Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

Πανεπιστήμιο Northwestern: «Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες» που συνδέονται με τη «σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19», γράφουν οι συγγραφείς. 

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη. Ερευνητές με το Πανεπιστήμιο Northwestern δημοσίευσαν ευρήματα στο

περιοδικό Nutrients, που προέκυψαν από μια ανάλυση περίπου 40.000 συμμετεχόντων της Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων το 2006-2010 και υπέθεσε τον επακόλουθο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό το 2020.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, επεξεργασμένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών.


Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η φυλή, η ηλικία, το φύλο και άλλοι παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, το επίπεδο ΔΜΣ και το ιστορικό ορισμένων ιατρικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η συνήθης κατανάλωση 1 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από 1 φλιτζάνι / ημέρα. ” “Οι πιθανότητες θετικότητας COVID-19 ήταν 0,90 και 0,92 όταν καταναλώνουν 1 φλιτζάνι, 2-3 κύπελλα και 4+ φλιτζάνια καφέ / ημέρα (έναντι <1 φλιτζάνι / ημέρα), αντίστοιχα”, αναφέρει η μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και “η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες” που συνδέονται με τη “σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

 
“Συνολικά, μια ανοσοπροστατευτική δράση του καφέ έναντι της COVID-19 είναι εύλογη και αξίζει περαιτέρω έρευνα.” Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 0,67 μερίδων λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, ωστόσο το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο, τον οποίο οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οφείλουν εν μέρει σε άλλους διαιτητικούς παράγοντες αντί για την ίδια την κατανάλωση κρέατος, καθώς η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν ενέχει κίνδυνο.

“Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού”, γράφουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου