Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1953! Η ΦΤΩΧΗ ΕΛΛΑΣ ΝΙΚΗΤΡΙΑ Του Β΄ Π. ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΑ ΠΑΝΔΕΙΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ! GREECE DELETED GERMANY'S DEBT!

 Στις 27 Φεβρουαρίου 1953 άρχισαν στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και με συμμετοχή της Ελλάδος, οι συζητήσεις για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Η σχετική Συμφωνία υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου.

Ήταν η περίφημη Διάσκεψη του Λονδίνου γνωστή ως London Agreement on German External Debts που διαπραγματεύτηκε και αποφάσισε το ΚΟΥΡΕΜΑ του γερμανικού χρέους.

Το 1953 το

χρέος της Γερμανίας, ήταν ύψους 31 δισ. μάρκων. Η διάσκεψη συνεκλήθη με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο τραπέζι κάθισαν για πρώτη φορά όλες μαζί οι πιστώτριες χώρες της τότε Δυτικής Γερμανίας εκτός από εκείνες που ανήκαν στο ανατολικό μπλοκ.

Στο ποσό των 31 δισ. μάρκων ΔΕΝ υπολογίζονταν οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Οι ΗΠΑ ήθελαν να εντάξουν τη Γερμανία στο νέο δυτικό κόσμο και να την κατευθύνουν σε μια νέα ανάπτυξη, μακριά από τις μνήμες του πολέμου. Η γεωπολιτική θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη, έπαιξε τεράστιο ρόλο.

 Ανάμεσα στις χώρες – πιστωτές που μετείχαν στις διαβουλεύσεις ήταν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Βρετανία, το Ιράν, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γιουγκοσλαβία, η Ν. Αφρική, η Ελβετία και η Ελλάδα. 

Η συμφωνία που προέβλεπε ξεκάθαρο ΚΟΥΡΕΜΑ του γερμανικού χρέους κατά 60% και αποπληρωμή του, με ΡΗΤΡΑ εμπορικού πλεονάσματος, σε 30 χρόνια. Δεν ήταν ούτε “απομείωση”, ούτε ελάφρυνση, ούτε απλή επιμήκυνση. Ήταν καθαρή και ριζική ΔΙΑΓΡΑΦΗ χρέους με πρόσθετο, μείζον πλεονέκτημα για την Γερμανία την ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος:


Η αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους θα γινόταν ΜΟΝΟΝ εάν η Γερμανία είχε εμπορικό πλεόνασμα και οι καταβολές δεν θα ξεπερνούσαν το 3% των εσόδων της από τις εξαγωγές.

 Για τα ΠΟΛΕΜΙΚΑ χρέη η συμφωνία του Λονδίνου πρόβλεπε ΠΑΓΩΜΑ και τη διευθέτησή τους, μέχρι την οριστική λύση του Γερμανικού Ζητήματος. Δηλαδή, ΟΤΑΝ και εάν επανενωθεί η Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή θα συγκαλούνταν διεθνής διάσκεψη με αντικείμενο τις επανορθώσεις. Διάσκεψη, όμως, όπως προβλέφτηκε στο Λονδίνο, ΔΕΝ συνήλθε. Η Γερμανία θεώρησε και θεωρεί ότι η συμφωνία για την επανένωση δεν έχει νομική ισχύ Συνθήκης Ειρήνης.

Εκ μέρους της Ελλάδας την Συμφωνία υπέγραψε ο πρεσβευτής στο Λονδίνο, Λέων Μελάς (Κυβέρνηση Αλ. Παπάγου) και κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή με το νόμο 3480/56 (ΦΕΚ 6/7.1.1956) (Κυβέρνηση Κων. Καραμανλή). 

 

Το κούρεμα του χρέους το 1953 και το σχέδιο Μάρσαλ ήταν οι δύο παράγοντες που, βοήθησαν καθοριστικά στην οικονομική «απογείωση» της καθημαγμένης από τον πόλεμο Δυτικής Γερμανίας, ΑΠΟΓΕΙΩΣΑΝ την γερμανική εξαγωγική μηχανή και οδήγησαν την, κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, σε φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης. Λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης, η αποπληρωμή του χρέους ήταν εύκολη υπόθεση για τη Δυτική Γερμανία. Η τελευταία δόση του πληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2010, όταν ξεκινούσαν τα μνημόνια στην Ελλάδα.


  ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ στην ΕΛΛΑΔΑ με ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ.!

Από το ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου