Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 έχει καλά αποτελέσματα στη Νότια Αφρική, προσφέροντας προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση και στον θάνατο, δήλωσε σήμερα μία από τους επικεφαλής της κλινικής δοκιμής στη χώρα.
Το εμβόλιο της J&J χορηγήθηκε σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από τα μέσα Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας ερευνητικής μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο, με 477.234 υγειονομικούς να έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε
η Γκλέντα Γκρέι, μία από τους ερευνητές που ηγήθηκαν της έρευνας, σε συνέντευξη Τύπου.Η ρυθμιστική αρχή της Νότιας Αφρικής ενέκρινε το εμβόλιο της J&J τον Απρίλιο, το οποίο χρησιμοποιείται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού μαζί με εκείνο της Pfizer.
Η Γκρέι είπε πως το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J προσέφερε 91% έως 96% προστασία από τον θάνατο, με αποτελεσματικότητα 67% κατά της μόλυνσης όταν κυριαρχεί η παραλλαγή Βήτα του κορονοϊού και περίπου 71% όταν κυριαρχεί η παραλλαγή Δέλτα.
«Σταθερά μετά τη λήψη του εμβολίου, υπήρξαν πολλοί λίγοι θάνατοι στην ομάδα των εμβολιασμένων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, και έδειξε μια αξιοσημείωτη προστασία έως 96,2% απέναντι στον θάνατο», είπε η Γκρέι.
«Αυτό ήταν το κύριο καταληκτικό σημείο μας και μπορούμε να πούμε πως το εμβόλιο αυτό προστάτευσε τους υγειονομικούς απέναντι στον θάνατο», πρόσθεσε.
Η εμβολιαστική εκστρατεία της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε με πολλά προβλήματα τον Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνηση σταμάτησε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω μιας μικρής δοκιμής που έδειχνε ότι το εμβόλιο προσέφερε ελάχιστη προστασία απέναντι σε ήπια έως μέτρια νόσηση που προκαλείται από την παραλλαγή Βήτα, η οποία ήταν κυρίαρχη στη χώρα εκείνη την περίοδο.
Από τότε οι εμβολιασμοί έχουν εντατικοποιηθεί — περισσότεροι από 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί έως και χθες, Πέμπτη.
Ο νεοδιορισθείς υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί και άλλα εμβόλια, που έχουν λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, περιλαμβανομένου εκείνου της Sinovac.
«Κρίθηκε… επίσης ότι το (εμβόλιο της) AstraZeneca, το οποίο έχει αποδειχθεί τώρα πως είναι αποτελεσματικό απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, ότι θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να το επαναφέρουμε σε χρήση», είπε ο Φάαλα.
Από το newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου