν να προβούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Μόνη ελπίδα θεωρείται η σοδειά των χωρών του νότιου ημισφαιρίου, όπως είναι για παράδειγμα η Αυστραλία, σοδειά όμως που δεν αναμένεται να βγει στην αγορά πριν από την άνοιξη.


Pronews.gr

Από το katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου