Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Γουργουλιάνης : Πώς θα τελειώσει η πανδημία; Η πορεία προς το τέλος


επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα και ως εκ τούτου, «κολλάνε» covid ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανά την υφήλιο, παρά το γεγονός πως πολλοί πια εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν και κατά πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι αλλεπάλληλες «αλλαγές» του ιού;

Σ’ αυτή την ερώτηση

αρμόδιοι ν’ απαντήσουν, φυσικά, είναι οι λοιμωξιολόγοι και οι εμπειρογνώμονες. Το πώς θα απαντήσουν, ωστόσο, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε κινδυνολογούν σε βαθμό αδικαιολόγητης υστερίας (βέβαια δικαιολογείται το γιατί, αλλά ας μην ασχοληθούμε με αυτό τώρα…) είτε ρέπουν προς την πλευρά των ελεγχόμενων αρνητών και είναι εξίσου επικίνδυνοι.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι ψύχραιμες φωνές- κι ευτυχώς για τη χώρα μας, δεν είναι λίγες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας ο κύριος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Γουργουλιάνης αποτελεί εδώ και 1.5 χρόνο που ο κοροναϊός μας έχει αρπάξει απότομα από τα μούτρα μια από τις πιο ήρεμες φωνές, που αναλύει τα δεδομένα και λύνει πληθώρα αποριών του απλού κόσμου, ο οποίος, εξυπακούεται, δεν έχει την κατάρτιση να «χειριστεί» το ζήτημα του ιού- πολλώ δε μάλλον να εκφράσει άποψη.

Προσφάτως, λοιπόν, ο καθηγητής ρωτήθηκε για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις μεταλλάξεις που τόσο τρομάζουν την πλατιά μάζα και, γι’ ακόμα μία φορά, απάντησε με απλά λόγια, ούτως ώστε να το καταλάβουμε όλοι μας.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Καταρχάς, οι κοροναϊοί δεν είναι ιοί που κάνουν συχνές μεταλλάξεις. Ασχολούμαστε με τις μεταλλάξεις, όμως θυμίζω ότι η γρίπη κάθε χρόνο αλλάζει και κάθε χρόνο κάνουμε διαφορετικό εμβόλιο. Οι μεταλλάξεις του κοροναϊού που είχαμε μέχρι τώρα είναι στην κατεύθυνση μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και λιγότερων θανάτων.

Αυτό που τελικά θέλει ένας ιός… Ένας ιός θέλει να μολύνει ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει ώστε να επιβιώνει ο ίδιος. Άρα η πορεία των μεταλλάξεων, μέχρι τώρα, δεν είναι πορεία θανατηφόρου ιού. Η πιθανότητα ο ιός να γίνει θανατηφόρος στο μέλλον είναι πάρα πολύ μικρή. Το πιθανότερο είναι να γίνεται περισσότερο μεταδοτικός από την άλλη όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται, κάποιοι άλλοι θα νοσούν και κάπου εκεί θα τελειώσει η πανδημία. Αυτή είναι η πορεία…»

Τέλος, είπε: «Δεν περιμένουμε πολλές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι σε αυτήν την κατεύθυνση που βλέπουμε μέχρι τώρα. Τα εμβόλια πιάνουν τις μεταλλάξεις. Αυτό το ξέρουμε ήδη από όλα τα εμβόλια για όλες τις γνωστές μεταλλάξεις.».

Το συμπέρασμα που εξάγεται επομένως είναι πως οι μεταλλάξεις είναι, τρόπον τινά, «καλές», μιας και παρά το γεγονός πως αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού, δεν τον κάνουν πιο θανατηφόρο και η πορεία του μοιάζει προδιαγεγραμμένη.

Σημαίνει αυτό πως πρέπει να χαλαρώσουμε σε βαθμό… εγκληματικό; 

Σε καμία περίπτωση: θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να προσέχουμε, κάνοντας το εμβόλιο και υψώνοντας τείχος απέναντι στον covid.

Σημαντική μελέτη δείχνει το τέλος της πανδημίας και τα ποσοστά φυσικής ανοσίας του Ελληνικού πληθυσμού

Η έκρηξη κρουσμάτων κοροναϊού τον περασμένο Νοέμβριο στην Δεσκάτη Γρεβενών και το κύμα που έπληξε την περιοχή, προκάλεσε φυσική ανοσία σε ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 40% του τοπικού πληθυσμού, ενώ ένας στους τρεις κατοίκους της Δεσκάτης Γρεβενών που βρέθηκαν με αντισώματα ήταν ασυμπτωματικοί και δεν το γνώριζαν.

Με βάση το πολύ υψηλό ποσοστό φυσικής ανοσίας, αλλά και τους εμβολιασμένους στην κωμόπολη αυτή της Δυτ. Μακεδονίας, έχει δημιουργηθεί αυτό που αναφέρεται, ως τείχος ανοσίας.

Η επιστημονική έρευνα για τα αντισώματα στη Δεσκάτη Γρεβενών, πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Δήμου Δεσκάτης στον τοπικό πληθυσμό και έχει ήδη δημοσιευθεί σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά , ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης, «πολύ σημαντικό είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι τα αντισώματα κρατάνε 9 μήνες».

 

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι ο κ. Γουργουλιάνης υπολογίζει το πανελλαδικό ποσοστό φυσικής ανοσίας στο 25% περίπου , κάτι που όπως δήλωσε «αυξάνει την ικανότητα, να αποκτήσουμε τείχος ανοσίας στην χώρα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο, συνυπολογίζοντας και τους εμβολιασμούς».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «αυτό που ενδιαφέρει κυρίως είναι ο αριθμός των νοσούντων, των διασωληνωμένων και του δείκτη θετικότητας, ενώ το τελευταίο πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων τοπικά και πανελλαδικά, αφού δεν υπάρχει καθημερινά σταθερή βάση αριθμού ελέγχων και τεστ».

Λίαν συντόμως θ’ αποτελεί ανεπιθύμητη ανάμνηση και θα πέσουμε με περίσσια φόρα στην αγκαλιά της αιώνιας, πλέον, αγαπημένης μας: της κανονικότητας…

Από το medlabgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου