Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Είναι Το Αρχαιότερο Επάγγελμα Του Κόσμου?

 Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου αν και οι Σουμέριοι στη Μεσοποταμία είχαν πορνεία από το 4000π.Χ. Αυτή είναι μια ωραία φράση για ένα επάγγελμα/λειτούργημα που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων. Ένα από τα ονόματα που είχαν οι οίκοι ανοχής στην Αρχαία Ελλάδα ήταν οικίσκοι ή χαμαιτυπεία. 

Το χαμαιτυπείο ετυμολογείται από το

«χαμαί» (χάμω, κάτω) και «τύπος» ή «τύπωση». Δηλαδή αυτό που τυπώνεται χάμω. Στην αρχαία Κόρινθο ο εταιρισμός (πορνεία) βρισκότανε στην άνθησή του (η Κόρινθος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και όπου υπάρχουν λιμάνια υπάρχουν και πόρνες). Οι εταίρες, στολισμένες με χρυσές ζώνες, για να ξεχωρίζουν από τις τίμιες γυναίκες (τις χαμηλοβλεπούσες) , φορούσαν ειδικά σανδάλια (Scholl), που στις σόλες τους ήταν σκαλισμένη η λέξη «Έπου» {=ακολούθησέ (με)}. 

Έτσι, όταν πατούσαν στη μαλακιά γη, αποτυπώνονταν η λέξη και φυσικά οι ναύτες και έμποροι δε δίσταζαν στην πρόσκληση(κάθε λιμάνι και καημός). 

Ακολουθούσαν τις ιέρειες αυτές του έρωτα σε κάτι μικρά σπιτάκια κοντά στο λιμάνι (ελλείψει ηλεκτρισμού τα κόκκινα φανάρια έλειπαν). Αυτά ήταν τα «χαμαιτυπεία», που πήραν το όνομά τους από την ιδιόρρυθμη επινόηση των εταίρων (οι οποίες λόγω αυτού ονομάζονταν και «χαμαίτυπες») να διατυπώνουν έτσι την πρόσκλησή τους (εξάλλου τα φέιγ βολάν και προσπέκτους κοστίζουν και ρυπαίνουν και την ατμόσφαιρα). 

Επίσης, στο ναό της Αφροδίτης εργάζονταν εκατοντάδες κοπέλες οι οποίες εκτελούσαν τον έρωτα ως ιεροτελεστία και ως δούλες της θεάς ονομάζονταν…ιερόδουλοι.

 

Μπορεί η αρχαία Σπάρτη να ήταν εξαίρεση μιας και δε φιλοξενούσε οίκους ανοχής (οι 300 μάλλον στερημένοι ήταν) αλλά στην Αθήνα και άλλες πόλεις υπήρχαν οι διάσημες εταίρες όπως η Φρύνη, η Ασπασία του Περικλή και η Νέαιρα, γυναίκες ελεύθερες και όχι δούλες όπως η συντριπτική πλειονότητα, οι οποίες ήταν μορφωμένες, συμμετείχαν στα συμπόσια των επιφανών ανδρών και θησαύριζαν από τα δώρα των θαυμαστών τους (οπότε έμοιαζαν αρκετά στο ρόλο των γκεϊσών στην Ιαπωνία). Οι εταίρες είχαν κανονικό τιμολόγιο και πρόσφεραν και κάρτες πολλαπλών επισκέψεων (σοβαρολογώ).

Από το ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου