Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν και παρόλο που τα φάρμακα είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τον ύπνο, μερικοί μπορεί να προτιμούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Ακολουθούν 3 βότανα που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας.
βότανα που βοηθούν τον ύπνο
Ρίζα βαλεριάνας
Σύμφωνα με
μια μελέτη, η ρίζα βαλεριάνας είναι το βότανο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνότερα για τη μείωση της αϋπνίας. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως:- εκχύλισμα
- τσάι
- συμπληρώμα διατροφής
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη ρίζα βαλεριάνας ως υπνωτικό από τον 18ο αιώνα. Οι ερευνητές έχουν απομονώσει τις δραστικές φυτικές ουσίες για να προσπαθήσουν να διαπιστώσουν πώς επηρεάζουν τον ύπνο, αλλά δεν είναι ακόμη σίγουροι για τον μηχανισμό που εμπλέκεται.
Μια επισκόπηση και μετα-ανάλυση του 2020 διερεύνησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ρίζας βαλεριάνας ως θεραπεία για ορισμένες διαταραχές του ύπνου. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ρίζα βαλεριάνας θα μπορούσε να είναι ευεργετική στη θεραπεία αυτών των διαταραχών.
Σημειώνεται ότι όσοι χρησιμοποιήσουν βαλεριάνα μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όπως ναυτία και κράμπες στο στομάχι.
- ναυτία
- ζάλη
- αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι ευαίσθητα στα ακόλουθα βότανα: αγριόχορτο, χρυσάνθεμο, μαργαρίτες.
Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές βότανο που βοηθά στη χαλάρωση και τον ύπνο. Οι περισσότερες μελέτες που διερευνούν την επίδραση της λεβάντας στον ύπνο έχουν επικεντρωθεί στο σιλεξάν, το οποίο είναι μια δραστική ουσία που προέρχεται από τη λεβάντα.
Μια μελέτη του 2015 διερεύνησε τις επιδράσεις του σιλεξάν στην ανησυχία που σχετίζεται με το άγχος και τον διαταραγμένο ύπνο. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο, όσοι έλαβαν σιλεξάν έδειξαν σημαντικές μειώσεις στο άγχος και σημαντικές βελτιώσεις στον ύπνο.
Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2019 υποδηλώνουν ότι η ευεργετική επίδραση του σιλεξάν στον ύπνο οφείλεται στην ικανότητά του να μειώνει το άγχος.
Μελέτες που διερευνούν την επίδραση της κατανάλωσης λεβάντας υποδηλώνουν ότι οι δόσεις που δοκιμάστηκαν είναι ασφαλείς. Ωστόσο, αυτές οι βραχυπρόθεσμες μελέτες δεν μπορούν να καθορίσουν εάν η λεβάντα είναι ασφαλής για χρήση μακροπρόθεσμα.
Ακολουθεί βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου