Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Yπνηλία: Από ποια φάρμακα προκαλείται και τι πρέπει να προσέχετε

 Μέσα στις διάφορες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν κάποια φάρμακα είναι και η υπνηλία

Είναι γνωστό ότι τα υπνωτικά χάπια προκαλούν κόπωση και υπνηλία και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο λαμβάνονται από τους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα είδη φαρμάκων που προκαλούν τις ίδιες παρενέργειες, τα οποία θα δούμε πιο κάτω, σύμφωνα με το Wikihealth.

Ποια φάρμακα προκαλούν κόπωση και υπνηλία;

Μερικά από τα πιο κοινά φάρμακα που προκαλούν κόπωση και υπνηλία είναι τα ακόλουθα:

  • Φάρμακα για την αλλεργία (αντιισταμινικά), όπως η διφαινυδραμίνη, η βρωμοφαινιραμίνη (Bromfed, Dimetapp), η υδροξυζίνη (Vistaril, Atarax) και η μεκλιζίνη (Antivert). Σημειώνεται ότι μερικά από τα συστατικά αυτών των φαρμάκων υπάρχουν και στα υπνωτικά χάπια.
  • Αντικαταθλιπτικά: Ένας τύπος αντικαταθλιπτικών, τα λεγόμενα τρικυκλικα αντικαταθλιπτικά, προκαλούν συνήθως κόπωση και υπνηλία. Μερικά ωστόσο, είναι πιθανότερο να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες συγκριτικά με άλλα, όπως η αμιτριπτυλίνη (Elavil, Vanatrip), η δοξεπίνη (Silenor, Sinequan), η ιμιπραμίνη (Tofranil, Tofranil PM) και η τριμιπραμίνη (Surmontil).
  • Αγχολυτικά: Φάρμακα για το άγχος, όπως η αλπραζολάμη (Xanax), η κλοναζεπάμη (Klonopin), η διαζεπάμη (Valium) και η λοραζεπάμη (Ativan) προκαλούν κόπωση, υπνηλία και αδυναμία, συμπτώματα τα οποία διαρκούν για αρκετές ώρες μετά την λήψη τους.
  • Αντιυπερτασικά φάρμακα: Φάρμακα που λαμβάνονται από ασθενείς με υπέρταση για την διαχείριση της αρτηριακής τους πίεσης, που ονομάζονται Β-αποκλειστές, όπως η ατενολόλη (Tenormin), η τρυγική μετοπρολόλη (Lopressor), η ηλεκτρική μετοπρολόλη (Toprol XL) και η υδροχλωρική προπρανολόλη (Inderal), λειτουργούν επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό, οπότε ενδέχεται να προκαλέσουν κόπωση.
  • Θεραπείες καρκίνου: Οι θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, στην προσπάθεια τους να εξουδετερώσουν τα καρκινικά κύτταρα, βλάπτουν ταυτόχρονα και ορισμένα φυσιολογικά κύτταρα με αποτέλεσμα το σώμα να καλείται να ξοδέψει επιπλέον ενέργεια για να τα επιδιορθώσει. Αυτό προκαλεί στον οργανισμό επιπλέον κούραση.
  • Φάρμακα του γαστρεντερικού: Τα φάρμακα που καταπολεμούν τη ναυτία ή τη διάρροια, προκαλούν υπνηλία.
  • Μυοχαλαρωτικά: Τα περισσότερα μυοχαλαρωτικά δεν επιδρούν στους μυς, αλλά στα νεύρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, τα οποία καλούνται να διατάξουν τους μυς να χαλαρώσουν. Οι επιδράσεις τους στο νευρικό σύστημα είναι χαλαρωτικές, οπότε αναπόφευκτα προκαλείται ένα αίσθημα υπνηλίας στον ασθενή. Μερικά κοινά μυοχαλαρωτικά που έχουν αυτό το αποτέλεσμα είναι η καρισοπροδόλη (Soma) και η κυκλοβενζαπρίνη (Flexeril).
  • Φάρμακα για την επιληψία: Τα φάρμακα για την επιληψία, που ονομάζονται αντισπασμωδικά, επιδρούν στα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτή η επίδραση προκαλεί χαλάρωση και τάση υπνηλίας. Μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι η καρβαμαζεπίνη (Tegretol / Tegretol XR / Carbatrol), η φαινοβαρβιτάλη, η φαινυτοΐνη (Dilantin , Phenytek), η τοπιραμάτη (Topamax) και το βαλπροϊκό οξύ (Depakene, Depakote).

Τι μπορείτε να κάνετε αν παίρνετε κάποιο φάρμακο που προκαλεί υπνηλία και κόπωση;

 

Σε περίπτωση που σας έχει συνταγογραφηθεί κάποιο φάρμακο που σας προκαλεί υπνηλία και κόπωση, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το σταματήσετε χωρίς την συγκατάθεση του γιατρού σας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την ενέργειά σας και να μειώσετε το αίσθημα της κόπωσης, όπως:

  • Άσκηση και μια γρήγορη βόλτα
  • Κατανάλωση καφέ ή τσαγιού
  • Βαθιές αναπνοές

Συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο αντικατάστασης ή μείωσης της δοσολογίας του φαρμάκου σας.

Από το pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου