Το αρχαίο Όρραον αποτελεί μια όχι τόσο γνωστή πόλη της Ηπείρου, ωστόσο ταυτόχρονα είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις του αρχαίου κόσμου που πραγματικά μας εντυπωσιάζουν. Βρίσκεται κοντά στον Γοργόμυλο της Πρέβεζας και στην Αμβρακία, δηλαδή στην σημερινή Άρτα.
Επιπλέον η εν λόγω πόλη δεν αποτελεί έναν απλά αστικό οικισμό της αρχαιότητας, αλλά και τον τόπο όπου μεγάλωσε η Πριγκίπισσα των Μολλοσών της Ηπείρου Μυρτάλη και μετέπειτα σύζυγος του
Βασιλιά της Μακεδονίας, Φιλίππου Β΄. Στον ίδιο τόπο επίσης έζησε ως παιδί και ο γιος τους Μέγας Αλέξανδρος.
Η Μυρτάλη κατά την παιδική της ηλικία φέρει το όνομα Πολυξένη, έπειτα το όνομα Μυρτάλη και όταν παντρεύεται τον Φίλιππο, το όνομα Ολυμπιάδα, το όποιος σύμφωνα με την παράδοση έλαβε όταν ο Φίλιππος νίκησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 356 π.Χ. Επίσης ήταν εκείνη που μετέδωσε στον γιό της και μεγάλος στρατηλάτη, την ηπειρώτικη οξυδέρκεια και το πείσμα ώστε να προχωρήσει στον δρόμο της δόξας.
Η Ολυμπιάδα έζησε πολλές οικογενειακές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, ήδη από την παιδική της ηλικία.
Στα έντεκά της χρόνια πεθαίνει ο πατέρας της Νεοπτόλεμος Β΄ και στο θρόνο της Ηπείρου έρχεται ο αδερφός του Αρύββας, ο οποίος και παντρεύεται την ανιψιά του και αδελφή της Ολυμπιάδας, Τρωάδα. Η Ολυμπιάδα τότε ήταν 16 ετών και ο αδερφός της Αλέξανδρος μόλις πέντε, ενώ πιθανολογείται πως ζούσανε όλοι μαζί με τον Αρύββα στο Όρραον.
Ο ορφανός αδελφός της, Αλέξανδρος, ήταν τότε μόλις ενός έτους. Ήταν η εποχή που η Ήπειρος είχε απαλλαγεί από το πνεύμα της τοπικής περιχαράκωσης και βρίσκονταν σε αναγεννητική περίοδο σε όλους τους τομείς. Πιθανολογείται ότι ο Αρύββας με τη μικρή σύζυγό του Τρωάδα και την κουνιάδα του Μυρτάλη διέμεναν στην Αρχαία Αμβρακία του Ν. Άρτας και Αρχαίο Όρραον του Ν.Πρέβεζας.
Αργότερα, όταν η Ολυμπιάδα ιδρύει την Ηπειρωτική Συμμαχία, το Όρραον φαίνεται να συμμετέχει σε αυτήν, ενώ το 168-167 π.Χ. ο οικισμός Όρραον καταστράφηκε από τους Ρωμαίους του Αιμίλιου Παύλου, με την ολοσχερή ισοπέδωση των τειχών του, επειδή αποτελούσε μία από τις τέσσερις ηπειρωτικές πόλεις που αντιστάθηκαν σθεναρά κλείνοντας τις πύλες τους στις ρωμαϊκές λεγεώνες του Ανίκιου Γάλου.
Η Μυρτάλη - Ολυμπιάδα από παιδί φαίνεται να έχει ιδιαίτερες μεταφυσικές ανησυχίες, ενώ έτυχε και ιδιαίτερης μόρφωση, που ξεπερνούσε την απλή εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης. Εκείνο που της έκανε τρομερή εντύπωση, ήταν να ξεδιαλύνει το μυστήριο της ζωής και του θανάτου και έτσι προχώρησε στο Μαντείο της Δωδώνης όπου έμαθε τα ιερατικά μυστικά και μυήθηκε στα Βακχικά Μυστήρια. Επίσης ήταν ιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων της Σαμοθράκης, όπου και γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Φίλιππο Β'.
Η Ολυμπιάδα καταβεβλημένη από τον θάνατο του γιου της Μεγάλου Αλεξάνδρου και φοβούμενη το τέλος που θα είχε ο ανήλικος γιος του Αλέξανδρος Β', προσπάθησε να κρατήσει την δυναστεία του ζωντανή εν μέσω πολλών στρατηγών που επιθυμούσαν τον θρόνο της Μακεδονίας.
Δολοφονείται στην Πύδνα δια λιθοβολισμού έπειτα από εντολή του Κάσσανδρου, το 316 π.Χ.
Ο Χρονογράφος
Από το amfipolinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου