Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Ιστορίες εκτελέσεων, Μέρος 2ο: Halifax Gibbet, ο διαβόητος πρόδρομος της γκιλοτίνας

 Στη μέση ενός άδειου οικοπέδου, πίσω από μερικά δέντρα, στη μικρή αγγλική πόλη Χάλιφαξ, στο Δυτικό Γιορκσάιρ στέκεται ένα από τα φοβερότερα μέσα βασανιστηρίων του Μεσαίωνα. Ονομάζεται gibbet (ικρίωμα, αγχόνη) και για περισσότερα από 350 χρόνια αποκεφάλιζε ανθρώπους για εγκλήματα τόσο μικρά όσο η κλοπή.

Το ικρίωμα του Χάλιφαξ είναι μια ψηλή ξύλινη δομή με μια κοφτερή λεπίδα στην άκρη, που την κρατά ψηλά ένα σχοινί. Ο καταδικασμένος κρατούμενος τοποθετούνταν κάτω από την λεπίδα και δενόταν. Όταν ο δήμιος έκοβε το σχοινί, η λεπίδα, η οποία έπεφτε χάρη σε ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου, έπεφτε στον λαιμό του κρατουμένου, χωρίζοντας το κεφάλι του από το σώμα του. Μπορεί να θυμίζει μια λαιμητόμο, αλλά το ικρίωμα του Χάλιφαξ προηγείται της γαλλικής γκιλοτίνας για περισσότερους από πέντε αιώνες.
 
Αν και ο αποκεφαλισμός ήταν μια αρκετά κοινή μέθοδος εκτέλεσης στην Αγγλία, κυρίως, πραγματοποιούνταν με σπαθιά. Το Χάλιφαξ πιστεύεται ότι είναι το πρώτο μέρος όπου χρησιμοποιήθηκε μηχάνημα για την εκτέλεση της τιμωρίας.
 
Η πρώτη καταγεγραμμένη εκτέλεση στο Χάλιφαξ στο ικρίωμα πραγματοποιήθηκε το 1286. Εκείνη την εποχή, ο τοπικός Λόρδος είχε την εξουσία να εκτελεί, με συνοπτικές διαδικασίες, δια απαγχονισμού κάθε κλέφτη που πιανόταν να κλέβει αγαθά αξίας άνω των 15,5 πενών. Αυτό ήταν γνωστό ως Νόμος του Ικριώματος του Χάλιφαξ και ήταν μια -μάλλον- σκληρή τιμωρία ακόμη και για εκείνες τις μέρες. 

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Νόμος του Ικριώματος ίσως ήταν το τελευταίο κατάλοιπο του αγγλοσαξονικού εθίμου "infangtheof", το οποίο επέτρεπε στους γαιοκτήμονες να επιβάλουν συνοπτική δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής, σε κλέφτες που πιάνονταν μέσα στα κτήματά τους. Ο νόμος παρέμεινε τυπικό δικαίωμα των τοπικών αρχόντων και τελικά τέθηκε σε αχρηστία την εποχή του Εδουάρδου Γ'. Όμως, στο Χάλιφαξ, παρέμεινε για πολύ καιρό. Η εκτέλεση ήταν τόσο συνηθισμένη στο Γιορκσάιρ που μια επιτροπή που διορίστηκε από τον Βασιλιά το 1278 ανέφερε ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν 94 ιδιωτικές αγχόνες σε ολόκληρη την κομητεία.

Όπως το Χάλιφαξ, έτσι και το Χαλ ήταν αφιλόξενο για τους κλέφτες και τους ζητιάνους. Ενώ στο Χάλιφαξ οι εγκληματίες αποκεφαλίζονταν, στο Χαλ δένονταν σε αγχόνες (όχι σαν το ικρίωμα του Χάλιφαξ, αλλά σε κλουβιά που περιόριζαν την κίνηση) στις εκβολές Χάμπερ με χαμηλή παλίρροια και τους αφήναν να πνιγούν καθώς επέστρεφε η θάλασσα.
 

Το ικρίωμα του Χάλιφαξ χρησιμοποιούνταν τις μέρες που ήταν ανοικτή η αγορά για να εξασφαλιστεί το γεγονός ότι θα έχει όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές. Πριν από την εκτέλεση, ένας εγκληματίας έμενε υπό κράτηση για τρεις ημέρες στην αγορά και κάθε μέρα εμφανιζόταν στην πλατεία της πόλης με αλυσίδες, μαζί με τα αγαθά που είχε κλέψει. Την ημέρα της εκτέλεσης, ο καταδικασμένος μεταφερόταν στο ικρίωμα, που βρισκόταν περίπου μισό χιλιόμετρο μακριά από τα όρια της ιδιοκτησίας. Ο κανόνας έλεγε ότι η τιμωρία μπορούσε να επιβληθεί μόνο σε όσους βρίσκονται εντός των ορίων αυτής της περιοχής, το δάσος του Hardwick, μέρος του οποίου ήταν το Χάλιφαξ. Αν ένας φυλακισμένος κατάφερε να δραπετεύσει και περνούσε τα όρια, ο δικαστικός επιμελητής δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να τον φέρει πίσω. Σε δύο περιπτώσεις οι καταδικασμένοι κατάφεραν και διέφυγαν. Ο ένας ήταν κάποιος Dinnis που έτρεξε τα 500 μέτρα προς την άλλη πλευρά και έτσι δραπέτευσε. Ο άλλος ήταν κάποιος Lacey που διέφυγε, αλλά έκανε το λάθος να επιστρέψει στο Χάλιφαξ επτά χρόνια αργότερα, οπότε πιάστηκε και αποκεφαλίστηκε το 1623.
 
27 χρόνια αργότερα, το ικρίωμα του Χάλιφαξ χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά. Οι τελευταίοι που θανατώθηκαν σε αυτήν ήταν ο Abraham Wilkinson και ο Anthony Mitchell, για μια κλοπή 14 μέτρων υφάσματος ο ένας και για την κλοπή και πώληση δύο αλόγων ο άλλος. Και οι δύο εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα.
 
 
Μέχρι να σταματήσει η χρήση της, το ικρίωμα είχε σκοτώσει σχεδόν εκατό ανθρώπους.

Αυτός που απαγόρευσε την βάρβαρη πρακτική ήταν ο Όλιβερ Κρόμγουελ, ο Λόρδος προστάτης της Κοινοπολιτείας της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο ίδιος ο Κρόμγουελ εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό -τρία χρόνια μετά το θάνατό του.

Το ικρίωμα που βρίσκεται σήμερα στο Χάλιφαξ είναι ένα αντίγραφο που στήθηκε στην αρχική πέτρινη βάση το 1974. Το αρχικό ξύλινο πλαίσιο αποσυναρμολογήθηκε λίγο μετά την τελευταία εκτέλεση το 1650, αλλά η λεπίδα διατηρήθηκε και εξακολουθεί να είναι ορατή στο Μουσείο Bankfield στα περίχωρα του Χάλιφαξ. Μια αναμνηστική πλάκα σε κοντινή απόσταση παραθέτει τα ονόματα των 52 ατόμων που είναι γνωστό ότι έχουν εκτελεστεί από τη συσκευή.


Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου